1. YAZARLAR

  2. Haksöz

  3. Bandırma Cezaevi'nde Eylem

Bandırma Cezaevi'nde Eylem

Nisan 1997A+A-

Bandırma Cezaevi 3. Koğuşta kalan müslüman tutsakların cezaevi idaresinin baskıcı ve keyfi tutumuna karşı başlattıkları direniş devam ediyor. İdarenin devamlı surette mevzuat gerekçesini ileri sürerek sınırlama politikaları izlemesi ve tutsakların kararlı tavırlarıyla süreç içinde elde ettikleri bir takım hakları fırsat bulduğunda gaspetmeye kalkışması bu cezaevinde sürekli bir huzursuzluğun yaşanmasına yol açmakta.

Kısa bir süre önce İskenderun Cezaevi'nde gerçekleşen firar eyleminin ardından, cezaevlerinde tedbir alma adı altında yeni yasaklama uygulamalarına gidilmesi ve bu gelişmeyi bahane ederek Bandırma Cezaevi idaresinin işgüzarca bir tutum takınmasının idare ile tutsak müslümanlar arasındaki gerginliği yükselttiği öğrenildi. Dışarıdan yiyecek, içecek getirilmesinin kısıtlanması, koğuşlar arası ziyaretlerin engellenmesi, çocukların içeriye alınmaması gibi uygulamalar gerginliğin direnişe dönüşmesine yol açmış bulunuyor.

Çoğunluğunu İslami Hareket mensuplarının oluşturduğu tutsakların 20 Mart'ta koğuş kapılarını kapatarak sayım vermeme eylemi şeklinde başlattıkları direnişin 27 Mart'ta boyutlanarak sürdüğü bilinmekte. 5'i Menzil, 9'u İslami Hareket mensubu 14 müslüman tutsak, taleplerinin cezaevi idaresince kabul edilmemesi ve asker sokma tehdidi üzerine, basına da yansıdığı gibi, 27 Mart'ta malta işgaline gidip eylemi koğuş dışına taşırmışlar, askerin göz yaşartıcı bombalarla gerçekleştirdiği müdahale maltada çatışmaya yol açmış ve bu çatışma neticesinde tutsak müslümanlar tekrar koğuşlarına çekilerek eylemi koğuşta devam ettirmişlerdir.

Çatışmanın olduğu gün cezaevi kapısında beklemekte olan tutsak yakınları içerideki hareketlilik ve cezaevine ambulans, itfaiye ve polis araçlarının gelmesi üzerine cezaevi idaresinin tutumunu protesto etmişler ve bu sırada dışarıda askerle tutsak yakınları arasında da bir gerginlik ve tartaklama yaşanmıştır. Çatışma sonrasında tutsak müslümanların bir avukatının içeriye girerek tutsaklarla görüşmesinden sonra küçük çaplı birtakım yaralanmalar haricinde önemli bir zaiyatın bulunmadığını bildirmesi, dışarıda beklemekte olan tutsak yakınlarının tedirginliğini azaltmıştır.

Öte yandan yine çoğunluğu İslami Hareket davasından tutuklu Metris Cezaevi'ndeki 20 civarındaki tutsağın da Bandırma'daki direnişe destek vermek için eylem başlattıkları öğrenildi. Koğuş kapılarında barikat kurarak sayımı engelleyen tutsakların eylemlerini Bandırmadaki müslümanların talepleri kabul edilinceye kadar sürdürecekleri bildiriliyor.

Bandırma Cezaevindeki eyleme bir destek de Adıyaman'dan geldi. Bu cezaevinde bulunan Menzil davasından tutuklu 18 müslümanın Bandırma'daki müslümanlara destek vermek amacıyla açlık grevine başladıkları öğrenildi.

Bandırma Cezaevi 3. koğuştaki eylem şimdilik sükûnetini koruyor. Bakanlığın tavrı bundan sonraki gelişmeleri belirleyecek. Fakat şimdiye kadarki icraatıyla siyasi tutsaklara adli mahkum muamelesi yapma saplantısından kurtulması pek mümkün görünmeyen müdür görevden alınmadıkça, Bandırma Cezaevi'nde gerginliğin uzun süreli olarak yatışması beklenmemelidir.

BU SAYIDAKİ DİĞER YAZILAR