1. HABERLER

  2. ÇEVİRİ

  3. HTŞ, İdlib’de tarihî Ulu Cami'yi restore ediyor
HTŞ, İdlib’de tarihî Ulu Cami'yi restore ediyor

HTŞ, İdlib’de tarihî Ulu Cami'yi restore ediyor

Suriye'nin İdlib kentindeki Heyet Tahrir el-Şam'a bağlı yönetim, rejim bombardımanında ağır hasar gören tarihi Ulu Cami'yi restore ediyor.

22 Temmuz 2021 Perşembe 14:29A+A-

HAKSÖZ HABER

HTŞ Suriye Kurtuluş Hükümeti'ne bağlı Evkaf Bakanlığı, on yıl süren savaş sırasında Esed rejiminin bombardımanından zarar gören İdlib Ulu Camii'nin restorasyonuna başladı. Bombardıman sebebiyle Ulu Camii zarar görmüş, duvarlarında çatlaklar ve çökmeler oluşmuştu.

Restorasyon çalışmaları Kurtuluş hükümetine bağlı Eski Eserler ve Müzeler Müdürlüğü gözetiminde yapılıyor. Ulu Cami, Suriye'deki en önemli dini yapılar arasında gösteriliyor. Hicri 658 senesinde Memlukler tarafından inşa edilen Camii, Osmanlı idaresi altında da oldukça önemli bir konuma sahipti ve o dönem de restore edilmişti.

HTŞ bağlı hükümet tarafından ocak ayında başlatılan restorasyonda yapının göçük kısımları onarılması amaçlanırken kemerlerinde ve sütunlarındaki çatlaklar da tamir edilecek. İdlib Eski Eserler ve Müzeler Müdürlüğü başkanı Eymen el-Nabo bu çalışmanın Ulu Camii’nin en kapsamlı ve büyük restorasyon çalışması olduğunu vurguluyor. Nabo ayrıca İdlib'deki Evkaf Bakanlığı’nın restorasyon çalışmalarının yalnızca Ulu Camii ile sınırlı kalmayacağını da ifade ediyor.

İdlib'in tarihi eserlerinin son on yıllık savaşta kuşatma altında olduğu söylenebilir. Tarihi eserlerin büyük bir kısmı bombardıman ve çatışmalarda zarar gördü veya yıkıldı.

İdlib’de savaş devam ederken kadim tarihi yapılardan birinin en kapsamlı ve en özgün restorasyon çalışmasına başlanması oldukça ilgi çekici bir durum olmakla birlikte İdlib’deki siyasi idarenin mutedil yaklaşım tarzı hakkında da önemli bilgiler veriyor.

Kaynak: Al Monitor

HABERE YORUM KAT