1. YAZARLAR

  2. Haksöz

  3. Avrupa Halkı: 'En Büyük Tehdit İsrail'

Avrupa Halkı: 'En Büyük Tehdit İsrail'

Kasım 2003A+A-

AB kamuoyu yoklama kurumu Eurobarometer'in araştırmasına göre, Avrupalıların % 59'u İsrail'in dünya barışına büyük tehdit oluşturduğunu düşünüyor.

Brüksel'deki Komisyon sözcüsü, Avrupa Birliği'ne üye 15 ülkeden 7.515 kişiyi kapsayan ve Ekim ayında yapılan araştırmada, dünya barışının yanı sıra, diğer pek çok konunun da ele alındığını söyledi.

Kamuoyu araştırmasının bulguları özellikle Irak savaşı konusunda Avrupa ile Amerika arasındaki görüş ayrılıklarını da ortaya koyuyor. Hükümetin, Washington'un yanında yer aldığı ispanya'da bile halkın çoğu savaşa karşı.

"Eurobarometer" adındaki yeni bir araştırma, Avrupalıların üçte ikisinin hala savaşa karşı olduğunu gösteriyor. Ayrıca halkın yüzde 58'i, Irak'ta savaş sonrası yeniden yapılanmanın Amerika değil, Birleşmiş Milletler tarafından gözetilmesi gerektiğini düşünüyor. Araştırmada yer alan Avrupalıların yandan fazlası, Irak'a Avrupa'dan barış gücü gönderilmesine karşı... Avrupalıların yaklaşık üçte ikisiyse, Irak'ta yeniden yapılanmanın masraflarını Washington'un karşılamasını istiyor. Ancak Avrupa halkının yüzde 80'i, Avrupa'nın Irak'a yaptığı insani yardımı artırmasını da istiyor.

Anketin sonuçları Yahudi örgütlerini şaşırtırken, İsrail'de tepkiyle karşılandı. Simon Wisenthal Merkezi, anketi ırkçı olarak tanımlarken, Avrupa'da antisemitizmin güçlendiğinin kanıtı olarak yorumladı. İsrail hükümetiyse, AB'nin Ortadoğu barış sürecinden çıkarılmasını istedi. İsrail Başbakanı Şaron, AB kamuoyu yoklama kurumu Eurobarometer'in son araştırmasının sonuçlarını kınarken, "Avrupa kamuoyunun homojen olmadığını biliyoruz." dedi.

Anket sonuçlarıyla, Yahudi lobisinin basındaki gücünün, kamuoyu görüşünü etkilemediği saptanırken, Avrupalıların da, İsrail ve ABD'ye bakışlarında Müslüman ve Araplara yaklaştığı tespit edildi.

BU SAYIDAKİ DİĞER YAZILAR