1. HABERLER

  2. YORUM ANALİZ

  3. 12 Japon şirketin Çinli ortaklarına karşı anlamlı Doğu Türkistan tavrı ve düşündürdükleri
12 Japon şirketin Çinli ortaklarına karşı anlamlı Doğu Türkistan tavrı ve düşündürdükleri

12 Japon şirketin Çinli ortaklarına karşı anlamlı Doğu Türkistan tavrı ve düşündürdükleri

Japonya menşeli 12 firma, Müslüman Uygurların zorla çalıştırılmasından faydalanan Çinli firmalar ile mevcut iş anlaşmalarını sonlandırmayı planlıyor.

23 Şubat 2021 Salı 09:53A+A-

HAKSÖZ-HABER

Çin'in Doğu Türkistanlı müslümanlara yönelik sistematik asimilasyon politikaları birçok ülkenin tepkisini çekmeye devam ediyor. ABD başta olmak üzere birçok batılı ülkenin Çin'e ticari yaptırım boyutuna varan bu tepkileri arka plandaki amaç her ne olursa olsun kardeşlerimizin maruz kaldığı zulmün gündemleştirilmesi açısından çok değerli. Ancak başta Türkiye olmak üzere kendisine İslam ülkesi payesi biçilmiş devletlerin neredeyse tamamının sürgit devam eden pasif tutumu batılıların bu duruşuyla kıyaslandığında insanı kahrediyor. Hele soydaş edebiyatını pek seven Türkiye'de Doğu Türkistanlıların örgütlü avazının bastırılmaya çalışılıyor oluşu, Çin'in yerli nüfuz ajanlarının itibar görerek hükümete yakın platformlarda kanal kanal gezdirilmesi ve tüm bu zulme karşı sessiz onursuz duruşun birtakım ticari kaygılarla tevil ediliyor oluşu utanç vericidir.

Bu açıdan bakıldığında 12 Japon şirketinin Çinli ortaklarına karşı sergilediği anlamlı Doğu Türkistan tavrının dönüp Türkiye'ye bakarken insanda suçluluk ve utanma duygusunu depreştirmemesi elde değil...

...

Bahse konu AA kaynaklı haber:

Japonya menşeli 12 firma, Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nde yaşayan Müslüman Uygur azınlığın zorla çalıştırılmasından faydalanan Çinli firmalar ile mevcut iş anlaşmalarını sonlandırmayı planlıyor.

Kyodo ajansı, geçen yıl Avustralyalı Stratejik Politika Enstitüsüne (ASPI) ait, küresel çapta 80 firmanın Sincan Uygur Özerk Bölgesi dışında yaşayan Müslüman Uygurların zorla çalıştırılmasından doğrudan ya da dolaylı olarak fayda sağladığı ortaya çıkan rapordaki 14 Japon firmanın durumunu soruşturdu.

Araştırmaya göre listedeki 14 Japon firmanın 12'sinin, Müslüman Uygur azınlığın zorla çalıştırılmasından faydalanan Çinli firmalar ile mevcut iş anlaşmalarını sonlandırmayı planladığı ortaya çıktı.

Kyodo'ya göre Çinli ortaklarıyla iş anlaşmalarını sonlandıracak Japon firmaları arasında Uniqlo'nun tedarikçisi Fast Retailing, Sony ve Hitachi de yer alıyor.

Toshiba ise iddiaları doğrulayamayacağını ancak mevcut sözleşmesini yıl sonuna dek sonlandıracağını bildirdi.

Listede yer alan Panasonic ise araştırmaya cevap vermeyi reddetti.

HABERE YORUM KAT

1 Yorum