1. HABERLER

  2. HABER

  3. Balyoz Davasının Satırbaşları ve Kronolojisi
Balyoz Davasının Satırbaşları ve Kronolojisi

Balyoz Davasının Satırbaşları ve Kronolojisi

Türkiye, kan donduran ayrıntılarla dolu plandan 20 Ocak 2010 tarihinde bir gazete sayesinde haberdar oldu.

21 Eylül 2012 Cuma 15:56A+A-

Manşetlere çıkan iddialar, tutuklanan üst düzey subaylar, zemin altı edilen belgeler, avukat krizi ve dönemin Genelkurmay Başkanı'nın tanıklığı...

Bunlar  Balyoz Darbe Planı Davası'nın önemli satırbaşları...

2003 yılı Mart ayı ve 1. Ordu Komutanlığı'nda hazırlandığı iddia edilen bir darbe planı. İddiaya göre; 1. Ordu Komutanı Çetin Doğan liderliğinde darbeye zemin sağlamak için Çarşaf, Sakal, Suga ve Oraj kod adlı eylem planları hazırlandı.

PLANLAR KAN DONDURUCUYDU

5 bin sayfalık belgelerde yer alan iddialar çok ciddiydi:

Fatih ve Beyazıt camilerinde bomba patlatılarak hükümetin sıkıyönetim ilan etmeye zorlanması, Yunanistan hava sahası üzerinde bir Türk jetinin düşürülerek halkın galeyana getirilmesi ve darbe sonrası demokrat görüşlü gazetecilerin tutuklanması.

Halka halka genişleyen soruşturmada, dalgalar birbirini izledi.

196 sanıklı ilk dava 2010 yılının Aralık ayında başladı.

GÖLCÜK'TE ELE GEÇEN BELGELER

Gölcük Donanma Komutanlığı'nda zemin altından çıkan çuvallar dolusu belge her şeyi değiştirdi.

İkinci, bir süre sonra da üçüncü dava ile sanık sayısı 365'i buldu.

1 numaralı sanık Çetin Doğan, Halil İbrahim Fırtına, Özden Örnek ve Engin Alan tutuklanan üst düzey isimlerden sadece bir kaçıydı.

Harp Akademileri Komutanı ve YAŞ üyesi Orgeneral Bilgin Balanlı ise tutuklanan en yüksek rütbeli muvazzaf subaydı.

2011 yılı sonunda üç dava birleştirildi.

Son döneme avukat krizi damga vurdu. Yeni bilirkişi ve tanık talepleri davayı kilitleme girişimi olarak değerlendirildi ve mahkemece reddedildi. Bu kararı protesto eden avukatlar, duruşmalara girmedi.

En çarpıcı tanık ifadesi ise başka bir davadan, Ergenekon'dan geldi. Mahkeme, dönemin Genelkurmay Başkanı Hilmi Özkök'ün "Balyoz seminerinde amacı aşmışlardı uyardım" sözünü kayda geçirdi.

***

KRONOLOJİ

Balyoz darbe planı, ilk olarak 20 Ocak 2010'da Taraf gazetesinde yer alan haberle ortaya çıktı. Darbe planında, camileri bombalayıp, Türk jetlerini düşürerek hükümeti zorda bırakmak ve ardından darbeyle yönetime el koymak öngörülüyordu. İstanbul Özel Yetkili Cumhuriyet Başsavcılığı, Balyoz darbe planı ile ilgili 22 Ocak 2010'da soruşturma başlattı. Bir ay sonra ilk operasyon yapıldı. Eski 1. Ordu Komutanı emekli Org. Çetin Doğan'ın da aralarında bulunduğu sanıklar tutuklandı. 195 sanık hakkında 965 sayfalık ilk iddianame 19 Temmuz 2010'da kabul edildi. 28 sanıklı 2. Balyoz iddianamesi 20 Haziran 2011'de tamamlandı. 64'ü tutuklu 143 şüpheli hakkında hazırlanan 3. iddianame de 23 Kazım 2011'de kabul edildi. Üç iddianame tek bir dava halinde görülmeye başlandı. Toplam 365 sanıklı davada Mart 2012'de esas hakkındaki mütalaasını açıklayan cumhuriyet savcısı, bütün sanıkların "darbe teşebbüsü" suçundan 15 yıldan 20 yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılmasını talep etti.

Dava kapsamında bugüne kadar toplam 107 duruşma yapıldı.

Davanın kronolojisi

20 Ocak 2010: Taraf Gazetesi'nin 'Fatih Camii bombalanacaktı' başlığıyla verilen haberde, AK Parti'yi devirmek için 2003'te hazırlanan 'Balyoz Güvenlik Harekât Planı' bütün ayrıntılarıyla deşifre ediliyordu.

21 Ocak 2010: İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı iki savcı görevlendirerek, iddialarla ilgili inceleme başlattı.

22 Şubat 2010: Özel yetkili İstanbul cumhuriyet savcıları, aralarında Çetin Doğan, Süha Tanyeri, Ergin Saygun ve Özden Örnek'in de bulunduğu 40'a yakın emekli general ve muvazzaf subayı gözaltına aldı.

