1. YAZARLAR

  2. Haksöz

  3. Düşünce Tutsaklarına Özgürlük

Düşünce Tutsaklarına Özgürlük

Ağustos 2004A+A-

Mazlumder Düşünce Özgürlüğü Komitesi; Nurettin Şirin başta olmak üzere tüm düşünce tutsaklarının serbest bırakılması için 6 Temmuz'da aralarında Özgür-Der mensupları, Abdurrahman Dilipak, Abdullah Yıldız, Hamza Türkmen, Emine Şenlikoğlu, Burhan Kavuncu, Kazım Sağlam ve Recep Özkan gibi yazarların yanı sıra birçok duyarlı Müslüman'ın katılımıyla Kandıra F Tipi Cezaevi'nde tutsak bulunan Nurettin Şirin'e destek ziyaretinde bulundular.

Grup ilk olarak sabah saatlerinde Mazlumder İstanbul Şubesi önünde basın açıklaması yaptı. Basın açıklaması metnini Mazlumder İstanbul Şube Başkan Vekili Av. Elif Koşaroğlu okudu.

Yıllarca kalemi ile düşün hayatına hizmet etmiş, eserler vermiş basın emekçisi ve tüm düşünce tutsaklarının özgürlüğe kavuşmayı beklediğini vurgulayan Koşaroğlu: "Nurettin Şirin Sincan'daki Kudüs gecesinde yaptığı bir konuşma yüzünden 17.5 yıl ceza almıştır. Soyut bir konuşma "terör" örgütü üyeliğine delil sayılmıştır. Gelinen son aşamada DGM'ler kaldırılmış, kaldırılma gerekçesi de, varlığının uluslararası hukuk kurallarına aykırılığı olmuştur. O halde hukuka aykırı mahkemelerin yargılama usulleri ve kararları özellikle düşünce tutsaklarıyla ilgili kararları tartışmalıdır. Bu olmasaydı dahi adil yargılama hakkı çiğnenerek verilen kararlar yok sayılmalıdır" dedi.

Daha sonra söz alan Hamza Türkmen; Türkiye halkı Filistin davasının yanındayken Nurettin Şirin'in, Filistin mücadelesini savunmasından dolayı içeride olduğunu ve sırf Kudüs Gecesi'nde Filistin mücadele önderlerini destekleyen konuşmasından dolayı 17.5 yıl hapse mahkum edildiğini belirtti. Bunun, hukuki hiçbir dayanağının olmadığını, düşünce ve ifade özgürlüğüne vurulmuş bir darbe olduğunu belirttikten sonra, Şirin'in, bu halkın düşüncelerini savunduğunu ve Türkiye'de Kudüs'ün özgürlük mücadelesinin sembolü haline geldiğini vurguladı.

Emine Şenlikoğlu ise açıklamasında; bugün Başbakan bile İsrail'in yaptığı cinayetleri kınarken, Şirin'in hala içeride olmasına bir anlam veremediğini söyledi.

Burhan Kavuncu ise konuşmasında, hükümetin, halkın duyarsızlığından şikayet edeceğine, oylarıyla işbaşına getirenlerin taleplerine kulak vermesi ve iktidarının gereklerini yerine getirmesi gerektiğini belirtti.

Özgür-Der Genel Başkan Yardımcısı Zuhal Kaya konuşmasında; darbe yapmak istediklerini açıkça söylemekten çekinmeyenlerin, tankları Sincan caddelerinde nasıl yürüttüklerini itiraf edenlerin hala serbest dolaştığını; Nurettin Şirin'in değil asıl 28 Şubat darbecilerinin yargılanması gerektiğini belirtti.

Basın açıklamasından sonra katılımcılar, Kandıra F tipi Cezaevi'nde Nurettin Şirin'i ziyaret etmek üzere hareket ettiler. Cezaevi önünde buluşan gruptan Av. Necip Kibar ve Av. Elif Koşaroğlu, Şirin'in ilk ziyaretçileriydi. Ardından, gruptan 5 kişilik bir heyet de Şirin'e destek ziyaretinde bulundu.

Çıkışta kısa bir açıklama yapan avukatlar, Nurettin Şirin ile yaptıkları görüşmede kendisini çok iyi ve morali yüksek bir durumda gördüklerini; ziyaretten dolayı onun son derece duygulandığını anlattılar.

Ziyarette bulunan yazarlardan Abdurrahman Dili-pak da, Nurettin Şirin davasının postmodern bir darbenin gölgesinde görüldüğünü, düşünce suçlularının serbest bırakılması gerektiğini söyledi.

BU SAYIDAKİ DİĞER YAZILAR