1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. SURİYE

  4. Esed-Rus Saldırganlığının Hedefinde Hastaneler Var!
Esed-Rus Saldırganlığının Hedefinde Hastaneler Var!

Esed-Rus Saldırganlığının Hedefinde Hastaneler Var!

Sınır Tanımayan Doktorlar (STD) adlı uluslararası kuruluşun destek verdiği Serakib’deki el-İhsan hastanesinin hikâyesi Suriye’de icra edilen barbarlığı gözler önüne seriyor!

07 Şubat 2018 Çarşamba 14:57A+A-

İdlib vilayetine bağlı Serakib beldesinde bulunan el-İhsan (eski adıyla Uday) hastanesi 29 Ocak günü saat 10.20’de iki füzeyle vuruldu. Saldırı neticesinde Sınır Tanımayan Doktorlar (STD) tarafından desteklenen hastane kullanılamaz hale geldi. Görgü şahitleri ilk füzenin hastanenin bekleme salonunu vurduğunu, ikincisinin ise bahçedeki ambulansa isabet ettiğini söylediler.

Saldırı gerçekleştiğinde hastanede yaklaşık bir saat önce Serakib’in başlıca pazarını hedef alan ve 11 kişinin ölümüne yol açan hava saldırısından kurtulan yaralıların tedavisi için koşturma yaşanıyordu. Bu saldırıyla birlikte hastanede biri çocuk 5 kişi daha can verirken, 3’ü sağlık çalışanı olmak üzere 6 kişi de yaralandı.

Suriye’nin kuzeyinde STD’nin şefi olan Luis Montiel saldırıya dair şunları söylüyordu: “Bir sağlık merkezini hedef alan bu son hadise nasıl bir barbarlıkla karşı karşıya olunduğunu göstermektedir. İnsanları tedavi etmeye çalışanları hedef alan saldırılar açık bir savaş suçudur.”

İlk Saldırı Değil!

Aslında bu el-İhsan hastanesinin ilk uğradığı saldırı değildi. 21 Ocak’ta yani yaklaşık 1 hafta önce de aynı hastane bir hava saldırısına uğramış, can kaybının yaşanmadığı saldırıda hastanenin camları kırılırken, elektrik jeneratörleri tahrip olmuştu. Bu yüzden de 3 gün boyunca hastane hizmet verememişti.

18 yataklı el-İhsan hastanesi İdlib’in doğusunda yaklaşık 50 bin insanın yaşadığı bir bölgeye hizmet sağlayan tek hastane. Acil ünitesi, dispanseri, ameliyathanesi bulunan hastanede ayda 3 bin 800 hastaya bakılıyordu.

Son saldırıyla birlikte el-İhsan hastanesi en çok ihtiyaç duyulan bir zamanda tümüyle kapanmak zorunda kaldı. Ve bu insanlık dışı saldırganlık sürekli bombardımanlar neticesinde İdlib’in doğusundan ve Hama’nın kuzeyinden on binlerce Suriyeli ailenin İdlib’in kuzeyine ve Halep’in batısına doğru göçe zorlandığı, dondurucu soğukta çadır ve barınak arayışı içinde çırpındığı bir dönemde gerçekleşti.

Luis Montiel tepkisini “Uluslararası hukukça açıkça yasaklanmış olmasına rağmen, sağlık kuruluşlarının bu şekilde hedef alınması Suriye’de maalesef sıradan bir hadise.” şeklinde dile getiriyor.

Kaynak: MSF, Haksöz Haber

HABERE YORUM KAT