1. HABERLER

  2. ÇEVİRİ

  3. BAE, ‘Katil’ yalnız kalmasın istiyor!
BAE, ‘Katil’ yalnız kalmasın istiyor!

BAE, ‘Katil’ yalnız kalmasın istiyor!

Birleşik Arap Emirlikleri, bölge ülkeleri ve dünyadaki diğer ülkeleri Suriye’de savaş devam ederken; Suriye hükümeti ile bağları onarmaya ve işbirliği yapmaya çağırıyor.

14 Nisan 2021 Çarşamba 15:31A+A-

Fatih Demir / HAKSÖZ HABER

Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) perşembe günü Suriye'nin rejim kontrolündeki bölgelerine insani yardım gönderdi. Suriye'de devam eden savaş nedeniyle birçok Arap devletiyle ilişkilerini geren ya da koparan Suriye Rejimine BAE yakınlaşmaya devam ediyor.

Birleşik Arap Emirliğine bağlı bir uçağın tıbbi ve gıda yardımını perşembe sabahı Şam'a indirdiği belirtildi. Suriye Rejiminin resmi medya kuruluşu SANA, tıbbi yardımın Covid-19 ile mücadeleye yardımcı olacak ekipmanı içerdiğini söyledi.

Suriye'nin diğer Arap devletleriyle ilişkileri Suriye Rejiminin halkına uyguladığı zulüm ve saldırılar nedeniyle ciddi şekilde zarar görmüştü. Ancak BAE, Katil Beşer Esed'in Suriye hükümeti ile bağları düzeltme çabalarına öncülük ederek diğer ülkeleri de kendi safına katılmaları için davet ediyor.

Suriye Rejim Hükümeti, halkın protestolarına yönelik şiddetli baskı uygulamasının ve halkını katletmeye başlamasının ardından 2011 yılında Arap Ligi'nden çıkarıldı. BAE de dahil olmak üzere birçok Arap devleti de savaşta alenen Suriyeli protestocuları destekleyerek Esed’e gitmesi gerektiğini söylemişti.

O günden bugüne BAE’nin yönetimi Abu Dabi, yönünü Şam ile yakınlaşmaya çevirdi. Geçen ay BAE Dışişleri Bakanı Şeyh Abdullah bin Zayed Al Nahyan, Esed ile uluslararası işbirliği çağrısında bulundu. ABD'nin Suriye'ye uyguladığı yaptırımların "meseleyi zorlaştırdığını" da sözlerine ekleyen Nahyan barış mesajları verdi. BAE ve müttefiki Mısır şimdi Suriye'nin Arap Ligi'ne yeniden katılmasını istiyor.

BAE, Suriye Rejimi ile bağlarını güçlendirmeye çalışırken geçmişi ve milyonlarca insanın kanının dökülmesini unutuyor. BAE’nin bölgede değişmeye başlayacağı öngörülen dengelerden ötürü yalnızlığa gömülmek zorunda olan Suriye rejimine destek olması birçok ülkenin ve toplumun tepkisini çekiyor.

Suriye Rejimi devam eden savaş, kötü bir ekonomi ve sert ABD yaptırımları nedeniyle yardıma muhtaç durumda. Birleşmiş Milletler, koronavirüsün ülkede hükümetin söylediğinden çok daha yaygın olduğuna inanıyor. BM'ye göre milyonlarca Suriyeli de yeterli gıdaya erişemiyor.

 

*Anadolu Ajansı BAE'nin son iki yılki Esed yakınlaşmasını infografiğe şu şekilde aktardı.

bae-esed-destek-analiz-aa.jpg

 

Kaynak: Al Monitor

HABERE YORUM KAT

2 Yorum