1. HABERLER

  2. HABER

  3. MEDYA

  4. Batı dünyası Donbass krizini çözebilir mi?
Batı dünyası Donbass krizini çözebilir mi?

Batı dünyası Donbass krizini çözebilir mi?

Doğu Ukrayna sorunu yeniden alevlendi: Avrupa medyası Donbass krizini tartışıyor.

08 Nisan 2021 Perşembe 15:51A+A-

Avrupa medyası Rusya'nın Ukrayna sınırına asker yığdığını bildiriyor; karşılıklı tansiyon artmış görünüyor. Avrupa gazetelerinin köşe yazarları Batılı ülkelerin gerilimin düşürülmesine büyük bir katkı sağlayamayacağını düşünüyor.

 

Postimees'e göre, mevcut tırmanışın tek sorumlusu Moskova:

“Ukrayna'da gerilimin artmasının Rusya'nın işine geleceğini gösteren pek çok neden var: Birinci neden stratejik: Ukrayna Kırım'ı besleyen Kuzey Kırım Kanalı'nı kapattıktan sonra ilhak edilen Kırım'da su kıtlığı yaşanıyor. İkinci bir neden, Kremlin'e yakın üç televizyon kanalını kapatarak ve Moskova dostu Avrupa düşmanı Viktor Medvedchuk'a yaptırım uygulayarak, Ukrayna'yı Rusya'nın güdümünden çıkaran ve Batı'ya yaklaştıran Volodimir Selenski'nin aldığı siyasi kararlar olabilir. ... Bu gelişmeyi frenlemenin bir yolu da, Doğu Ukrayna'da yatışan çatışmayı yeniden alevlendirmek ve yeni krizleri kışkırtmaktır.”

 

Frankfurter Allgemeine Zeitung'a göre Rusya, yeni ABD hükümetinin Ukrayna'nın arkasında ne kadar sağlam durduğunu sınamak istiyor:

“Biden köşeye sıkışan ülkeye destek vadetti. Tabii ana sorun, Ukrayna'nın Nato üyesi olmaması. Rusya sorunu tırmandırmaya devam ederse yeni yaptırımlarla yüzleşmek zorunda kalabilir, ki bir pandeminin içindeyken yaptırımlar ciddi bir yük olur. Ama bu türden ihtimaller Putin'in düşük yoğunluklu çatışmalara hevesini hiç azaltmadı. Navalnıy'la ilgili yaşanan sorunlar Putin'in, nihayetinde rejiminin hayatta kalmasını belirleyecek, Amerika'yla ve Avrupa'yla kıyasıya bir rekabet içinde olduğu düşüncesini güçlendirmiş olmalı. ... Batı'nın artık fazla seçeneği kalmadı.”

 

Polityka da Ukrayna'ya Nato üyesi devletlerden beklenen desteğin kısıtlı kalacağını düşünenlerden:

“Kiev, ABD'nin kendi yanında olduğu ve Nato'nun bir saldırı halinde boş durmayacağı izlenimi yaratmak için uğraşıyor. Ama, ne Nato üyesi ABD'yle ya da Avrupalı güçlerle ikili bir ittifakı olan Ukrayna'yı savunmak için Rusya'yla savaşa girmeye ne Washington hevesli ne de Avrupa başkentleri. ... Romanya'da müttefiklerin askeri varlığı güçlendirilebilir, Karadeniz hava sahasında daha sık devriye uçuşları ve ABD'nin stratejik bombardıman uçaklarıyla gövde gösterisi yapılabilir, ancak bunların hiçbiri uyarıdan öteye geçmez.”

 

Ukrayna'da yaşananları görmezden gelmenin sonucu korkunç olur, diyor El País:

“AB ivedilikle birlikte ve etkin bir şekilde eyleme geçmeli, eski stratejisini yenilemeli, bunu ABD hükümetiyle eşgüdümlü hale getirmeli, ama kendi duruşundan da taviz vermemeli. Putin'in saldırgan her tavrı başka seçenek olmadığını, harekete geçmenin kaçınılmaz olduğunu hatırlatıyor. Pandeminin Ukrayna'da ulaştığı boyutlar da, bir kriz ya da istikrarsızlaşma riskini küçümsememek gerektiğine işaret ediyor. AB, Ukrayna gibi bir komşunun sorunlar yumağında boğulmasına izin veremez.”

 

Batı Avrupa'nın bu sorundaki etkisi giderek yok oluyor, diyor Radio Kommersant FM:

“Sorunla ilgilenenlerin sayısı artıyor: Artık sadece ABD değil, Türkiye de dahil bu gruba. Klasik 'Normandiya formatının' gözle görülür biçimde önemini yitirmesine şaşmamak lazım, zira 2015'ten bu yana durumu düzeltmek için hiçbir şey yapılmadı. Dünya üzerinde önemli olup da, işgal edilmeden uzun süre varolan bölge yok gibi. Hoşgörülü Macron ve Merkel'in yerine başkaları geçebilir. Sonuçta Karabağ'da da bir sonuç alamadılar ve rahatsızlıklarını ifade ederken güzel sözlerin ötesine geçemediler. ... Bir şeyler yapılmazsa ikinci bir Karabağ vakası yaşanabilir.”

Kaynak: Eurotopics

HABERE YORUM KAT