1. HABERLER

  2. İSLAM DÜŞÜNCESİ

  3. Bir Kur’an kavramı olarak ‘şifa’
Bir Kur’an kavramı olarak ‘şifa’

Bir Kur’an kavramı olarak ‘şifa’

Kur’an’da insanın bedeni, ahlaki ve ruhi durumu ile ilgili evrensel hakikatler mevcuttur. Bu vazedilen tıbbi hakikatlere ve kesin tıbbi gerçeklere rağmen, Kuran elbette ki bir tıp ve sağlık kitabı değildir.

10 Mayıs 2022 Salı 19:41A+A-

Dr. Yunus Çolakoğlu / Haksöz Haber

وَإِذَامَرِضْتُفَهُوَيَشْفِينِ "Hastalandığımda bana şifâ veren O’dur." (Şuarâ/ 80)

Kur'an’ın getirdiği mesajın ana hatları incelendiğinde insanoğlunun kendisi ile başlayan temel istifhamlarına beş temel başlıkta cevaplar verdiğini görüyoruz. Hayatın en asli ve temel konuları olan insanın hakikat arayışına kapsamlı cevapların verildiği ayetler Kur’an’ın ana mesajını oluşturur.

İslam’ın giriş kapısı olan tevhid mesajı net ve açık olarak Allah’ın sıfatları zikredilerek, detaylı bir şekilde insanın aklına ve vicdanına seslenmektedir. Nübüvvet, insana ve topluma, Allah’ın insanlar arasında seçtiği bir resul ve nebi vasıtasıyla müdahale etmesidir. Ahiret insan hayatının mutlak nihayeti, haşır ve neşrin cennet ya da cehennemle sonlanacağı ve Allah’ın mutlak adaletinin tecelli edeceği asıl yurdumuzdur. İbadet ise bir müslümanın Allah’ın rızasını kazanmak için geçici dünya yurdunda sarfettiği amellerin tümüdür. Bu asli meseleler dışında Kuran insan ve toplum ile ilgili birçok alana müdahale etmiş ve bazı kıstaslar ve kesin hukuki müeyyideler belirlemiştir. Kur'an’ın muhatabı insandır. İnsan bizzat Allah tarafından üstün yaratılmıştır (İsra-70). Kur’an insanın din, can, mal, akıl, nesil gibi beş temel konuda güvende olmasını emreder. İnsan hayatı kutsaldır ve insan bedeni, hayat ağacının en kutsal meyvesidir. İnsan için sıhhat asıl olan, hastalık ise arızi bir durumdur.

Yazının Devamı >>>

Etiketler : ,