1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. MISIR

  4. Mursi’nin “İptal” Hamlesi Muhalefeti Köşeye Sıkıştırdı
Mursi’nin “İptal” Hamlesi Muhalefeti Köşeye Sıkıştırdı

Mursi’nin “İptal” Hamlesi Muhalefeti Köşeye Sıkıştırdı

Muhammed Mursi’nin, ülkedeki iç karışıklığı sonlandırmak için anayasal düzenlemeler çerçevesinde aldığı kararları iptal etmesi muhalefeti köşeye sıkıştırdı.

10 Aralık 2012 Pazartesi 00:06A+A-

Mısır Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi’nin, ülkedeki iç karışıklığı sonlandırmak için anayasal düzenlemeler çerçevesinde aldığı kararları iptal etmesi muhalefeti köşeye sıkıştırdı. Mursi’nin bu geri adımı, ülkedeki siyasi tansiyonu düşürmek yönünde genel olarak önemli bir hamle olarak görülürken, topu da muhalefetin sahasına bırakmış bulunuyor. Muhalefet ise Mursi’nin anayasa kararnamesini iptal etmesi, 15 Aralık’taki tartışmalı referandumdan geri adım atmamasını yeterli bulmadı.

Mısır Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi’nin ülkede gerginliğe yol açan ve tartışmalara neden olan anayasal düzenlemeler çerçevesinde aldığı kararları iptal etmesi, muhalefeti köşeye sıkıştırdı. Ülkedeki tarafsız gözlemci ve siyasetçiler ise, Cumhurbaşkanı Mursi’nin attığı bu adımın karşılıksız bırakılmaması ve muhalif partilerin masaya oturması gerektiğini vurguluyor. Muhalefet, ise Mursi’nin son hamlesini yetersiz buluyor.

Mursi’nin daveti üzerine, 54’ten fazla parti temsilcisi ve Mısır’ın önde gelen isimlerinin katıldığı diyalog toplantısı 11 saatlik bir görüşmenin ardından sona erdi. Toplantının ardından basın mensuplarının karşısına çıkan Mısır Anayasa Hazırlık Komisyonu üyesi Muhammed Selim el-Avva, ‘’Mısır Cumhurbaşkanı, anayasal düzenlemeler çerçevesinde aldığı kararları iptal etti ve yeni anayasal kararlar alındı’’ dedi.

Yeni anayasal kararların ilk maddesi, 22 Kasım’da alınan kararların iptaliyle başlıyor, ikinci madde ise 25 Ocak 2011 ile 30 Haziran 2012 tarihleri arasında göstericilerin ölümüne sebebiyet veren kişiler hakkında beraat kararı alınmış olsa ya da temyize başvurmuş olsa dahi yeni delillerin ortaya çıkması halinde yargılanmalarına yeniden başlanacağını içeriyor.

Üçüncü madde ise şöyle: 15 Aralık’ta yapılacak referandumda anayasa taslağı kabul edilmezse, yeni bir komisyon oluşturmak için en az 3 ay içinde seçim yapılacak, belirlenen komisyon da işini en fazla 6 ay içinde bitirecek. Cumhurbaşkanı, anayasayı onayladıktan sonra seçmenleri 30 gün içinde referanduma çağırabilecek.

Dördüncü maddede, anayasal düzenlemeler çerçevesinde alınan yeni kararların hiç bir kurum tarafından yargıya taşınamayacağına yer verilirken, beşinci madde ise anayasal düzenlemeler çerçevesinde alınan kararların resmi gazetede yayımlanmasının ardından uygulanabileceğini içeriyor.

ŞİMDİ TOP MUHALİFLERDE

Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi’nin bu geri adımı, ülkedeki siyasi tansiyonu düşürmek yönünde genel olarak önemli bir hamle olarak görülüyor. Mursi, bu kararla, topu muhalefetin sahasına bırakmış bulunuyor. Ancak devrik diktatör Hüsnü Mübarek yanlısı muhalif gruplar, şu ana kadar atılan adımları yetersiz bulduklarını açıkladı ve protestoların devam etmesi çağrısı yaptı. Ülkedeki tarafsız gözlemci ve siyasetçiler ise, Cumhurbaşkanı Mursi’nin attığı bu adımın karşılıksız bırakılmaması ve muhalif partilerin masaya oturması gerektiğini vurguluyor. Muhaliflerin önde gelen Ulusal Kurtuluş Cephesi ve 6 Nisan Hareketi, referandum iptal edilene kadar sokak gösterilerinin barışçıl bir şekilde sürmesi çağrısı yaptı.

Akif: Siyasi kriz ortamı oluşturmaya çalışıyorlar

Mısır’daki Müslüman Kardeşler Teşkilatı (İhvan) eski Rehberlik Konseyi Başkanı Muhammed Mehdi Akif, ‘’Mısır’da bazı kesimler, ülkedeki istikrarı hedef alan, siyasi kriz ortamı oluşturmaya çalışıyor’’ diye konuştu. Akif, yaptığı açıklamada, Mısır Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi’nin görevini devralmasından bu yana, ülkede devlet kurumlarına saygısızlık yapılarak, istikrarın sarsılmaya çalışıldığını ileri sürdü. Akif ayrıca Mısır’ın, içinde bulunduğu bu süreçten çıkarak, ülkede yeniden istikrarın sağlanacağını ifade etti.

Yeni Akit

HABERE YORUM KAT

1 Yorum