1. HABERLER

  2. ÇEVİRİ

  3. Gazze için "bir daha asla" sözü nerede?
Gazze için "bir daha asla" sözü nerede?

Gazze için "bir daha asla" sözü nerede?

Gazze’den yazdığı yazısında Afaf Al-Najjar, Yahudilerin maruz kaldığı soykırımla Gazzelilerin yaşadığı arasında tek bir fark olduğunu dile getiriyor…

23 Ocak 2024 Salı 13:00A+A-

Afaf Al-Najjar / Al Jazeera

Gazze için 'bir daha asla' sözü nerede?

Geçtiğimiz hafta İsrail'in Gazze halkına yönelik son saldırısının 100. gününü geride bıraktık. Bu düşünülmesi gereken iç karartıcı bir dönüm noktasıydı. Filistinlilerin her türlü acımasız yöntemle acımasızca yok edilmesinin yüz günü:

İsrail bombaları onları paramparça ediyor, İsrail kurşunları kafataslarını deliyor ve İsrail'in uyguladığı kuşatma onları aç bırakıyor ya da tedavi edilebilir enfeksiyonlar nedeniyle Filistinliler ölüyor…

Neredeyse 80 yıl önce "bir daha asla" diyen ülkelerin yok edilmemizi durdurmak için hiçbir şey yapmadığı yüz gün. Bizim yalvardığımız, insani yardım kuruluşlarının yalvardığı, Birleşmiş Milletler'in yalvardığı ve dünyanın dört bir yanında sokaklara dökülen insanların yalvardığı ama hepimizin görmezden gelindiği yüz gün.

Belki de bu sessizliğe şaşırmamalıyız. Ne de olsa İsrail'in acımasız ve yasadışı işgali, tüm rekorları alt üst edip modern tarihin en uzun süreli işgali haline gelene kadar onlarca yıl devam etti.

Bu süre boyunca işgalci İsrail devleti, hükümetleri ve ordusu Filistinlilerin hayatının neredeyse her alanını kontrol etti: siyasi, ekonomik, sosyal ve - belki inanmayacaksınız ama - aşk hayatını da.

İsrail bize ne yiyebileceğimizi, ne içebileceğimizi, ne satın alabileceğimizi, nereye gidebileceğimizi, nereye seyahat edebileceğimizi, nerede yaşayabileceğimizi, nerede bahçe yapabileceğimizi, nerede hayvanlarımızı otlatabileceğimizi, nerede balık tutabileceğimizi, nerede okula gidebileceğimizi, nerede sağlık hizmeti alabileceğimizi (eğer varsa) ve evet, kime aşık olabileceğimizi, kiminle evlenebileceğimizi ve kiminle yerleşebileceğimizi söylüyor.

İsrail bize bir ulus olarak kim olduğumuzu bile söylemeye çalıştı. Filistinlilere Arap, Müslüman, Hıristiyan, Dürzi ya da Çerkez olduklarını ama Filistinli olmadıklarını söyledi. Filistinlilerin sosyal dokusunu parçalamak için her şeyi ama her şeyi yaptı.

İsrail ayrıca sadece sürekli mülksüzleştirme -toprak hırsızlığı, sürgünler ve ev yıkımları- yoluyla değil, aynı zamanda ekonomik bağımlılık yoluyla da yoksul ve savunmasız kalmamızı sağladı. Siyonistler, Filistin ekonomisini kasıtlı olarak çöküşün eşiğinde tutmuş, ekonomik faaliyeti ve özel işletmeleri boğmuştur. Bu durum yüksek işsizlik oranlarına yol açmış ve birçok Filistinliyi işgalciler için çalışmaya zorlamıştır - hatta bazen kelimenin tam anlamıyla çalınan toprakları üzerine inşa edilen yasadışı Yahudi yerleşimlerinde.

İsrail ayrıca geleneksel olarak Filistin'in en güçlü ekonomik sektörlerinden biri olan Filistin tarımını da sürekli olarak baltalamıştır. Arazi ve su kaynaklarına erişimin kısıtlanması, Filistinlilerin tarımsal üretiminin dramatik bir şekilde azalmasına yol açmış ve geleneksel geçim kaynaklarını temelden sarsmıştır.

İsrail'in 17 yıldır uyguladığı abluka nedeniyle Gazze'deki ekonomik yıkım daha da kötü oldu. İthalat ve ihracatı ciddi şekilde kısıtlayan abluka, dış dünyayla ticareti büyük ölçüde durdurdu ve imalat ve tarım sektörlerini harap etti. İsrail Gazze'ye girmesine izin verdiği gıdaların kalorilerini bile sayarak hayatta kalmamıza ancak yetecek kadarına sahip olduğumuzdan emin oldu.

Barışçıl ya da başka bir şekilde direndiğimizde İsrail işgali hiç merhamet göstermedi. Öldürdü, sakat bıraktı, hapsetti, işkence etti ve toplu olarak cezalandırdı. Gazze Şeridi'ne yönelik devam eden saldırıda, Filistin halkını yok etme çabası soykırım boyutlarına ulaştı.

100 gün içinde İsrail, Gazze'nin ölüm tarlalarında en az 31.000 Filistinliyi katletmeyi başardı - 23.000'i resmi olarak sayıldı ve en az 8.000'i cesetleri hala enkaz altında olduğu ve onları çıkaracak kimse olmadığı için sayılamadı.

