1. HABERLER

  2. ÇEVİRİ

  3. İtalya’dan Mısır’a Regeni davası tepkisi
İtalya’dan Mısır’a Regeni davası tepkisi

İtalya’dan Mısır’a Regeni davası tepkisi

İtalya Dışişleri Bakanlığı, Mısır Başsavcılığının İtalyan araştırmacı Giulio Regeni'nin öldürülmesiyle ilgili soruşturmayı kapatma talebini reddettiğini belirtti.

01 Ocak 2021 Cuma 16:04A+A-

Fatih Demir / HAKSÖZ HABER

Çarşamba günü Mısır Başsavcılığı, "Regeni'yi öldürme, alıkoyma ve işkence olayında failin kimliğinin belirlenememesi nedeniyle geçici olarak cezai kovuşturmaya gerek olmadığını” belirten bir açıklama yaptı. İtalyan yetkililer bu umursamazlığa çok sert tepki gösterdi. 

İtalyan haber ajansı ACI'nin haberine göre bakanlık yaptığı açıklamada: "Mısır Başsavcılığının Regeni'nin 2016 yılındaki trajik ölümüyle ilgili iddiaları kabul edilemez." denerek reddedildiğini belirtti.   

Açıklamada, Kahire davayla ilgili bilgileri Roma ile paylaşmaya ve gerçeği bulmak amacıyla İtalyan savcılığı ile işbirliği yapmaya çağrıldı. İtalya Dışişleri Bakanlığı, Regeni davasını Avrupa Birliği de dahil olmak üzere uluslararası diplomatik kanallar aracılığıyla çözme sözü verdi.

İtalya'daki Uluslararası Af Örgütü Sözcüsü Ricardo Nuri de, "Mısır savcılığının açıklaması kabul edilemez. İtalyan hükümetinin buna karşı bir tavır almasını umuyoruz." dedi.

Davayı soruşturan İtalyan parlamento komitesi başkanı Erasmo Palazzo, Mısır’ın yaptığı açıklamayı, "bir başka utanç verici yanıltma girişimi" olarak nitelendirdi.

 

Olayın Geçmişi

10 Aralık'ta İtalyan Başsavcılığı, dört Mısırlı polis memuru Tarek Saber, Aser Kamal, Hossam Helmy ve Magdy Sherif'i İtalyan öğrenci Regeni'yi işkence ederek canice öldürmekle suçladı.

İtalyan Başsavcı Miguel Priestpino Garreta, dört sanığa kendilerine yöneltilen suçlamalara yanıt vermeleri için 20 gün süre tanıdı. Regeni'nin cinayet davasının 2021'in başlarında gıyaben yargılanacağı belirtildi.

HABERE YORUM KAT