1. HABERLER

  2. ÇEVİRİ

  3. Kaşıkçı’yı öldüren Suudileri ABD mi eğitti?
Kaşıkçı’yı öldüren Suudileri ABD mi eğitti?

Kaşıkçı’yı öldüren Suudileri ABD mi eğitti?

New York Times'a göre; gazeteci Cemal Kaşıkçı’yı öldüren Suudi paramiliter kişiler ABD Dışişleri Bakanlığı tarafından onaylanan bir sözleşme kapsamında ABD’de askeri eğitim aldı.

23 Haziran 2021 Çarşamba 11:01A+A-

Fatih Demir / HAKSÖZ HABER

New York Times dün bir raporla beraber yayımladığı haberinde, 2018 yılında gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın öldürülmesine katılan dört Suudi’nin geçtiğimiz yıl ABD Dışişleri Bakanlığı tarafından onaylanan bir sözleşme kapsamında ABD'de paramiliter eğitim aldığını yazdı.

New York Times haberinin detaylarında; “Eğitimin, özel sermaye şirketi Cerberus Sermaye Yönetime ait olan ve doğası gereği savunma amaçlı yatırımlar yapan ve Suudi liderlerini korumak için tasarlanan “Tier 1 Group” tarafından” sağlandığını belirtti.

 

ABD Dışişleri Bakanlığı da iddiaları yalanlamadığı gibi Suudi Arabistan’la olan ilişkilerinin temiz bir siyasete dayanmadığını gösterdi.

Tier 1 Group adlı şirketin çalışmalarını finanse eden Suudi Arabistan; ülke dışında bulunan muhalif ve rejim karşıtı kişileri yakalamak, etkisiz hale getirmek gibi amaçları için ABD’nin onayladığı ve sunduğu askeri eğitimleri paramiliter güçlerine aldırıyor.

2018 yılında İstanbul’da bulunan Suudi Arabistan elçiliğinde suikast sonucu öldürülen ve cesedinin parçalarının taşındığı tahmin edilen gazeteci Cemal Kaşıkçı’yı öldüren timin eğitimini Amerika’da aldığı belirtiliyor.

ABD, hem şu anda Suudi Arabistan’ın kabul ettiği cinayet suçuna sözde soruşturma yürütürken hem de Suudi paramiliter grupları eğiterek daha çok sayıda Kaşıkçı benzeri ismin kaçırılmasına ve öldürülmesine sebep oluyor.

NYT’nin haberinin ardından ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Ned Price, “Yasaya göre bakanlığın ‘medya haberlerinde iddia edilen lisanslı savunma ihracatı lisanslama faaliyetlerinden herhangi biri hakkında yorum yapamayacağını’ söyledi.”

Price ayrıca ABD'nin Suudi Arabistan'a yönelik politikasının, "hukukun üstünlüğüne ve insan haklarına saygıya öncelik noktasında” olduğunu iddia etti.

Kaşıkçı, Middle East Eye ve Washington Post için köşe yazıları yazan bir ABD vatandaşıydı.

Suudi Veliaht Prens Muhammed bin Selman'ı eleştiren Suudi gazeteci, Ekim 2018'de krallığın İstanbul'daki konsolosluğunda prense bağlı bir grup ajan tarafından öldürülüp parçalara ayrıldı.

Şubat ayındaki bir ABD istihbarat raporu, veliaht prens Selman’ın gazeteciyi yakalama veya öldürme operasyonunu onayladığını söyledi.

Cerberus'un üst düzey yöneticisi Louis Bremer, eski ABD Başkanı Donald Trump'ın yönetiminde Pentagon'da üst düzey bir göreve adaylığının bir parçası olarak Kongre üyelerinden gelen sorulara yazılı yanıtlar vererek şirketinin Kaşıkçı’yı öldürme ekibinin dört üyesinin eğitimindeki rolünü doğruladı. New York Times’ın sorularını yanıtlayan Bremer; milletvekillerinin yazdığı cevapları hiç okuyamadıklarını da söyledi. Çünkü Trump yönetimi Bremer'in adaylığını geri çekmeden önce Kongre'ye o mektupları göndermemişti.

NYT'nin haberine göre Bremer, ABD Dışişleri Bakanlığı ve diğer hükümet kurumlarının ABD topraklarında eğitilmiş yabancı kuvvetleri denetlemekten sorumlu olduğunu söyledi.

ABD ise hem güçlü hem de suçlu olma pozisyonunu korumaya devam ediyor.

Kaynak: New York Times

HABERE YORUM KAT

1 Yorum