1. HABERLER

  2. HABER

  3. GÜNDEM

  4. İşgal çetesi kabinesinde 'Refah' çatlağı
İşgal çetesi kabinesinde 'Refah' çatlağı

İşgal çetesi kabinesinde 'Refah' çatlağı

İsrail'in Refah işgali öncesinde hükümet içerisindeki anlaşmazlıklar şiddetleniyor.

29 Nisan 2024 Pazartesi 12:15A+A-

İsrail kabinesinde Refah işgaline yönelik aykırı sesler artıyor.

Kabinede yer alan bakanlardan bir kısmı Refah işgalini konusunda ısrar ederken bir kısmı ise rehine takası anlaşmasına varılması konusunda bastırıyor.

Aşırı sağcı Maliye Bakanı Bezalel Smotrich Hamas'ın yok edilmesi çağrısında bulundu. Smotrich sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada "Eğer beyaz bayrak çekmeye karar verir ve İsrail'in güvenliğini yeniden tesis etmek için Hamas'ı yok etmeyi amaçlayan Refah'ı işgal planını iptal ederseniz, o zaman sizin başkanlığınızdaki hükümetin var olma hakkı kalmayacaktır." dedi.

Smotrich ateşkes anlaşmasına karşı çıkarak "anlaşma rehineleri ölüme mahkum edecek ve hepsinden önemlisi İsrail devleti için acil bir varoluşsal tehlike oluşturacaktır." ifadelerini kullandı.

Aşırı sağcı liderlerden Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben Gvir de "sorumsuz bir anlaşmanın hükümetin sonu anlamına geleceğini" söyledi.

Ana muhalefet lideri Yair Lapid ise aşırı sağcı bakanların söylemlerini eleştirdi. Lapid, hükümete rehine anlaşmasını onaylamak için gereken oyları sağlayacağına söz verdi. Lapid şu ifadeleri kullandı:

"Hükümetin bir seçim yapması gerekiyor: Ya rehineleri canlı olarak almayı seçecek ya da Ben Gvir ve Smotrich'i. Amerikalılarla ilişkileri seçecek ya da Ben Gvir ve Smotrich'i. Suudilerle bir anlaşmayı seçecek ya da Ben Gvir ve Smotrich'i. İsrail'in güvenliğini seçecek ya da Ben Gvir ve Smotrich'i."

Savaş kabinesinin önde gelen isimlerinden Benny Gantz da anlaşmanın imzalanması gerektiğini belirtti.

Gantz "Refah saldırısı Hamas'a karşı verilen uzun mücadelede önemli olsa da, 7 Ekim'de hükümet tarafından terk edilen rehinelerimizin iadesi acil ve çok daha büyük önem taşıyor." dedi.

Gantz yaptığı açıklamada "Rehinelerin iadesi için tüm güvenlik kurumlarının desteğiyle sorumlu bir anlaşmaya ulaşılırsa ve 7 Ekim'de hükümeti yöneten bakanlar bunu engellerse, hükümetin varlığını sürdürmeye ve süreci yönetmeye hakkı olmayacaktır." ifadelerini kullandı.

Savunma Bakanı Yoav Gallant ise "İsrail'in hem Hamas'ı ortadan kaldıracağını hem de rehineleri geri alacağını" söyledi.

Gallant "Gazze'de hem Hamas'ı ortadan kaldırmak hem de rehineleri geri almakla yükümlüyüz. Bu iki görev üzerinde çalışıyoruz ve her ikisini de gerçekleştirmeye kararlıyız. Ne kadar sürerse sürsün, bu görevi yerine getirmeliyiz." şeklinde konuştu.

Refah'a yönelik kara saldırısı öncesinde Gazze'de bir ateşkes ve rehine takası için diplomatik çabalar yoğunlaşmış durumda.

İsrail yönetimi Refah'ı işgal edeceğini söylese de, işgal öncesinde bir rehine takasının gerçekleşmesi konusunda gerek İsrail içerisinde gerekse uluslararası kamuoyunda yoğun baskıyla karşı karşıya.

HABERE YORUM KAT