1. HABERLER

  2. ÇEVİRİ

  3. İdlib şehir devletinde “Şura Meclisi” kuruldu
İdlib şehir devletinde “Şura Meclisi” kuruldu

İdlib şehir devletinde “Şura Meclisi” kuruldu

Heyet Tahrir el-Şam, aşiretlerin aldığı kararları bilmek ve halk tabanını genişletmek amacıyla, kontrol ettiği bölgelerdeki tüm aşiretlerin kendileriyle koordineli olarak hareket etmesi için aşiretlerden kendi şura konseylerini oluşturmalarını istedi.

09 Eylül 2021 Perşembe 17:15A+A-

Fatih Demir / HAKSÖZ HABER

İdlib’de ikamet eden Bakara kabilesinin liderleri geçtiğimiz günlerde bölgedeki aşiretleri de davet ettiği bir toplantı düzenledi.

28 Ağustos tarihinde Şura Konseyi’nin açılış töreninde düzenlenen konuşmada İdlib’deki aşiretlerin, kendi aralarında ve HTŞ yönetimi ile aralarındaki iletişimi güçlendirmek adına şura konseyleri oluşturmayı taahhüt ettikleri ifade edildi.  

HTŞ ve Kurtuluş Hükümeti’nin temsilcilerinin yanı sıra birçok aşiret üyesinin katıldığı toplantıda bölgesel işbirliği vurguları yapıldı.

Suriye’de bulunan aşiretlerin kurduğu Şura Meclisi yönetimine Şeyh Yusuf Arbaş seçilirken konseyde Asad İsa el Şeyh ve Asad el-Ali olmak üzere iki milletvekili de görev alıyor.  

İdlib'deki Bakara aşiretinin ileri gelenlerinden Muhammed el-Hasan Ebu el-Abid Al-Monitor'a verdiği demeçte, “Zor ve Haseke’de bulunan aşiretlerden yirmi biri muhalefet kontrolündeki bölgelerde bulunuyor. Amacımız, Şura Meclisi'nin tüm bu bölgelerdeki aşiret üyelerini birleştirmesini sağlamaktır. Her aşiretin kendi konseyi var ve biz bu aşiretin halkı olarak bu aşiretleri HTŞ kontrolündeki bölgelerde ve Özgür Suriye Ordusu'nun [ÖSO] elindeki bölgelerde bir araya getirdik. Birçok aşiret mensubu aynı zamanda HTŞ üyesi olarak Suriye rejimine karşı savaşıyor. Düzenlediğimiz konferans 5.000'den fazla kişinin katıldığı bölgedeki aşiret konferansları arasında en popüler olanıydı.”

Bakara aşiretinin siyasi yetkilisi Ebu Haldun el-Havz da: “Şura Konseyi sadece HTŞ ile değil, rejimle savaşan tüm gruplarla da koordineli çalışıyor. Aşiret adamlarımızın çoğu HTŞ saflarında savaşçı olarak bulunuyor. Aralarında HTŞ lideri Ebu Muhammed el-Colani'ye yakın olan Cihad İsa al-Şeyh de var. Şeyh, HTŞ'nin halkla ilişkiler ofisinin de bir üyesi. Aynı zamanda muhalif gruplar ile HTŞ arasındaki tüm iletişimi o yürütüyor. Konferansta tüm gruplarla aynı tarafta olduğumuzu duyurduk. Şura Meclisi’nin amacı, aşiretler ile ilgili tüm konularda karar alıcı pozisyonda kapsamlı bir otorite olmasıdır. Konsey bağımsızdır ve HTŞ herhangi bir kararı dikte edemez. Ancak bölgemize daha iyi hizmet etmek ve kabilenin sorunlarını çözmemize yardımcı olmak için onunla koordinli olmak gerekiyor.” dedi.

Suriye Aşiretler ve Aşiretler Konseyi sözcüsü Mudar Hammad el-Esad yaptığı açıklamada, “HTŞ fiili bir otorite olarak kontrol ettiği bölgelerdeki aşiretlerden ayrı Şura Konseyleri oluşturmasını ve kendileriyle koordineli hareket etmelerini istedi. Her aşiretin işlerini düzenlemek, sorunlarını çözmek ve anlaşmazlıklarını gidermek amaçlanıyor. Aşiretler her konuda bağımsız kararlar alamazlar; HTŞ nihai karar vericidir.” dedi.

Kaynak: Al Monitor

HABERE YORUM KAT

1 Yorum