1. HABERLER

  2. HABER

  3. Güney Sudan'da Gazeteci Öldürüldü
Güney Sudan'da Gazeteci Öldürüldü

Güney Sudan'da Gazeteci Öldürüldü

Güney Sudan'ın başkenti Juba'da, New Nation ve Corporate gazeteleri için çalışan muhabir Peter Moi Julius'un evine giderken uğradığı silâhlı saldırı sonucu hayatını kaybettiği bildirildi.

21 Ağustos 2015 Cuma 09:34A+A-

Edinilen bilgiye göre, Julius'un adlî tıp incelemesinde, aynı silâhtan çıktığı belirlenen 2 mermi ile arkasından ateş edilerek öldürüldüğü tespit edildi.

Cenazesi ailesi tarafından teşhis edilerek, teslim alınan Julius'un, başkent Juba'da tanınan bir gazeteci olduğu belirtiliyor.

Julius'un ailesi ve meslektaşları, yerel basına yaptıkları açıklamalarda: "Olayın araştırılmasını istiyoruz. Julius'un saldırı sonrası parası ve telefonu alınmamış. Bu olayın basit bir suç olduğunu düşünmüyoruz." dedi.

Cumhurbaşkanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, polisin olayla ilgili soruşturma başlattığı kaydedildi.

Uluslararası medya meslek örgütlerinin verilerine göre, Peter Moi Julius, bu yıl içinde Güney Sudan'da öldürülen 7. gazeteci.

Devlet Başkanı Mayardit, Gazetecileri Ölümle Tehdit Etmişti

Güney Sudan Devlet Başkanı Salva Kiir Mayardit, gazeteciler de dâhil ülke aleyhinde çalışanları öldürmekle tehdit etmişti. Salva Kiir Mayardit'e uluslararası basın ve insan hakları örgütleri ile sivil toplum kuruluşları tepki gösterdi.

Güney Sudan Devlet Başkanı Mayardit'in tehditleriyle ilgili bir açıklama yayınlayan Uluslararası Gazetecileri Koruma Komitesi (CPJ) Doğu Afrika Sorumlusu Tom Rhodes: "Gazetecileri ölümle tehdit eden bir ülkenin lideri son derece tehlikelidir ve kabûl edilemez. Mayardit'in sözlerini geri alması çağrısında bulunuyoruz." dedi.

Gazete ve Radyo Yayınları Durduruluyor

Güney Sudan “güvenlik güçleri” son 15 gün içinde 2 gazete ile bir radyonun yayınını durdurdu.

Başkent Cuba'dan Arapça yayın yapan özel el-Rai ile İngilizce yayın yapan The Citizen gazeteleri ile Güney Sudan'ın Özgür Sesi adlı radyonun yayınları askerlerce, gerekçe gösterilmeden durduruldu. Güney Sudan'ın basına yönelik baskıları başta Avrupa Birliği olmak üzere uluslararası kuruluşlarca kınandı.

Afrika'nın en genç ülkesi Güney Sudan'da 20 aydır süren iç savaşta, yaklaşık 50 bin kişi hayatını kaybederken, 12 milyonluk ülkede, nüfusun yüzde 70'i gıda, ilaç ve diğer temel ihtiyaçlara muhtaç hâle geldi, 2 milyondan fazla insan ülke içinde ve komşu devletlerde sığınmacı durumuna düştü.

HABERE YORUM KAT