1. HABERLER

  2. ÇEVİRİ

  3. Hafter’den Türkiye'ye, "git ya da savaş"
Hafter’den Türkiye'ye, "git ya da savaş"

Hafter’den Türkiye'ye, "git ya da savaş"

Libya Ulusal Ordusu (LNA) Komutanı Mareşal Halife Hafter Türkiye'ye yönelik tehdit dolu açıklamalarda bulundu. Hafter, Türkiye’nin ülkeyi barışçıl bir şekilde terk etmesini ya da savaşmak zorunda kalınacağını belirtti.

26 Aralık 2020 Cumartesi 14:58A+A-

Fatih Demir / HAKSÖZ HABER

Sömürgecisi Fransa ve darbeci diktatör ortağı Mısır'dan destek ve cesaret alan Hafter, Türkiye aleyhine kara propagandada bulundu.

Ülkesini yıllarca sömüren Fransa’ya karşı kullanması gereken argümanları, ‘sivil iktidarı gasp etmeye çalışırken Türkiye’nin meşru iktidara verdiği destek nedeniyle bunu gerçekleştiremeyen' Hafter Türkiye’yi sömürgeci olarak tanımladı.

Libya'nın bağımsızlığının 69. yıldönümü münasebetiyle LNA Genel Komutanlığı tarafından perşembe günü Bingazi'de düzenlenen törende Hafter, "Türk askerleri ülkemizin kutsallığına saygısızlık ederken, bağımsızlığın değeri ve özgürlüğün anlamı yoktur. Güvenlik ve barış da yoktur. Düşmanın da başka seçeneği yok, ya gönüllü ve barış içinde geri gidecek ya da silah ve güçlü iradeyle buna mecbur bırakacağız." ifadelerini kullandı.  

Hafter, sömürgeci Fransızlara söyleyemediği sözleri Türkiye için kullanarak, "Sömürge yanılsamalarınızın devri sona erdi. Ayrılmak veya savaşmak arasında seçim yapmak zorundasınız." dedi.

Hafter Türkiye’nin savaşa can attığını iddia ederek, “Türkiye ve paralı askerleri savaş için hazırlanıyorlar. İlk kurşun sıkıldığında ise ölüm için hazırlanmalılar.” ifadesini kullandı.

Hafter kendisini Libya’nın meşru iktidarı olarak gördüğünü belirterek Türkiye’yi saldırganlık ile suçladı. Hafter, “Saldırgan, her türlü paralı asker ve silah göndermeyi, Libyalılara savaş ilan etmeyi, Libya iradesine karşı gelmeyi ve insani değerleri küçümsemeyi bırakmalı.” dedi.

Hafter’in Fransız sömürgecisinden aldığı desteği hiç hatırlamayarak sarf ettiği şu sözler ise Türkiye’nin Libya’da takındığı tavır ve tutum açısından oldukça önemli: "Sömürgeci hala burada olduğu sürece barış olmaz. Bizim topraklarımızda onun varlığının olmasına karşılık, ellerimizle ve özgür irademizle barışa kavuşmak için silahlanacağız. Kahraman ordumuzla barışacağız. Trablus'ta halkımıza ulaşana kadar, Bingazi ve güneyden teröristleri kovalayan askerlerimizden ve zaferden başka bir şey bilmeyeceğiz."

Hafter ayrıca, "Türkiye barış fikrini reddettiği müddetçe, sömürgeciyi sağlam irademiz ve barışımızla kovmak için kahraman subaylar, askerler ve tüm Libyalılar savaşa hazırlanmalıdır." diyerek meşru iktidarı destekleyen halkı kendi safında savaşa davet etti.  

Hafter sonuç olarak Türkiye ile savaşın kaçınılmaz olduğunu şu cümleler ile iddia etti. "Türk paralı askerlerinin ve askerlerinin cephe hattında manevralarını ve seferberliklerini ve silah ve teçhizat biriktirme, üsler ve askeri harekat odaları inşa etme yarışını izlerken şüphesiz ufukta çatışma belirdi."

 

Türkiye, Mısır destekli Hafter liderliğindeki Libya Ulusal Ordu'suna karşı Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti'nin tarafında yer almakta. Libya'da yaşanan son gelişmelerden ötürü Hafter milisleri geri çekilmek zorunda kalmıştı. Türkiye, Libya Ulusal Mutabakat Hükümet’ine verdiği destekle Libya’nın meşru tercihini desteklediğini ilan etmiş; askeri, siyasi ve ekonomik anlamda desteklerini de meşru iktidara sunmuştu.

Kaynak: Middle East Monitor

HABERE YORUM KAT

2 Yorum