1. HABERLER

  2. ÇEVİRİ

  3. Körfezde anlaşma sağlanınca Mısır yargısı hukuku hatırladı
Körfezde anlaşma sağlanınca Mısır yargısı hukuku hatırladı

Körfezde anlaşma sağlanınca Mısır yargısı hukuku hatırladı

Al Jazeera gazetecisi Mahmud Hüseyin, Mısır zindanlarında geçen dört yılının ardından serbest bırakıldı. Katar'ı abluka altında tutarken gazetecileri de tutsak eden Mısır yönetimi anlaşma sağlanınca hukuk normlarını hatırladı.

08 Şubat 2021 Pazartesi 16:01A+A-

Fatih Demir / HAKSÖZ HABER

Mısır, dört yıldan fazla bir süredir gözaltında tuttuğu, herhangi bir resmi suçlamada ve yargılamada da bulunmadığı Al Jazeera gazetecisi Mahmud Hüseyin'i serbest bıraktı. Aralık 2016'dan beri gözaltında tutulan Mısır vatandaşı Mahmud Hüseyin cumartesi günü özgürlüğüne kavuştu.

 

Al Jazeera gazetecisi neden tutuklanmıştı

Suudi Arabistan'ın El Ula kentinde düzenlenen Körfez zirvesinin ardından bir ay geçti. Mısır ve Katar'ın bağlarını yeniden tesis etmesi konusunda anlaşıldı. Geçtiğimiz cumartesi günü de Mahmud Hüseyin’in serbest bırakılması konusunda Mısırlı yetkililer tarafından resmi bir açıklama yapıldı ve gazeteci serbest bırakıldı. 

Mısır, Haziran 2017'de Katar'ın Körfez komşuları Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri ve Bahreyn'e katılmış ve Doha ile bağlarını koparmıştı. Katar’a karşı bir abluka başlatarak “terörizmi” desteklediğini ve bölgesel rakibi İran'a çok yakın olduğunu iddia etmişti. Katar iddiaları yalanlamış ve duruşundan taviz vermemişti.

 

Mısır’da duruşma öncesi yeniden gözaltı

Dokuz çocuk babası olan Hüseyin, Arapça yayın yapan haber kanallarında onlarca yıllık bir deneyime sahip yetkin bir gazeteci. Al Jazeera Arabic ile yıllarca süren serbest çalışmalarının ardından 2010 yılında tam zamanlı olarak Al Jazeera medya ağına dahil oldu.  Önce Kahire ardından da Doha’da Al Jazeera Arabic adına haberler hazırladı.

54 yaşındaki Hüseyin 23 Aralık 2016'da ailesini ziyaret için gittiği Kahire’de tutuklandı. Avukatı olmadan 15 saatten fazla bir süre boyunca sorguya alındı. Önce serbest bırakıldı birkaç gün sonra ise yeniden tutuklandı.

Mısır İçişleri Bakanlığı, gazeteciyi “yanlış haberler yaymak ve devletin itibarını karalamak için yabancı makamlardan para almakla” suçladı. Mısır yetkili makamları Hüseyin’e karşı ise hiçbir zaman resmi bir suçlamada bulunmadı. Hüseyin ve Al Jazeera ise Mısır'ın iddialarını süreç boyunca yalanladı.

Gazetecisi Hüseyin’in tutuklanmasından kısa bir süre sonra Al Jazeera, Hüseyin’in serbest bırakılması için dünya çapında bir kampanya başlattı.

Bununla birlikte Mısırlı yetkililer, Hüseyin’in tutukluluk süresini uzatıp hem Mısır hem de uluslararası hukuku ihlal etti. Mısır’ın dahi maksimum duruşma öncesi tutukluluk süresi aşılmış oldu bu süre zarfında.

Hapishanede kaldığı süre boyunca Hüseyin fiziksel ve psikolojik olarak acı çekti. Uzun süre hücre hapsinde tutuldu. 2017'de kolunu kırdığında uygun tıbbi tedaviyi reddetti.

Ocak 2018'de Birleşmiş Milletler Keyfi Gözaltı Çalışma Grubu, Hüseyin’in tutukluluk koşullarının "zalimce, insanlık dışı ve aşağılayıcı muamele" teşkil ettiği sonucuna vardı.

Hüseyin, 2019 Mayısında Kahire'nin Tora hapishanesinden Giza'daki bir hücreye nakledildi. "ihtiyati tedbirler" kapsamında serbest bırakılması sürecine hazırlandı. Bu tedbirlere göre yalnızca sınırlı kısıtlamalar getirilerek hapisten çıkarılması gerekiyordu.

Nihai salıverilme izni beklenirken Hüseyin aniden bir savcılığa sevk edildi. Ardından tekrar hapse gönderildi. Ailesi onu karşılamak için boş yere dışarıda bekliyordu.

Yetkililer, hiçbir neden göstermeden son dakikada serbest bırakılma kararını bozdu ve Hüseyin hakkında yeni bir soruşturma açıldığını duyurdu.

mahmud-hussein-kizi.jpg

Al Jazeera ve Hüseyin’in kızının mutluluğu

Al Jazeera Medya Ağı'nın genel direktör vekili Mustafa Souag yaptığı açıklamada, Hüseyin'in serbest bırakılmasını hakikatin tecellisi olarak yorumladı. Mustafa Souag, “El Cezire Medya Ağı, Mahmud'un özgürlüğüyle ilgili haberleri memnuniyetle karşılıyor ve hiçbir gazetecinin Mahmut'un sadece mesleğini icra ettiği için son dört yıldır çektiği acılara maruz kalmaması gerektiğine inanıyor” dedi.

“Bugün, dört yıl hayatından çalındıktan ve temel haklarından mahrum bırakıldıktan sonra nihayet ailesiyle yeniden bir araya gelmesinden memnunuz. Mahmud'a hızlı bir iyileşme diliyoruz ve bu geçmiş çetin sınavın üstesinden gelip seçkin kariyerinde yeni bir sayfa açabileceğini umuyoruz. " ifadeleri kullanıldı.

Hüseyin’in kızı Zehra da Facebook üzerinden yayımladığı mesajıyla babasının özgür bırakılmasının sevincini paylaştı. “Allah’a şükür babamın serbest bırakılması kararı uygulandı. Neyse ki bugün babam evinde."

Kaynak: Al Jazeera

HABERE YORUM KAT