1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. ARAKAN

  4. Myanmar: 'Arakanlı Müslümanların Hedef Olduğu Şiddet Soykırım Değil Savaş Suçu'
Myanmar: 'Arakanlı Müslümanların Hedef Olduğu Şiddet Soykırım Değil Savaş Suçu'

Myanmar: 'Arakanlı Müslümanların Hedef Olduğu Şiddet Soykırım Değil Savaş Suçu'

Myanmar'da hükümet tarafından görevlendirilen bir komisyon Arakanlı Müslümanların hedef olduğu şiddetin "soykırım" değil "savaş suçu" olduğu sonucuna vardı.

21 Ocak 2020 Salı 10:59A+A-

2017'de Arakan'da yaşanan ve uluslararası kamuoyunun büyük tepkisini çeken olayları araştıran uzmanlar kurulu, Arkana Müslümanlarına karşı işlenmiş soykırım delillerine ulaşılamadığını açıkladı.

730 binden fazla Arakanlı kendilerine yönelik haftalarca süren şiddet nedeniyle evlerini terk ederek komşu ülkelere sığınmak zorunda kalmıştı. Yaşanan olaylar sırasında Birleşmiş Milletler toplu tecavüz, ve katliamlar yaşandığını, bunların "etnik temizlik hedefiyle" gerçekleştirildiğini açıklamıştı.

Her ne kadar organize edilen panel olayları savaş suçu olarak kabul etse de insan hakları savunucuları ve Rohingyalı yöneticiler komisyon raporunun birkaç gün sonra Birleşmiş Milletler'in yüksek mahkemesinde açıklanacak soykırım davası kararını "kamufle" etmek için yapıldığını ileri sürerek reddetti.

Soruşturma komisyonu, aralarında güvenlik güçlerine bağlı kişilerin de bulunduğu "çok sayıda kişinin" olası savaş suçları ve ağır insan hakları ihlallerinden sorumlu olduklarına dair "mantıklı nedenler" olduğunu açıkladı. Komisyona göre hedef alınan kişiler evleri yakılarak öldürülen "masum köylülerdi".

Bununla birlikte yayınlanan sonuç raporunda köylülerle ve güvenlik güçleri ile yapılan görüşmelerde komisyon Rohingyalı militanların 30 kadar güvenlik noktasına saldırdıklarının ortaya çıktığını ve bu saldırıların karşı tepkiyi "provoke" ettiğini belirterek, yaşananları "ordu içindeki bir çatışma" olarak değerlendirdi.

Arakanlı Müslümanlara etnik temizlik

Arakan'da 2012'de Budistler ile Müslümanlar arasında çatışmalar çıkmış, olaylarda çoğu Müslüman binlerce kişi katledilmiş, yüzlerce ev ve iş yeri ateşe verilmişti.

Arakan'daki sınır karakollarına 25 Ağustos 2017'de düzenlenen eş zamanlı saldırıları gerekçe gösteren Myanmar ordusu ve Budist milliyetçiler, kitlesel şiddet eylemleri başlatmıştı.

Birleşmiş Milletler'e göre, Ağustos 2017'den sonra Arakan'daki baskı ve zulümden kaçıp Bangladeş'e sığınanların sayısı 900 bine ulaştı. Uluslararası insan hakları kuruluşları, yayımladıkları uydu görüntüleriyle yüzlerce köyün yok edildiğini kanıtladı.

BM ve uluslararası insan hakları örgütleri, Arakanlı Müslümanlara yönelik şiddeti "etnik temizlik" ya da "soykırım" olarak değerlendiriyor.

İnsan hakları örgütleri, Arakanlı Müslümanların güvenli ortam sağlanmadan Myanmar'a dönmelerinin, yeni bir etnik temizlik girişimine yol açacağı endişesini taşıyor. (AP, Euronews)

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT