1. HABERLER

  2. ÇEVİRİ

  3. Joe Biden’ın kabinesinde kim kimdir? 
Joe Biden’ın kabinesinde kim kimdir? 

Joe Biden’ın kabinesinde kim kimdir? 

20 Ocak’ta göreve başlayacak olan ABD başkanı Joe Biden’ın kabinesinde yer alacak muhtemel isimler hakkında bazı bilgiler veren bu makaleyi yeni ABD yönetimiyle ilgili fikir vermesi için okurlarımızın ilgisine sunuyoruz.

18 Ocak 2021 Pazartesi 09:52A+A-

Julie M Norman / The Conversaiton

Çev: Melike Bars / Haksöz-Haber

Başkanlıktan ayrılan Donald Trump'ın destekçilerinin Washington DC'deki Kongre Binası'na baskın yapmasının ertesi günü, seçilen başkan Joe Biden, kilit role sahip Adalet Bakanlığı için adayını açıklamaya karar verdi. Federal yargıç Merrick Garland'ı adayı gösterirken (Garland'ın yardımcıları ve ortakları olarak son derece itibarlı hukukçulardan oluşan destekleyici kadrosunun yanı sıra) Biden, adaylarının Adalet Bakanlığı'nın "onurunu, bütünlüğünü ve bağımsızlığını" yeniden sağlamak için harekete geçeceğini vurguladı.

Biden’ın kabine seçimleri, Washington’a yetkinlik ve istikrarı yeniden sağlama kampanyasındaki vaadini yerine getirmek amacıyla açıkça yapılmıştır. Sağlam deneyime ve yeterliliğe sahip bireylerin yanı sıra güçlü iş ilişkileri içinde olduğu kişilere de öncelik verdi. Kilit iç ve dış politika pozisyonlarından bazıları şöyledir:

Adalet Bakanı: Merrick Garland

Adalet Bakanı (Başsavcı), Adalet Bakanlığı'na başkanlık eder ve federal hükümetin baş avukatı olarak görev yapar. Biden'ın adayı Garland, 2016 yılında Barack Obama döneminde yüksek mahkemeye aday gösterilmişti, fakat Cumhuriyet kontrolündeki Senato tarafından adaylığının oylanması reddedildi. Bu süreçte Garland, Washington'da bilinen bir isim oldu. Garland geniş çapta saygı duyulan ve meslektaş dayanışmasıyla tanınan ılımlı bir siyasetçi. 

Adalet Bakanlığı'nın Trump yönetimi altında giderek daha siyasallaştığı görülürken, Garland’ın seçimi, Biden’ın bakanlığın Beyaz Saray’dan bağımsızlığını geri kazanma amacına uygun görünüyor. Garland'ın bilinen profesyonelliğinin, aynı zamanda, Trump yönetimi tarafından açılan ve hali hazırda devam eden davaları ele almasında kendisine yardımcı olacak ve yeni başkanın oğlu Hunter Biden'ın iş ilişkilerine dair soruşturmaya şeffaflık getireceğe benziyor. 

Hazine Bakanı: Janet Yellen

Hazine bakanı, başkana ekonomik, mali ve parasal konularda tavsiyelerde bulunur. Janet Yellen, ABD’nin merkez bankası olan Federal Rezerv’in eski başkanlarındandır ve 2008 mali krizi ve durgunluğundan sonra ekonomik toparlanmanın yönlendirilmesine yardımcı olduğu için itibar kazanmıştır. 

Artan eşitsizlik ve işsizliğe dikkat çekmesiyle tanınan Yellen, siyasi yelpazenin her bir kesiminden destek görüyor. Janet Yellen hazine bakanı olarak görev yapan ilk kadın olacak. 

Yönetimin pandemiye karşı ekonomik iyileşme sürecine rehberlik etmede ve Biden'ın ekonomik kararlarda işçi sınıfına öncelik verme vaadine bağlı kalmasında merkezi bir rol oynayacak gibi görünüyor.  

Dışişleri Bakanlığı: Antony Blinken 

Dışişleri bakanı, Cumhurbaşkanının dışişleri baş danışmanı ve başkan yardımcısından sonraki ilk kabine üyesidir. Biden’in adayı Antony Blinken, Obama yönetiminde dışişleri bakan yardımcısı ve ulusal güvenlik danışman yardımcısı olarak görev yaptı ve Senato'da Biden ile yakın çalıştı. 

Özellikle Biden ile yakın bir ilişkisi var ve ikisi sık sık "ortak akıl" olarak tanımlanıyor. 

Holokost'tan kurtulanlar tarafından yetiştirilen Blinken, geçmişte Biden ve diğer bazı dış politika danışmanlarıyla Suriye gibi konularda anlaşmazlık yaratan kitlesel zulüm vakalarında insani müdahalenin uzun süredir savunucusu oldu. Ancak Biden’ın uluslararası ilişkilere genel yaklaşımını destekliyor, çok taraflılığı vurguluyor ve müttefiklerle ilişkileri güçlendirmeyi savunuyor. Ekibin İran, Afganistan ve diğer işgal alanlarıyla ilgili politikalarında kilit bir üyesi olacak. 

Savunma Bakanlığı: Lloyd Austin 

Biden’ın Pentagon’a başkanlık etmek için emekli general Lloyd Austin’i seçmesi biraz beklenmedik bir durumdu. Ancak Austin güçlü bir şekilde geliyor ve özellikle Obama yönetimi sırasında Biden ile yakın bir çalışma ilişkisi vardı. Austin, Irak'ta ABD komutanı olarak görev yaptı, hem ABD'nin asker artışını hem de geri çekilmesini denetledi ve daha sonra Merkez Komutanlığa başkanlık etti ve ABD'nin IŞİD'e müdahalesine liderlik etti. 

Eğer onaylanırsa, Austin savunma bakanı olarak görev yapan ilk Afro-Amerikan olacak. Ancak son zamanlarda üniformalı olması nedeniyle, adaylığı liberal ve muhafazakar kesimlerde endişelere yol açıyor. Savunma bakanı, bir sivil liderlik makamıdır ve sivil kontrol, ABD ordusunun kilit bir yönüdür. Savunma bakanları yasalara göre bakan olabilmek için emekli olalı en az yedi yıl geçmek zorundadır ve Austin yalnızca dört sene önce emekli olmuştu. Kongre'nin, Trump'ın ilk savunma sekreteri General James Mattis'te olduğu gibi, vereceği bir izinle bu şartları sağlamayan birisinin de göreve getirilmesi mümkün olsa da her iki taraftaki milletvekilleri de bu uygulamayı normalleştirmek konusunda isteksiz olabilir. 

İklim ve Çevre

Biden, eski dışişleri bakanı John Kerry'yi 'lider iklim elçisi' olarak aday göstererek kabine düzeyinde yeni bir pozisyon ihdas etti. Kerry, bu rolde Ulusal Güvenlik Konseyi'ne üye olarak, yeni yönetimin iklim değişikliğini kilit bir güvenlik ve dış politika sorunu olarak nasıl görmesi için çalışacak.  

Yönetimin hızla Paris İklim Anlaşmalarına yeniden bağlanması ve ayrıca Trump yönetimi tarafından tersine çevrilen 100'den fazla yerel çevre düzenlemesini çözmesi bekleniyor. 

Yurtiçinde Michael Regan Çevre Koruma Ajansı'nın (EPA) aday başkanı olarak iklim politikasına yeni bir yüz getirecek. Eski EPA şefi Gina McCarthy ise Beyaz Saray iklim koordinatörü olarak görev yapmak üzere aday gösterilmişti. 

Diğer dikkat çeken kabine üyeleri seçimleri arasında yer alan eski başkan adayı Pete Buttigieg, Ulaştırma Bakanı olarak seçilirse kabinde görev yapacak ilk açıkça bilinen eşcinsel olacak. İçişleri Bakanı olarak aday gösterilen Deb Haaland kabinede yer alan ilk Kızılderili, İç Güvenlik Bakanı olarak aday gösterilen Alejandro Mayorkas da bu departmanın başına geçen ilk Latin olacak.

Daha Sonra?

Kabine üyeleri, başkan tarafından aday gösterilir ve salt çoğunlukla seçilmek üzere Senato'ya sunulur. Georgia'daki ikinci turlarda iki Demokrat adayın yenilgisinin ardından, Senato esasen 50-50 bölünmekle birlikte Başkan yardımcısının beraberliği bozmasıyla Demokratlar 2014'ten bu yana ilk kez Senato’da çoğunluğu sağladı. 

Trump'ın potansiyel bir meclis soruşturması davası yaklaşırken, Biden, açılış töreniyle birlikte kolları sıvayacak. İlk 100 gün, gelen tüm başkanlar için önemlidir, ancak ülkeyi pandeminin kış dalgası, aşının yaygınlaşması ve ekonomik iyileşmenin yanı sıra genel iyileşme sürecinde yönetmeye çalışacak olan Biden için -özellikle geçen haftaki olaylardan sonra- daha da önemli olacaktır. 

Kabinenin bu acil krizleri çözerken aynı zamanda hem yurtiçi hem de yurtdışı uzun vadeli politikalar üzerinde çalışmaya ve önümüzdeki dört yıl için yeni bir rota belirlemeye hazır olması gerekecek. 

 

HABERE YORUM KAT