1. HABERLER

  2. BASIN AÇIKLAMASI

  3. Islah Hareketi'nden Özgür-Der'e destek
Islah Hareketinden Özgür-Dere destek

Islah Hareketi'nden Özgür-Der'e destek

Islah Hareketi, kapatma davasına karşı Özgür-Der'le dayanışma içinde olduğunu açıkladı: "Özgür-Der inancımızın ve vicdanımızın sesidir; susturulamaz!"

23 Şubat 2009 Pazartesi 13:17A+A-

Merkezi Diyarbakır'da olan Islah Hareketi'nin yaptığı açıklamanın tam metni:

ÖZGÜR-DER İNANCIMIZIN VE VİCDANIMIZIN SESİDİR; SUSTURULAMAZ!

Özgür-Der Genel Merkezi ve şubeleri ile bazı kuruluşlar tarafından kamuoyuna sunulan "İnancımızın ve Kimliğimizin Aşağılandığı; Resmi İdeolojinin Dayatıldığı Törenlere Tavır Alalım!" başlıklı bildiri nedeniyle İstanbul valiliğinin talebi üzerine Özgür-Der genel merkezinin feshi için Fatih Cumhuriyet Başsavcılığı'nca dava açılmıştır. Davaya dayanak olarak Dernekler Kanunundaki "Anayasa ve kanunlarla açıkça yasaklanan amaçları veya konusu suç teşkil eden fiilleri gerçekleştirmek amacıyla kurulamaz!" hükmüne muhalefet ettiği, derneğin amacı dışına çıkarak vatandaşı ayrımcılığa, kutuplaşmaya ve bölücülüğe sevk ettiği ve ahlaka aykırılık teşkil ettiği iddiaları gösterilmiştir.

Söz konusu iddiaların tutarlı ve hukuki olmadığı açıktır. İfade edilen görüşler devletin resmi yaklaşımlarını, ulus devletin kutsallarını tabulaştıranları ve resmi ideoloji sahiplerini rahatsız edeceği açıktır. Ancak hiç kimse görüşlerini açıklarken bu rahatsızlığı dikkate almak zorunda değildir. Aksi halde ifade özgürlüğünü savunmanın bir anlamı kalmayacaktır.

Özgür-Der düşünce özgürlüğü, eğitim hakları ve insan hakları alanında faaliyet yürüten, bunu da tüzüğünde belirten bir dernektir. Dolayısıyla dava konusu edilen açıklama Özgür-Der'in faaliyet alanları içindedir. Valiliğin suçlamaları bu bağlamda idarenin rahatsızlığından kaynaklanan subjektif değerlendirmelerden öteye geçmemektedir.

Davanın açılma nedeni gerçekte resmi ideolojiyi eleştirenleri baskı altına almak, cezalandırmak, dava kapatmayla sonuçlanmasa bile muhalif görüşlü kişi ve kurumlara hat çizmektir. Bu yöntem ideolojik devletin muhaliflere karşı kurulduğu günden beri uygulayageldiği alışıldık bir yöntemdir ve asla kabul edilemez.

Özgür-Der inancımızın ve vicdanımızın sesidir, susturulmaya çalışılmasını protesto ediyoruz. Özgür-Der'in ideolojik dayatmalara karşı özgürlükleri savunmasından, kendi inancının gereği olan taleplerde ve çağrılarda bulunmasından dolayı cezalandırılmak istenmesini kınıyor, haklı davalarında yanlarında olacağımızı, Özgür-Der'li kardeşlerimizle dayanışmaya devam edeceğimizi kamuoyuna ve ilgililere duyuruyoruz.

Islah Hareketi Genel Başkanı

M. Masum Yokuş