24 Şubat 2010: İlk tutuklamalar yaşandı. Mahkemeye sevk edilen 7 kişi tutuklandı. Tutuklananlar arasında Tümamiral Ramazan Cem Gürdeniz de yer aldı.

26 Şubat 2010: Çetin Doğan ile emekli Korgeneral Engin Alan, soruşturmayı yürüten özel yetkili savcı Bilal Bayraktar'a 7 saat ifade verdikten sonra sevk edildikleri nöbetçi 10. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından tutuklandı. Doğan, 'Türkiye Cumhuriyeti hükümetini, cebir ve şiddet kullanarak ortadan kaldırmaya teşebbüs'le suçlandı.

19 Temmuz 2010: İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi hazırlanan iddianameyi kabul ederek tamamı asker 196 kişi hakkında dava açtı.

6 Aralık 2010: Gölcük Donanma Komutanlığı'nda yapılan aramalarda 9 çuval belge ve dijital belge ele geçirildi.

16 Aralık 2010: Balyoz davası sanıkları ilk defa hakim karşısına çıktı. Beşiktaş adliyesinin fiziki şartlarının yetersizliği nedeniyle duruşma Silivri'de yapıldı.

2 Haziran 2011: Hava Harp Okulu Komutanı Tümgeneral İsmail Taş'ın da aralarında bulunduğu 4 muvazzaf asker, "Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini cebren ortadan kaldırmaya teşebbüs" suçundan tutuklandı.

16 Haziran 2011: Soruşturmayı yürüten Savcı Hüseyin Ayar, 2. Balyoz iddianamesini tamamlayarak birleştirme talepli olarak 10. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderdi.

28 Haziran 2011: Orgeneral Bilgin Balanlı ve Tümgeneral İsmail Taş'ın da aralarında bulunduğu 15'i tutuklu 28 şüpheliye ilişkin hazırlanan 2. Balyoz iddianamesi 10. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi. Balanlı'nın 'darbeye eksik teşebbüs'ten 20 yıla kadar hapsi istendi.

15 Ağustos 2011: İkinci Balyoz planı davasının görülmesine başlandı.

19 Eylül 2011: İkinci Amirallere Suikast Girişimi davası kapsamında tutuklu bulunan Kurmay Albay Ümit Metin, Balyoz Planı soruşturması kapsamında da tutuklandı.

3 Ekim 2011: 2. Balyoz davası kapsamında hakkında yakalama kararı bulunan Tümgeneral Beyazıt Karataş mahkemeye teslim oldu. İkinci Balyoz Planı davası aralarında bağlantı bulunduğu gerekçesiyle Balyoz Planı davasıyla birleştirildi.

23 Kasım 2011: 3. Balyoz iddianamesi kabul edildi. 64'ü tutuklu 143 sanık hakkındaki 264 sayfalık iddianamede sanıklar hakkında 15 ile 20 yıl arasında hapis cezası istendi.

29 Aralık 2011: Mahkeme, aralarında hukuki ve fiili irtibat bulunması, sanıkların hukuki durumlarının birbirlerini etkilemeleri nedeniyle davanın, kendi mahkemelerinde görülen "Balyoz Planı" ana davasıyla birleştirilmesini kararlaştırdı. Buna göre, "Balyoz Planı" davasındaki sanık sayısı, 249'u tutuklu 365'e çıktı.

2 Mart 2012: Balyoz davası kapsamında tanık olarak dinlenmek üzere çağrılan eski Genelkurmay Başkanı Yaşar Büyükanıt ile Jandarma Genel Komutanı Bekir Kalyoncu ifade için Silivri'deki mahkemeye gitti.

14 Mart 2012: Balyoz'da hakkında yakalama kararı bulunan emekli Orgeneral Ergin Saygun, Beşiktaş'taki İstanbul Adliyesi'ne geldi. Mahkeme, Saygun'un tutuklanmasına karar verdi.

29 Mart 2012: Balyoz davasında savcı, 920 sayfalık mütalaasını mahkemeye sundu.

6 Nisan 2012: Mahkeme, Balyoz duruşmasında açıklamalarda bulunan İstanbul Barosu Başkanı Ümit Kocasakal'ın da aralarında bulunduğu 11 avukat hakkında 'adil yargılamayı etkilemeye teşebbüs etmek' suçundan suç duyurusunda bulunulmasına karar verdi.

20 Nisan 2012: Mahkeme duruşmalara katılmayan sanık avukatları hakkında İstanbul Silivri Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulundu.

3 Ağustos 2012: Ergenekon davası kapsamında tanık olarak dinlenen eski Genelkurmay Başkanı Hilmi Özkök, "Balyoz seminerinde amacı aşmışlardı, uyardım." dedi.

16 Ağustos 2012: Sanıklar son savunmalarına başladı.

Kaynak: TRT / ZAMAN

 

HABERE YORUM KAT