Hayatta kalan bizler ise İsrail'in ayrım gözetmeyen bombardımanı ve topyekûn kuşatması altında korku, açlık ve susuzluğun ölümcül birleşimiyle karşı karşıya kaldık.

Geçtiğimiz 100 gün boyunca İsrail işgali Gazze Şeridi'ne gıda, su ve ilaç girişine izin vermedi. Sadece bu da değil, İsrail hava saldırıları her türlü yaşam kaynağını hedef aldı. Su kuyuları ve su arıtma tesislerinden fırınlara, çiftliklere, elektrik jeneratörlerine ve güneş panellerine kadar İsrail, Gazze halkı için her türlü yardım aracını sistematik olarak hedef aldı. Şu anda Gazze Şeridi'ne gelen yardımların nüfusun küçük bir kısmının bile ihtiyaçlarını karşılayamadığını belirtmek önemlidir.

"Gazze halkı arasında açlık ve susuzluk olmazsa, işbirlikçi toplayamayız, istihbarat toplayamayız, istihbarat elde etmek için insanlara yiyecek, içecek, ilaç rüşveti veremeyiz" diyerek İsrailli yetkililerin soykırım hedeflerini kamuoyu önünde sergileme konusunda ne kadar cesaretlendiklerini ve ABD'nin desteğiyle sağladıkları cezasızlıkla kendilerini ne kadar güvende hissettiklerini ortaya koydu.

"İstihbarat elde etme" sürecine yardımcı olmak için İsrail işgal güçleri düzenli olarak gökyüzünden Filistinlilere "işbirliği" karşılığında yiyecek, ilaç ve güvenlik sunan broşürler atıyor.

Ancak İsrail'in peşinde olduğu çok daha kötü bir amaç daha var. Gazze'deki günlük yaşamın öngörülemezliği ve sertliği, çaresizlik ve umutsuzluk duygusu yaratıyor. Birçok Filistinli, özellikle de çocuklar depresyon, anksiyete ve stres bozukluklarından muzdarip; birçoğu bu saldırı başlamadan önce geçmişte yaşadıkları travmalardan kurtulamamış. İsrail sadece bedenlerimizi kırmak ve yok etmek istemiyor; zihinlerimizi ve ruhlarımızı da kırmak ve yok etmek istiyor.

Eğer tarihi biraz araştırırsak, bu acımasız taktiklerin daha önce de kullanıldığını görürüz. İsrail nüfusunun bir kısmının ataları Holokost sırasında bunları yaşadı.

1940'larda Avrupa'nın dört bir yanındaki Yahudiler gettolara ve toplama kamplarına kapatılmış, burada açlık, kötü muamele ve toplu ölümle karşı karşıya kalmışlardır. Naziler açlığı bir kontrol ve insanlıktan çıkarma yöntemi olarak kullandı. Sürekli şiddet, sürgün ve ölüm tehdidi bedenleri ve ruhları yok etti.

Gettolar ve toplama kampları hakkında duyduğumuz hikayeler, bugün 2,3 milyon insanımızın giderek daralan alanlara sıkıştırıldığı ve yaşanamaz koşullara katlanmak zorunda bırakıldığı Gazze'de yankılanıyor. Her iki halkın karşı karşıya kaldığı zulümleri yan yana koyduğunuzda, tarihin tekerrür ettiğini göreceksiniz, ancak bu kez tüm dünya bunu izliyor ve durdurmak için hiçbir şey yapmıyor.

Holokost'un küllerinden doğan "bir daha asla" yemini, onun dehşetinin tekrarlanmasını önlemek içindi. Dünyanın kolektif vicdanına kazınan bu taahhüt, dünyanın dört bir yanındaki savunmasız halklara korunacaklarına, işkencecilerinin durdurulacağına dair bir sözdü.

Ancak bakışlarımızı devam eden Filistin mücadelesine çevirdiğimizde, bu sözün içi boş geliyor. Geçmişte yaşanan zulümlerin gölgeleri Filistin halkının bugünkü deneyimlerinde de varlığını sürdürüyor.

Yine de, acımasız katliamın 100. gününü “kutlarken”, bir umut kıvılcımı çaktı. Güney Afrika "bir daha asla" ilkesi için ayağa kalktı ve İsrail devletini tüm dünyanın gözü önünde soykırım yapmakla suçlayarak mahkemeye verdi. Güney Afrika, doğru olanı savunduğu ve umutsuzluğa düştüğümüz bir anda bize umut verdiği için sonsuz sevgi ve minnettarlığımızı kazanmıştır.

Bu karanlık zamanlarda, "bir daha asla" sadece bir anma cümlesi olarak kalamaz; bu bir eylem çağrısı haline gelmelidir. Dünya, dünyanın her köşesindeki tüm insanların onurunu ve haklarını korumak ve yeni bir soykırımın gerçekleşmesini önlemek için verdiği sözü tutmalıdır.


Afaf Al-Najjar, Gazze Şeridi'nden Filistinli bir öğrenci, aktivist ve bağımsız gazetecidir. Al Jazeera’da yayımlanan bu makale Haksöz Haber okurları için tercüme edildi.

HABERE YORUM KAT

1 Yorum