1. HABERLER

  2. KÜLTÜR SANAT

  3. İHA’ların Çocuklara Zulmü Belgesel Oldu
İHA’ların Çocuklara Zulmü Belgesel Oldu

İHA’ların Çocuklara Zulmü Belgesel Oldu

ABD’nin İHA saldırıları nedeniyle bir yılda 178 çocuk öldü. Çocukların yaşadığı travmalarla ilgili bir belgesel çekiliyor.

04 Aralık 2012 Salı 12:57A+A-

Pakistan’da Amerikan insansız hava araçları (İHA) saldırılarının en çok etkilenen mağdurları çocuklar. El Kaide’ye karşı başlatılan ve özellikle Obama yönetimi sırasında kullanımı çok yaygın hale gelen İHA’lar, çocuklarda derin psikolojik yaralar ve travmalara yol açıyor.

Brand New Film yapım şirketinin kurucusu Amerikalı yönetmen ve aktivist Robert Greenwald, yeni belgesel filmi Drones exposed (İHA’lar hakkında gerçekler) kapsamında Pakistan’ın batı bölgelerinde her gün yeni bir saldırı tehdidi altında yaşayan insanlarla görüştü. Gördüklerini Huffington Post’a yazan Greenwald, İHA saldırılarında Yemen ve Pakistan’da 178 çocuğun hayatını kaybettiğini söylüyor.

Korkudan okula gidemiyorlar

Greenwald, ayrıca ölen çok sayıda çocuğun fotoğraflarının görüldüğü bir videoyla çocukların travmalarını anlatan bir rapor yayınladı. Raporda saldırıya maruz kalan bazı çocukların sakat kaldığı, diğerlerinde ise eğitim görmelerini engelleyen, panik, dikkat bozukluğu ve anlama güçlüğü gibi temeli sinirsel ya da duygusal olan sorunlar ortaya çıktığı belirtiliyor. Obama yönetiminin Kuzey Veziristan’a düzenlediği ilk İHA saldırısı sırasında okulda olduğunu anlatan Fahim Kureşi de bu çocuklardan biri. Saldırı meydana geldiğinde sınavlara hazırlandığını anlatan Kureşi “Ama şimdi İHA’ların üstümüzde dolaşması korkusundan bir şeyler öğrenemiyoruz. Okula giden küçük çocuklar çok korkuyor. Saldırıdan sonra bir daha sınava giremedim” diyor. Bazı ebeveynler ise, yakınlarının anlattığı, okula giderken ölen çocuklarının hikâyeleri nedeniyle, kendi çocuklarını okula göndermekten vazgeçtiklerini söylüyor.

Greenwald ayrıca Temsilciler Meclisi Başkanı John Boehner ve Demokrat grubunun sözcüsü Nancy Pelosi’ye hitaben bir dilekçe hazırladı. Dilekçeye www.warcosts.com sitesinden ulaşmak ve imza atmak mümkün.

TARAF 

 

Etiketler : , , , , , ,

HABERE YORUM KAT