1. HABERLER

  2. HABER

  3. EĞİTİM

  4. YÖK: Nisan itibariyle hibrit eğitime geçilebilir
YÖK: Nisan itibariyle hibrit eğitime geçilebilir

YÖK: Nisan itibariyle hibrit eğitime geçilebilir

YÖK Başkanı Erol Özvar 20 Şubat'tan itibaren uzaktan eğitim modelinin başlayacağını vurgularken Nisan ayının başından itibaren de imkanlar ölçüsünde yüz yüze diğer durumda ise online eğitimi ihtiva eden hibrit modelin hayata geçirileceğini ifade etti.

18 Şubat 2023 Cumartesi 14:50A+A-

Maraş depreminin ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan üniversitelerdeki 2023 Bahar döneminin uzaktan eğitim modeliyle sürdürüleceğini söylemişti. Ancak üniversite camiasından gelen yoğun tepkiler ve eğitim öğretimde ortaya çıkan zorlukları hibrit (online+yüz yüze) modelle aşılabileceği yönündeki talepler YÖK'te karşılık buldu.

YÖK Başkanı Erol Özvar bugün yaptığı basın açıklamasıyla 20 Şubat'tan itibaren uzaktan eğitim modelinin başlayacağını vurgularken Nisan ayının başından itibaren de imkanlar ölçüsünde yüz yüze diğer durumda ise online eğitimi ihtiva eden hibrit modelin hayata geçirileceğini ifade etti. Böylece akademik camianın görüş ve talepleri alınmadan depremle ortaya çıkan stres ortamında hızla alınan karardan rücu edilmiş oldu. Bu rücu ediş bir hatadan dönüşe işaret ediyor. Çünkü Maraş depreminin ortaya çıkardığı büyük acı ve yıkıma rağmen bölgedeki 10 ilin dışında kalan diğer 71 ilde üniversite eğitiminin önünde belli zorluklar olsa da bunlar aşılamayacak ölçüde engeller değil.

YÖK Başkanı Erol Özvar'ın açıklamaları şöyle:

*Bundan sonra da YÖK camiamızın depremin yaralarının sarılması konusunda üzerine düşen sorumluluğu yerine getireceğini vurgulamak isterim. Depremden doğrudan etkilenen 11 ildeki yükseköğretime ilişkin durum değerlendirmesi yapmak isterim. Bölgede bulunan üniversiteler toplam örgün öğrenim öğrencisinin yüzde 9'una ev sahipliği yapmaktadır. Öğrencilerimiz ve personellerimiz arasında maalesef kayıplarımız da bulunmaktadır. Birinci dereceden yakınlarını kaybeden öğrencilerimiz ve personellerimiz mevcuttur. Bu aşamada kayıp sayısıyla ilgili açıklama yapmayı henüz doğru bulmuyoruz.

*Depremin olduğu günden itibaren YÖK olarak bütün üniversite yönetimleri ile doğrudan temasla çok yakın iletişim içine girdik. Bu iletişim sayesinde bölgedeki öğretim elemanlarımız, öğrencilerimizin durumuyla alakalı veriler topladık. Bu veriler sürekli güncellendiğinden dolayı bu rakamları sizlere tam olarak ifade edemiyoruz. Bu konuda AFAD resmi açıklamaları yapmaktadır. Depremde hayatını kaybeden öğrenci, öğretim elemanı veya idari personeli olan üniversitelerimizin sayısı toplam üniversitelerimiz kadardır. Neredeyse bütün üniversitelerimiz öğretim elemanlarından, öğrencilerinden depremde etkilenmiş, depremden menfi olarak etkilenmiş paydaşlarıyla doludur.

*2022-2023 yılı akademik yılının bahar döneminin uzaktan tamamlanmasına daha önce karar verilmişti. Bütün çabamız eğitim öğretimde normalleşmenin en kısa sürede sağlanmasıdır. Önlisans, lisans ve lisansüstünde 2022-2023 yılı akademik yılının bahar dönemiyle sınırlı olmak kaydıyla bazı kararlar alınmıştır.

*Bahar dönemi üniversite kurumlarının alacağı kararla 20 Şubat tarihinden itibaren başlatılabilecek.

*Uygulamalı programlarda eğitim yüz yüze sürecek.

*Depremden etkilenen illerdeki üniversitelerde veya birinci derece yakınları bu illerde ikamet eden ve diğer illerde eğitim gören öğrencilerden uygulamalı eğitime devam edecek olanlar, talebi halinde birinci derece yakınlarında ikametgahı ya da geçici ikametgahının bulunduğu illerdeki üniversitenin eşdeğer diploma programlarında özel öğrenci olarak bu eğitimi alabilecekler.

*Bahar yarıyılına uzaktan eğitimle geçiyoruz. Nisanda yeniden değerlendirme ile, burada yüz yüze eğitim olanaklarının değerlendirileceğini ifade ediyorum.

 

HABERE YORUM KAT