1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. DOĞU TÜRKİSTAN

  4. Çin İstanbul Başkonsolosu Doğu Türkistan'daki Toplama Kamplarını Savundu: Hastaları Tedavi Ediyoruz
Çin İstanbul Başkonsolosu Doğu Türkistan'daki Toplama Kamplarını Savundu: Hastaları Tedavi Ediyoruz

Çin İstanbul Başkonsolosu Doğu Türkistan'daki Toplama Kamplarını Savundu: Hastaları Tedavi Ediyoruz

Çin'in İstanbul Başkonsolosu Cui Wei Doğu Türkistan'da Doğu Türkistanlıların toplama kamplarında tutulduğu iddialarını reddetti.

17 Mayıs 2019 Cuma 15:45A+A-

Çin İstanbul Başkonsolosu Cui Wei Doğu Türkistan'da Doğu Türkistanlıların toplama kamplarında tutulduğu iddialarını reddetti.

Cui Wei katıltığı bir etkinlikte gazetecilerin konuyla ilgili sorularını yanıtladı. Wei Doğu Türkistan ile ilgili olarak batı medyasında yer alan haberlerin "gerçeği yansıtmadığını" ifade ederek, bölgeyle ilgili doğru haberlerin kendilerinden alınması gerektiğini savundu.

Wei, Doğu Türkistan'da kurulan ve 1 milyondan fazla Doğu Türkistanlının tutulduğu ifade edilen toplama kampları için ifade edilenlerin doğru olmadığını söyledi. "Toplama kampı" ifadesini kabul etmediklerini söyleyen Wei, kamplar için "okul" benzetmesinde bulundu.

"Beyinleri hastalıklı, tedavi ediyoruz" 

Doğu Türkistan'daki Uygurların radikalize olduklarını savunan Wei, toplama kamplarında tutulan Uygurlar için, "Onların beyinleri hastalandı. Bu hastalığı tedavi etmek için o okulları kurduk." ifadelerini kullandı.

ABD: Çin Müslümanları toplama kamplarına hapsediyor

ABD Savunma Bakanlığı'nda Asya politikalarını idare eden Randal Schiver'ın geçtiğimi dönemde bir basın toplantısında sarf ettiği sözler şu ana kadar ABD yönetiminde Çin'in Doğu Türkistanlıları ve diğer Müslüman azınlıklara uyguladığı asimilasyon uygulamasına verilen en sert tepki olarak yorumlandı.

Schriver, Çin için "Çinli Müslümanları zorla toplama kamplarına hapsediyor" ifadelerini kullanarak bu kamplardaki tutuklu sayısının 3 milyona yaklaşmış olabileceğini de belirtti.

ABD'li yetkililer, Çin'in Doğu Türkistanlı Müslüman azınlığın çocuklarına Kur'an-ı Kerim öğretmek ve çocuklarına Uygur isimleri vermek gibi dini ve kültürel uygulamalarını suç kapsamına aldığını açıklamıştı.

Bağımsız akademisyen ve gazeteciler de bölgedeki sıkı güvenlik ve DNA toplama uygulamalarını belgelemişti.

Çin'deki  Türkistanlıların kamplarından kurtulmayı başaranlardan biri olan 29 yaşındaki Mihrigül Tursun Çin'in yüz binlerce Müslüman azınlığın farklı kamplarda tuttuğunu, buralarda insanların fiziki ve psikolojik işkencelere maruz kaldığını anlatmıştı.

Mepa News

HABERE YORUM KAT