1. HABERLER

  2. HABER

  3. MAVİ MARMARA

  4. Dünya Basını: Saldırı Siyonist İsrail’i Yalnızlaştırdı
Dünya Basını: Saldırı Siyonist İsrail’i Yalnızlaştırdı

Dünya Basını: Saldırı Siyonist İsrail’i Yalnızlaştırdı

Siyonist İsrail'in Gazze yardım filosuna gerçekleştirdiği saldırı dünya medyasında geniş yer buldu. Ortak kanı saldırının siyonistleri yanlızlaştırdığı oldu.

02 Haziran 2010 Çarşamba 00:19A+A-

BELÇİKA BASINI İsrail, tarihinin en yalnız döneminde

Terör devleti İsrail'in Gazze'ye insani yardım götüren gemilere saldırısı hemen hemen bütün Belçika gazetelerinde manşetten verilirken, İsrail'in "onarılmaz bir hata" yaptığı ve "tarihinin en yalnız döneminde olduğu" vurgulandı.

Le Soir gazetesi, "İsrail ölümcül baskınının ardından hiç olmadığı kadar yalnız" başlığıyla verdiği haberde, dünyayı şoke eden saldırının ardından İsrail'in izole edileceğinin neredeyse kesinleştiğini belirtti. İsrail askerlerinin Mavi Marmara gemisine baskında sivillere ateş eden fotoğraflarıyla dün Türkiye'deki protesto gösterilerinden kareler kullanan gazetenin köşe yazarları da İsrail'in uluslararası hukuku hiçe saydığı, bu baskınla imajını daha da kötüleştirdiği üzerinde durdu. La Libre gazetesi, "Onarılamaz" manşetiyle verdiği haberde, İsrail'in bu saldırı nedeniyle alacağı karşılığın ülkede hiç kimseyi memnun etmeyeceğini, "Yahudi devletinin felaket yaşadığını" yazdı.

Independent gazetesi: En çok israil etkilenecek

Independent gazetesi de, "İsrail'in hücumbot diplomasisi küresel öfkeye neden oldu" manşetini attı. Gazetenin Orta Doğu muhabiri Patrick Cockburn, "İsrail'in müdahalesinin Türkiye ile ilişkilere büyük darbe indirdiğini" belirtti ve şu ifadeleri kullandı:

"Türkiye şu anda Orta Doğu'da, geçmişte olduğundan çok daha hayati bir müttefik. Amerikan askerlerinin daha kolay bir şekilde çekilmesine yardımcı olarak, Irak'ta kritik bir rol üstleniyor. Ankara'nın İsrail ile ittifakı, Amerika'nın Orta Doğu politikasında kilit önem taşıyor. Türk Dışişleri Bakanı daha önce, yardım filosuna müdahalenin geri dönülmez sonuçlar doğuracağı konusunda uyarmıştı. Galiba bu diplomatik klişe ilk kez doğru çıkacak." Independent gazetesinin bir diğer deneyimli Orta Doğu muhabiri Robert Fisk ise, "Batılı liderlerin insanların hayatını kurtarmaya yardımda çok korkakça davrandıklarını" yazdı. Beyaz Saray açıklamasını "zavallı", BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun'un açıklamasını "gülünç" olarak niteleyen Fisk, "İngiltere Başbakanı Cameron neredeydi? Başbakan Yardımcısı Clegg neredeydi?" diye sordu. Fisk, yazısında şu ifadelere yer verdi: "Bu noktaya nasıl geldik? Belki de hepimiz İsrail'in Arapları öldürmesine alıştık. Belki de İsrail Arapları öldürmeye alıştı. Şimdi de Türkleri öldürüyorlar. Ya da Avrupalıları. Son 24 saatte Orta Doğu'da bir şeyler değişti ve İsrailliler, (bu katliama verdikleri son derece aptalca tepki düşünüldüğünde), olan biteni kavrayamamış gibi görünüyor. Dünya artık bu zorbalıklardan bıktı usandı. Sadece politikacılar sessiz."

Guardian gazetesi: Ablukadan katliama

Guardian gazetesi de 5 tam sayfasını ayırdığı haberle ilgili, "İsrail kanlı saldırının ardından devlet terörü uygulamakla suçlanıyor" manşetini attı.

