1. YAZARLAR

  2. Haksöz

  3. ABD Balkanlara Yerleşiyor

ABD Balkanlara Yerleşiyor

Mayıs 1999A+A-

İngiliz ve Amerikan basınında yer alan haberlerde, NATO'nun Kosova'ya kara operasyonu için 80 bin asker tahsis ettiği ve ABD birliklerinin Colorado eyaletinde eğitimlere başladığı belirtiliyor. Haberlerde, NATO'nun Kosova'ya 75 bin ya da 80 bin kara gücüyle müdahale edeceğini, bunlardan önce aralarında patlayıcı uzmanlarının, mayın temizleyicilerin, özel kuvvetler ve keşif güçlerinin de bulunduğu yaklaşık 20 bin kişilik bir öncü grubun harekete geçeceği belirtiliyor. Yetkililer, NATO'nun Kosova'da kara müdahalesinin 6 haftadan önce olmayacağı, ama 2 ayı da geçmeyeceğini belirtti. Haberlerde, Arnavutluk ve Kosova arasındaki sınırın güvenliği için 8 bin askerin görevlendirildiği, Sırbistan'ın Bosna Hersek, Macaristan ve Romanya sınırlarında ise 200 bin askere ihtiyaç olduğu kaydediliyor.

Yapılan planlarda "uluslararası himaye' adı altında sadece Kosova'nın değil, Yugoslavya'nın tamamının işgali masaya yatırılıyor. Time dergisinin tahminlerine göre, Irak'ın işgali planlarını hatırlatan. Yugoslavya'nın alınmasını hedefleyen operasyonun 25 milyara mal olacağı, en az 200 bin asker gerektirdiği ve operasyonun muhtemel ABD ordusu kaybının 10 bin kişiye varabileceği ifade ediliyor.

The Sunday Telegraph gazetesine göre, İngiliz ordusuna bağlı Özel Hava Hizmetleri Birliği (SAS)'ne bağlı timler, kara harekatı için ön araştırmalara başlamış durumda. Haberde, şu an Kosova'da bulunan 80 SAS timinin hedef tespiti yaptığı belirtiliyor. Operasyon için, Arnavutluk dışındaki Balkan ülkelerini de kullanma yönündeki adımlar, bir kara harekatı olasılığını daha da güçlendiriyor. ABD'nin işaretiyle, Çek Cumhuriyeti ve Slovakya topraklarında gerçekleştirilecek "Nato askeri operasyonlarını" onayladı. Bulgaristan hükümetiyse Bulgar hava sahasını NATO uçaklarına açma karan verdi. NATO operasyonunun diğer önemli bir ayağınıysa TC'nin oluşturması planlanıyor. Bu çerçevede NATO'nun Trakya'ya, Balkanlara yapacağı saldırılarda temel üs olarak kullanacağı bir hava üssü yapılması yönünde çabaları var. Bulgaristan Atlantik Kulubü Başkanı Soloman Pasi, "NATO Türkiye'de bir veya daha fazla filo konuşlandırma arzusunda. Bu filoya bağlı uçaklar, Bulgaristan üzerinden geçerek Yugoslavya'ya karşı sürdürülen harekata katılacaklar" dedi. Kosova'ya kara operasyonu yapılması durumunda Yugoslavya'ya gidecek ilk askeri kuvvet. 1000 kişiden oluşan Kosova Türk Barış Gücü Görev Kuvveti (KTBGK) olacak. 987 asker, 52 adet tank ve hafif zırhlı araçtan oluşan Türk birliği, basına tanıtılması sırasında 4. Kolordu Komutanı Korgeneral Erol Tutal, birliklerinin en eğitimli olması gerekçesiyle bölgeye ilk gönderilecek birlik olacağını söyledi.

Beyaz Saray Sözcüsü Joe Lockhart, 21 Nisan'da düzenlediği basın toplantısında, "Eğer askeri komutanlık ve NATO Genel Sekreteri, değişen şartlar nedeniyle bir kara harekatının planlanması gerektiğine inanırsa, bu tutumu destekleriz" diye konuştu. Bu sözlerin hemen ardından, Genel Sekreter Solona'nın, Kosova'nın karadan işgali için planlar hazırlanması istediği açıklandı. Washington Post'un haberine göre Solona "tüm seçeneklerin uygulanmaya hazır olması gerektiğini" belirtti.

ABD ve NATO Yugoslavya'nın karadan işgali için en az 200 bin asker gerektiğini açıklamışlardı. Böylesi bir gücü sevk etmenin yol açacağı askeri ve siyasi zorluklar, işgalin henüz "hazırlık" aşamasında kalmasına neden oluyor.

UÇK: ABD'ye Oynamaya Devam!

Kosova Kurtuluş Ordusu (UÇK) siyasi sözcüsü Cavit Haliti, İngiliz Independent gazetesi aracılığıyla NATO'ya "Bizi silahlandırın" çağrısında bulundu. Haliti Arnavutların Kosova'ya dönebilmesinin tek yolunun, UÇK'yı silahlandırmak ya da NATO kara gücünü bölgeye sokmak olduğunu öne sürdü.

Ancak ABD Dışişleri Bakanı Madeleine Albright ile 12 Nisan'da Brüksel'de görüşen UÇK'nın önde gelen temsilcilerinden Yakup Krasniçi'nin, ABD'nin UÇK'yı silahlandırmak için Yugoslavya'ya yönelik BM silah ambargosunu delmesi çağrısını Albright'ın reddettiği iddia edildi.

BU SAYIDAKİ DİĞER YAZILAR