1. HABERLER

  2. ÇEVİRİ

  3. "Esed kendi halkının düşmanıdır!"
"Esed kendi halkının düşmanıdır!"

"Esed kendi halkının düşmanıdır!"

Fransa Dışişleri Bakanı Catherine Colonna, Beşar Esed'in Suriye savaşındaki rolü nedeniyle yargılanması gerektiğini söyledi.

27 Mayıs 2023 Cumartesi 20:00A+A-

HAKSÖZ HABER

Fransa Dışişleri Bakanı Catherine Colonna, geçtiğimiz salı günü Fransız televizyon kanalı France 2'ye Esed'in yargılanıp yargılanmaması sorusuna "evet" yanıtını verdikten sonra "suça karşı mücadelenin diplomasisinin bir parçası olduğunu" ekledi.

Esed'ın eski veya mevcut danışmanlarından oldukları ifade edilen üç Suriye vatandaşı, 29 Mart'ta Fransa'da insanlığa karşı suçlar ve savaş suçlarında suç ortaklığıyla suçlandı. Fransız savcılığı, üç Suriyelinin 2013'te Şam'da bir Fransız lise öğretmeni olan Mazen Dabbagh ve oğlu Patrick'in ortadan kaybolması ve ölmesine karıştığını iddia ediyor.

Bu tartışmalar üzerine Fransa Dışişleri Bakanı’nın “Esed savaş suçlarından yargılanmalı” çağrısı ise Al-Monitor’un aktardığına göre Beşer Esed’i sinir krizine sokmuş. Esed’in yakın çevresine bu çağrı ile alakalı öfke ve nefret dolu cümleler sarf ettiği aktarılıyor. Arap dünyası ile normalleşme çabaları içerisindeki Esed, Fransa’nın bu tepkisinin işbirlikçi Arap rejimlerini ürküteceğinden çekiniyor olabilir.

Esed’in bu tepkisi sonrası rejim, Fransa’nın yaklaşımını “delilik” olarak niteledi. Fransa ise geri adım atmadı. Fransa Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Anne-Claire Legendre, Suriye'nin Arap Zirvesi’ne yeniden kabul edilmesinin ardından Paris'in Şam ile bağlarını iyileştirme konusundaki tutumunu değiştirip değiştiremeyeceği sorusuna, "hiçbir şey normalleşmeyi haklı çıkarmaz" şeklinde cevap verdi.

Legendre devamında ise Esed’in uyuşturucu ticaret ağı ile ilişkisini eleştirip "Esed kendi halkının düşmanı olmaya devam ediyor" cümlesini kurdu. AB, Suriye ile alakalı başta yardım çalışmaları olmak üzere çeşitli kurultaylarda Esed rejimini muhatap olarak görmüyor. Tüm tutarsızlıkları bir yana Fransa’nın Esed rejimine karşı takındığı tutum Katar ve Kuveyt hariç Arap ülkelerinin içine düştüğü bataklığı iyice gözler önüne seriyor!

HABERE YORUM KAT

3 Yorum