1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. SURİYE

  4. BMGK Tasarısının Görüşülmesi Bekleniyor
BMGK Tasarısının Görüşülmesi Bekleniyor

BMGK Tasarısının Görüşülmesi Bekleniyor

Suriye'de insani yardım ihtiyacı olan bütün bölgelere yardım ekiplerinin girişine tam izin verilmesini emreden karar tasarısının bugün BMGK'da görüşülmesi bekleniyor.

11 Şubat 2014 Salı 06:20A+A-

BM Güvenlik Konseyi üyeleri Avustralya, Lüksemburg ve Ürdün tarafından hazırlanan ve Suriye'de insani yardım ihtiyacı olan bütün bölgelere yardım ekiplerinin girişine tam izin verilmesini emreden BMGK karar tasarısının bugün tüm üyelere dağıtılması ve BMGK'da görüşülmesinin beklendiği kaydedildi.

Hazırlanan insani yardım karar tasarısı geçen hafta BMGK'nın veto yetkisi olan beş daimi üyesi ABD, Rusya, Çin, İngiltere ve Fransa'ya gönderilmişti.

Edinilen bilgiye göre, tasarıya ilişkin bugün BMGK'da veto yetkisi olan beş üye arasında yapılması planlanan basına kapalı toplantıya tasarıya karşı oldukları bilinen Rusya ve Çin temsilcileri katılmadı.

Tasarının bugün veto yetkisi olmayan 10 ülkeye de dağıtılması ve gün içinde BMGK üyeleri arasında müzakere edilmesi bekleniyor.

Tasarıda Suriye'deki bütün noktalara insani yardım ekiplerinin kesintisiz ve güvenli bir şekilde ulaşmasına tam izin verilmesi, buna uymayan kişi ve gruplara da yaptırım uygulanması öngörülüyor.

BMGK'ya getirilmesi durumunda kabul edilmesi için daimi üyeler ABD, Rusya, Çin, İngiltere ve Fransa'dan hiçbirinin veto yetkisini kullanmaması gereken taslağa Rusya ve Çin'in olumsuz baktığı kaydedildi.

BMGK'ya gelecek bir insani yardım taslağına ABD'nin  BM Daimi Temsilcisi Samantha Power ve BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun destek vereceklerini belirtmişlerdi.

Power geçen hafta yaptığı açıklamada, " Suriye rejiminin, insani yardımın bir seçenek değil, zorunluluk olduğunu anlaması gerekir. Biz, birçok BM üyesi ülke gibi, BMGK'ya gelecek bir insani yardım karar taslağını destekliyoruz. Ve bu şekilde bir şeylerin başarılabileceğini umuyoruz" diye konuşmuştu.

Daha önce benzer tasarılar Rusya'nın veto yetkisini kullanması nedeniyle kabul edilmemiş, bazı tasarılar ise Rusya'nın olumsuz görüşü nedeniyle BMGK'da oylamaya dahi sunulmamıştı.

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT