1. HABERLER

  2. HABER

  3. KCK İddianamesi: Ersanlı Örgüt Yöneticisi
KCK İddianamesi: Ersanlı Örgüt Yöneticisi

KCK İddianamesi: Ersanlı Örgüt Yöneticisi

KCK iddianamesinde Prof. Büşra Ersanlı örgüt yöneticiliği, Zarakolu ise yardım ve yataklıkla suçlandı.

20 Mart 2012 Salı 12:19A+A-

 

İstanbul’daki KCK soruşturması kapsamında tutuklanan Prof. Dr. Büşra Ersanlı ve Belge Yayınları sahibi Ragıp Zarakolu’nun da aralarında bulunduğu 147’si tutuklu 193 şüpheli hakkında hazırlanan iddianame tamamlandı. Ersanlı “örgüt yöneticiliği”, Zarakolu ise “yardım yataklık”la suçlandı.

PKK’nın şehir yapılanması KCK’ya ilişkin soruşturmada, Ersanlı ve Zarakolu’nun da aralarında bulunduğu 193 şüpheli hakkında hazırlanan iddianame İstanbul 15. Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderildi. Özel yetkili İstanbul Cumhuriyet Savcısı Adnan Çimen tarafından hazırlanan iddianamede Ersanlı’nın “terör örgütü yöneticiliği’’ suçundan 15 ile 22,5 yıl, Zarakolu’nun ise “örgüt üyesi olmamakla birlikte örgüte bilerek ve isteyerek yardım etmek’’ suçundan 7,5 ile 15 yıl arasında hapis cezasına çarptırılması istendi.

İddianamenin bir numarası

Yaklaşık 2 bin 400 sayfa olduğu belirtilen iddianamede bir numaralı şüphelisinin soruşturma aşamasında tutuklanan Kudbettin Yazbaşı’nın olduğu ve “örgüt yöneticisi olmakla’’ suçlandığı öğrenildi. İddianameye göre, örgütün PKK’nın Kandil’deki lideri Murat Karayılan’dan sonra gelen üç isim şöyle sıralandı: Kudbettin Yazbaşı, Ali Durc ve Nihat Oğraş. İddianamede, şüphelilerin “KCK kent meclisi’’ kararları doğrultusunda İstanbul’da yaptıkları çok sayıda eyleme yer verildiği bildirildi.

KCK dalgaları

İstanbul’da geçen yıl yapılan KCK operasyonlarında PKK lideri Abdullah Öcalan’ın avukatları, Özgür Gündem Gazetesi, Dicle Haber Ajansı gibi basın kuruluşlarının çalışanları ile BDP yöneticileri ve bazı akademisyenler gözaltına alınmıştı. 16 ilde eşzamanlı olarak yapılan KCK baskınlarında ilk defa 50 avukat ile eski DEP’li vekil Mahmut Alınak gözaltına alınmış, avukatlar, “Abdullah Öcalan’ın talimatlarını örgüte iletmek” iddiasıyla suçlanmıştı.

MİT şüphesi

Avukatların ‘KCK Sözleşmesi’ndeki ‘Önderlik Komitesi’ne bağlı olarak çalıştıkları iddia edilirken, avukatların Öcalan’dan aldıkları talimatları Kandil’e ilettikleri ve bu talimatlar doğrultusunda 132 kişinin hayatını kaybettiği iddiasına yer verilmişti.

Basın kuruluşları ve avukatlara yönelik operasyonlarda gözaltına alınan bazı kişilerle ilgili “Milli İstihbarat Teşkilatı’na çalıştığı” yönünde iddialar ortaya atılmış ve bunlar basında yer almıştı. Operasyonların ardından KCK soruşturmasını yürüten Özel Yetkili Cumhuriyet Savcısı Sadrettin Sarıkaya, MİT Müsteşarı Hakan Fidan ile selefi Emre Taner’in de aralarında olduğu beş MİT mensubunu ifade çağırdı. Hazırlanan 2 bin 400 sayfalık iddianamede MİT kriziyle bağlantılı deliller olup olmadığı da merak ediliyor.

Aysun Yazıcı / Taraf

 

HABERE YORUM KAT