1. HABERLER

  2. BASIN AÇIKLAMASI

  3. Muş’taki Kuruluşlardan Fransa’ya Protesto
Muş’taki Kuruluşlardan Fransa’ya Protesto

Muş’taki Kuruluşlardan Fransa’ya Protesto

Fransa’nın Mali’ye yönelik müdahalesi Muş'ta da ortak bir basın açıklamasıyla protesto edildi.

16 Ocak 2013 Çarşamba 14:01A+A-

HAKSÖZ-HABER

Muş’taki İslami kuruluşlar bugün Lale-Der’de bir araya gelerek Fransa’nın Mali’yi işgal girişimini yaptıkları basın açıklamasıyla protesto ettiler.

Basın açıklaması metni:

Emperyalist Fransa’nın Mali’yi İşgal Projesine Hayır!

Fransa Cumhurbaşkanı Hollande görev süresi içersindeki ilk askeri operasyona onay vererek Mali de Ülkenin kuzeyinde direnen güçlere karşı bombardıman emrini verdi. Ardından yaptığı açıklama da; operasyonun tek amacının terörizmle savaş olduğu, düşmanı durdurduklarını ve ciddi kayıplar verdirdiklerini açıkladı. Mali ordusuna göre Konna’da 150 Malili Müslüman hayatını kaybetti.

Fransa Afrika’nın yaklaşık 20 ülkesinde sömürgecilik geçmişi bulunmaktadır. Sömürdüğü ülkeler hala bölgenin en geri ve yoksul ülkelerinin başında gelir. Mali 14 milyon nüfuslu bir ülkedir, halkının yüzde 95’i Müslümandır. Ülke insanının yaklaşık %50’si yoksulluk sınırının altında yaşamaktadır. Mali işlenmemiş yer altı kaynakları açısından birçok ülkenin iştahını kabartmaktadır. Altın, uranyum, fosfat, kaolin, kireçtaşı, tuz, hidro enerji ve petrol, doğalgaz yatakları açısından çok büyük zenginliği içinde barındırmaktadır.

Fransa Maliye yaptığı operasyon için aylardır BM Güvenlik konseyinde birtakım girişmlerde bulunmaktaydı. ABD ve İngiltere de bu operasyona onay vermesiyle ülkenin kuzeyinde bulunan Konna kentine saldırdı. Dünya medyası bu olayın üzerinde gerektiği kadar durmadı. Fransa Mali’nin kuzeyini kontrol eden radikal gurupların başkent Bomako’ya ilerlemesini engellemek için hava saldırıları düzenlediği şeklinde idi; Batı ve Türkiye medyası da özellikle kuzeyde isyancıların genelini El kaide militanları hata teröristler olarak adlandırmaya tercih ettiler.

Mali’de 22 Mart 2012 de askeri bir darbe yaşandı. Ülkedeki siyasi boşluk sürecinde Azavad bölgesi bağımsızlığını ilan etti ve şeriat uygulamasına başladı. Ancak bu bağımsızlığı uluslararası aktörler ve Afrika ülkeleri tanımadı. Fransa’yı korku salmaya başlayınca Birleşmiş milletlerden askeri müdahale talebinde bulundu. Mali’nin kuzeyindeki İslamcı unsurlar yok edilmeli idi.

Mali’de düzenlenen Fransız askeri operasyonu ülkçe içi sorunu çözmekten ziyade emperyalist bir girişimdir. Bu saldırı ikinci bir Somali vakasına davetiye çıkarmaktadır ve saldırı uzun vadede bölgeye huzur getirmeyecektir. Seküler yapısı ile öne çıkartılmaya çalışılan Azavad ulusal kurtuluş hareketinin ikna edilip, diğer İslamcı guruplara karşı kullanılma ihtimali Kuzeyde kanlı iç çatışmalara neden olacaktır. Askeri müdahalenin temel amacı bölgeye yayılmış olan İslamcı unsurları yok etmeye çalışmaktır. Fransa’nın bu girişim bu bölgede sorunu daha da büyütecektir.

İslam İşbirliği Teşkilatı Mali için bir araya gelerek bu sorunu masaya yatırmalıdır. Fransa Mali ile ilgili tüm haberleri manipüle ederek yanlış yalan ve bilgi kirliliği içersinde dünyaya servis etmektedir. Fransa’da kurulan yeni hükümet ise, dış politika sahnesinde adeta eski sömürge ülkelerine yeni yelkenler açarak, sömürgeci ruhunu yeniden canlandırma hayali ve çabasını ortaya koymaktadır. Somali ve Mali’de Müslümanlara operasyon yapılması İslam dünyası için talihsiz acı verici ve trajik bir durumdur.

Muş’taki İslami kuruluşlar olarak, Fransa’nın bu sömürgeci ve saldırgan tutumunu kınıyor ve safımızın mazlum Mali halkının yanı olduğunu haykırıyoruz.

Lale-Der
Has-Der
Anadolu Gençlik Derneği
Korkut Rahmet-Der
Muş Selam-Der

 

HABERE YORUM KAT

1 Yorum