1. HABERLER

  2. YORUM ANALİZ

  3. Bir Türk, İki Türk yetmez, “Her Türk Dünyaya Bedel!” olsun mu?!
Bir Türk, İki Türk yetmez, “Her Türk Dünyaya Bedel!” olsun mu?!

Bir Türk, İki Türk yetmez, “Her Türk Dünyaya Bedel!” olsun mu?!

Karar gazetesinin, “Türklük gururunu”nu okşayan bugünkü manşeti, milliyetçilik virüsünün kolay kolay kurtulunabilecek bir hastalık olmadığını bir kez daha gösterdi.

10 Ocak 2021 Pazar 12:34A+A-

HAKSÖZ-HABER

Milliyetçilik çeşitli tezahürleriyle medyadan siyasete Türkiye’de her an karşımıza çıkabilen bir hastalık. Irkçılık boyutuna vardığında haliyle bu çok kaba olabilmekte ama Türkiye’de milliyetçilik/ulusçuluk hastalığının tek semptomu ırkçılık da değil. Milliyetçilik ile ulusçuluğun terminolojik olarak ayrıştırılması bile hastalığa yaklaşım ve teşhisinde daha baştan bir yanılsamayı ifade ediyor. Irkçılık boyutuna varan kaba halinin yanı sıra bir de daha sık karşılaşılan başka milliyetçilik semptomları var ülkenin. Tarihe, kültüre, dünyaya ve aktüel gelişmelere etnik hassasiyetle bakmak; başarı ve kazanım olarak değerlendirilen gelişmeleri bunlarda katkısı bulunan şahsiyetlerin etnik kökeniyle anıp gururlanmak sıklıkla karşılaşılan bu hastalıklı zihniyetin göstergelerinden.

Karar gazetesinin bugünkü manşet haberinde (10 Ocak 2021) de bu hastalıklı zihniyet nüksetmiş.

Karar gazetesi, koronavirüs aşısıyla ilgili başarılı çalışmalara imza atan Alman BioNTech şirketinin kurucu ortaklarından Uğur Şahin’in aşı çalışmasını konu edindiği haberinde, buradan hareketle “İki Türk dünyaya bedel” sonucuna ulaşmış!

Öncelikle koronavirüs aşısıyla ilgili çalışmalar yapan ve bu alanda başarılı sonuçlara imza atan tek kişinin Uğur Şahin olmadığı hatırlatılmalı. Dünyanın birçok ülkesinde bu alanda çalışmalar yapıldı, yapılmakta ve bunların bir kısmında sonuç da alındı. Tıpkı diğerleri gibi elbette ki Prof. Dr. Uğur Şahin ve ortağı olduğu şirketin gayretleri de takdire değer olup üretilen başarılı aşı çalışmaları insanlığa önemli bir hizmet hüviyeti taşımakta. Aynı şekilde Prof. Dr. Uğur Şahin ve Dr. Özlem Türeci’nin de ortaklarından olduğu Alman BioNTech şirketinin MS hastalığı için aşı çalışmalarını başlatacağını bildirmesi de güzel bir gelişme.

Buraya kadar sorun yok.

Ancak kalkıp tereyağından kıl çıkarır gibi kendi etnik kökeninizden gelen bir kişinin çalışmasını merkeze alır ve başarıyı ona indirgerseniz ve de buradan milliyetçi hamaset devşirirseniz bu yaptığınız indirgemecilik ve dahi çarpıtma olur. “Bir Türk Dünyaya Bedel” sözünden mülhem “İki Türk Dünyaya Bedel” derseniz “Türklük gururu”nu okşamış, milliyetçi hamasete yelken açmış olursunuz.

Doğrusu böyle sığ, basit bir yaklaşımı Karar camiasına yakıştıramadık. Yok, kendileri kendilerine yakıştırıyorlarsa o noktada yapacak bişey yok!

Karar'ın bahse konu manşeti

HABERE YORUM KAT

8 Yorum