Gazete, İsrail'in oynadığı kumarın kendisine çok pahalıya mal olacağını savunarak, İsrail'in uluslararası alanda daha da yalnızlaşmak ve Orta Doğu'da hayati önem taşıyan halkla ilişkiler savaşını kaybetmek gibi bir bedelle karşı karşıya olduğunu yazdı. Gazete, başyazısında da konuya yer verdi ve İsrail'i eleştirdi. "Ablukadan Katliama" başlıklı başyazıda, Somalili korsanlar uluslararası sularda 6 gemiye çıkıp 10 yolcuyu öldürse ve onlarcasını da yaralasa, bugün NATO'ya bağlı bir görev gücünün Somali kıyılarına doğru yola çıkmış olacağı yazıldı. Guardian buna karşın bugün İsrail kıyılarına doğru yol alan NATO gemilerinin olmadığını kaydetti.

Financial Times:israil denizde boğuldu

Financial Times (FT) gazetesi ise "İsrail küresel tepkiyle karşı karşıya" manşetini atarak, dünkü olayın hem İsrail'in Türkiye ile ilişkilerini daha da bozacağını hem de bu ülkenin uluslararası alandaki itibarının zarar göreceğini yazdı. Gazete başyazısında ise, "İsrail denizde boğuldu" başlığı altında, İsrail'i korsanlık yapmakla suçladı. Yazıda Orta Doğu Dörtlüsü ve BM Güvenlik Konseyi'ne çağrı yapılarak, İsrail'e artık çok ileri gittiğinin açıkça söylenmesi gerektiği ifade edildi.

İTALYAN BASINI: Saldırı katliam ve tam bir kıyım

İtalyan basını, terörist İsrail'in Gazze'ye insani yardım götüren gemilere saldırısını "katliam" ve "kıyım" gibi ifadelerle manşete taşıdı.

Il Corriere della Sera gazetesi, "İsrail operasyonu katliamla sonuçlandı" başlığı altında gelişmeleri aktarırken, Türkiye'nin saldırıyı "devlet terörü" olarak nitelendirdiği belirtildi.

La Repubblica gazetesi, "Aktivistlerin gemisinde kıyım" manşetinin spotunda, "İsrail, Gazze'ye giden yardım konvoyuna saldırdı: 9 ölü var. Bütün dünyadan kınama. Türk konvoyu geceleyin saldırıya uğradı. Ankara'ya göre bu, devlet terörüdür. Arap ülkeleri isyanda. (İsrail Başbakanı Binyamin) Netanyahu orduyu savundu ve (ABD Başkanı Barack) Obama'ya yapacağı ziyareti iptal etti" ibarelerini kullandı. Torino merkezli La Stampa gazetesi, "Gemiye operasyon, İsrail'e yargılama" manşetiyle çıktı. Spotta, saldırının tüm dünyada tepki çektiğine işaretle şu cümleler kullanıldı: "Gazze'ye yardım konvoyuna saldırıldı, Türk gemisinde 10 ölü var. 4 İtalyan da gözaltında. Netanyahu-Obama görüşmesi iptal edilirken, BM Güvenlik Konseyi toplandı. AB şiddeti kınarken, (İtalya Cumhurbaşkanı Giorgio) Napolitano da kaygılandığını söyledi." İtalya'nın en önemli ekonomi gazetesi Il Sole 24 "İsrail'den saldırı", merkezi Roma'da olan Il Messaggero gazetesi "Yardım gemilerinde kıyım" ve sol çizgideki günlük gazetelerden Il Manifesto "Devlet terörü" manşetleriyle çıktı. Başbakan Silvio Berlusconi'ye ait yayın organlarından biri olan sağ çizgideki Il Giornale gazetesinin ise İsrail yanlısı bir manşet kullanması dikkati çekti.

ABD BASINI: Washington Post: İsrail için diplomatik fiyasko

Terörist-korsan devlet İsrail'in Gazze'ye yardım götüren gemilere saldırısıyla ilgili gelişmelere geniş yer veren Amerikan Washington Post gazetesi, saldırıya dünya genelinde kınamaların gelmesinin, Obama yönetiminin, İsrail ile arasındaki gergin ilişkileri geliştirme çabalarını karmaşıklaştıracağı ve İran'a yeni yaptırım girişimleri üzerindeki dikkatleri dağıtacağı yorumunda bulundu. Türkiye'nin Washington Büyükelçisi Namık Tan'ın, "Bu, Türkiye-İsrail ilişkileri için çok kötü bir gelişme" ifadesine yer verilen Glenn Kessler imzalı yazıya göre, Tan, olayın uluslararası sularda olduğunu ve geminin içinde insani yardım misyonunda görevli sivillerin bulunduğunu belirterek, İsrail'in bu saldırısının her ülkeden kınama gerektirdiğini söyledi. Obama yönetiminin olayla ilgili ilk açıklamasını eksik bulduğunu ifade eden Tan, "Bundan çok daha güçlü bir tepki bekliyorduk" dedi.

Los Angeles Times: Saldırı olayı bardağı taşırdı

Los Angeles Times'da çıkan haberde de İsrail'in yardım götüren gemilere saldırısının "İsrail için bir halkla ilişkiler kabusu gibi göründüğü" belirtildi. Gazetede Megan Stack imzalı yazıda da saldırının, Türkiye'de, son yıllarda ilişkilerin bozulduğu İsrail'e karşı son kalan olumlu bakış açılarını da ortadan kaldırmış olabileceği kaydedildi. Yazıda, Türkiye'nin uzun süredir İsrail'in Gazze'ye yönelik ablukasını açık şekilde eleştirdiği, ancak bu son olayın bardağı taşıran son damla olduğu belirtilerek, bu durumun iki ülkeyi soğuk bir barışa itebileceği ve Türkiye'nin Arap dünyasındaki statüsünü yükseltebileceği yorumunda bulunuldu.

CNN: ABD için de büyük bir diplomatik başağrısı

CNN'in haberinde de İsrail'in saldırısına yönelik dünya genelindeki protestolara ve uluslararası toplumun tepkilerine yer verildi. Saldırının Türkiye-İsrail ilişkilerinde zorluk yaratacağı ve bunun ABD için de "büyük bir diplomatik başağrısı" olduğu belirtilen haberde, İsrail askerlerinin, gemiye indiklerinde kendilerine demir çubuk ve bıçaklarla saldırıldığı, ateş açıldığı yönündeki iddialarına da yer verildi.

Reuters: Gemi olayı İsrail'i diplomatik sıcak sulara soktu

Reuters'in haberinde de "İsrail, bu gemi olayı nedeniyle Filistinlilerle yürütülen barış çabalarının zarar görmesi gibi çok ağır bir bedel ödemek durumunda kalabilir. Filistin yanlısı yardım filosuna düzenlenen operasyona yabancı ülkelerden gelen tepki, İsrail'in en yakın müttefikleri arasında bile oldukça sert oldu. Bu olay, İsrail'in Gazze'deki Hamas'ın izole edilmesi gerektiği yönündeki tezlerini geçersiz kılabilir. İslamcı Hamas'ın laik rakibi Mahmud Abbas, hiç vakit kaybetmeden saldırıyı "katliam" olarak nitelendirdi. Bu açıklama, yaklaşık üç hafta önce ABD önderliğinde başlayan barış görüşmelerine zarar verebilir" denildi.

Wall Street Journal: İsrail'in dış politika hedefleri tehlikede

Wall Street Journal ise İsrail'in insanlık gemisine saldırısını "Analistler, saldırıya yönelik uluslararası tepkiler nedeniyle İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu hükümetinin en önemli dış politika hedeflerinin de tehlikeye girebileceğini söylüyor. Bunlar arasında İran'ın nükleer silah üretmesine engel olmak başı çekiyor. Washington, Birleşmiş Milletler nezdinde İran'a karşı yeni bir dizi yaptırım uygulanması için bastırıyor ancak Mavi Marmara'da meydana gelen ölümler ABD'nin çabalarına karşı çıkan ülkelerin daha da ayak diremesine neden olabilir. Pazartesi günü Türkiye yine BM Güvenlik Konseyi nezdinde İsrail'in eylemlerini "barbarlık" ve "açık denizde saldırganlık" olarak nitelendirdi. 

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT