1. HABERLER

  2. ÇEVİRİ

  3. CIA tarafından eğitilmiş Ukraynalı paramiliterler olduğu iddia edildi
CIA tarafından eğitilmiş Ukraynalı paramiliterler olduğu iddia edildi

CIA tarafından eğitilmiş Ukraynalı paramiliterler olduğu iddia edildi

CIA’in 2015’ten beri Ukrayna özel kuvvetlerini olası bir Rus işgalinde kullanmak üzere ABD’ye getirerek eğittiği iddia ediliyor. Ukrayna'dan gelen milislerden elenenler ile aşamaları geçenlerin Rusya tarafından hedef alındığı da iddialar arasında.

16 Ocak 2022 Pazar 10:40A+A-

Fatih Demir/HAKSÖZ HABER

ABD'nin istihbarat birimi CIA'in Ukraynalı paramiliterleri eğittiği bölgede Rusya'ya karşı bir unsur olarak bulunmaları için onları görevlendirdiği iddia edildi.

Yahoo News’in haberine göre eğitim kapsamında olası Rus işgaline karşı isyan çıkarılması ve gerekli istihbarat toplama yöntemlerinin CIA tarafından Ukraynalı milislere öğretilmesi amaçlanmış.

Bu tarz yöntemleri daha öncede kullandığı bilinen ABD istihbaratlarının, çalışma yöntemlerine aşina olan beş eski istihbarat ve ulusal güvenlik yetkilisine dayandırılan habere göre: CIA, ABD'de Ukrayna’ya ait seçkin özel harekat birliklerini ve istihbarat personeli için yoğun bir eğitim programı yönetiyor.

2015 yılında başlayan programın ABD’nin güneyinde bilinmeyen askeri tesislerde gerçekleştirildiği iddia edildi. CIA tarafından eğitilmiş “isyancıların” Ukrayna'nın doğu sınırındaki işgal politikalarına karşı Rusya’ya karşı çalışmalar yürüttüğü ifade edildi.

ABD ve Rusya geçtiğimiz hafta Cenevre'de güvenlik görüşmelere başladı ancak şu ana kadar herhangi bir somut anlaşmaya varamadı.

Rus işgaline karşı Ukraynalı paramiliter unsurların Rus birliklerine karşı “karıştırma ve içerden yıpratma görevi” görmesi planlanırken, Rus ajanlarının sızma gerçekleştirdiği iddia edilen programlara alınanları eleme sıklığının arttığı ve programın daha da gizli hale getirildiği iddia edildi.

Ayrıca programdan ayrılan veya sahaya sürülen eğitilmiş isyancıların da Rusya tarafından bulunup öldürüldüğü ortaya çıktı.

 

ukrayna-istihbarat-olduruldu.jpg

Adli polis uzmanları ve askeri istihbarat, Kiev'de bir arabanın enkazını inceliyor. Ukrayna'nın askeri istihbarat özel harekat birimi komutanı Albay Maksym Shapoval, Kiev'in merkezinde aracının altına yerleştirilen bombanın patlaması sonucu hayatını kaybetmişti.

 

CIA için çalışan paramiliter yapılar tarafından yürütülen gizli program, Rusya'nın 2014'te Kırım'ı işgal etmesi ve ilhak etmesinden sonra Obama yönetimi tarafından oluşturulmuş, Trump yönetimi esnasında da çerçevesi genişletilmişti. Biden yönetiminin daha da ileriye gittiği ve eğitimlerin içeriklerini arttırdığı ifade edildi.

Eski yetkililere göre CIA programı, ateşli silahlar, kamuflaj teknikleri, kara navigasyonu, "ör ve hareket et" gibi taktikler ve istihbarat ve diğer alanlarda eğitimleri kapsıyor.

Mevcut kıdemli bir istihbarat yetkilisi de yapılan bu açıklamaların ardından, “Eğitimin amacı ve verilen eğitim, istihbarat toplanmasına yardımcı olmaktı” dedi.

Ancak paramiliter bağlamda istihbarat desteğinin ne anlama geldiği belirsiz bir durum olarak değerlendiriliyor.

CIA sözcüsü Tammy Thorp ise, "Ukrayna'da silahlı bir isyancı eğittiğimiz yönündeki iddialar tamamen yanlıştır" diyerek iddiaları reddetti.

Eski CIA yöneticisi ise Yahoo News’e, “Bu adamları şimdi sekiz yıldır eğitiyoruz. Onlar gerçekten iyi dövüşçüler. Ajansın programının ciddi bir etkisi olacaktır orada…” ve “yıllar içinde CIA eğitim programlarının "çok etkili" olduğunu” söyledi.

ABD’nin daha önce de bu tarz çalışmaları Afrika kıtası, Afganistan, Irak gibi ülkeler ile Güney Amerika ülkelerinde yaptığı belgelenmişti.

Kaynak: Yahoo News

HABERE YORUM KAT