1. HABERLER

  2. ETKİNLİK-EYLEM

  3. “Yorumlanmış dünyada Müslümanca bir şeyler söylemek lazım”
“Yorumlanmış dünyada Müslümanca bir şeyler söylemek lazım”

“Yorumlanmış dünyada Müslümanca bir şeyler söylemek lazım”

Yazar Mustafa Yılmaz, Özgür-Der Ankara şubesinin “Yorumlanmış Bir Dünyayı Anlamlandırmak” temalı konferansında konuştu.

29 Nisan 2024 Pazartesi 00:22A+A-

HAKSÖZ HABER

Özgür-Der Ankara Şubesi “Yorumlanmış Bir Dünyayı Anlamlandırmak” başlığını yazar Mustafa Yılmaz’ın sunumuyla gerçekleştirdi.

Dernek salonunda düzenlenen programda, Yılmaz, dinleyicileri selamlayarak konuşmasına başladı.

İçinde yaşanılan dünyanın yorumlanmış ve çerçevesinin modernizm tarafından çizildiğini söyleyen Yılmaz, bilgi ve teori açısından yorumlanmış dünyayı anlamlandırma çabasını ortaya koymaya çalıştıklarını belirtti.

ankara-20240428-02.jpg

İnsanın dünyayı anladığı ölçüde anlamlandırabileceğini ifade eden Yılmaz, Müslümanların modern zamanlardaki temel mücadelesinin Müslümanca yaşamak olduğunu vurguladı.

1755’te Portekiz’in Lizbon şehrinde meydana gelen büyük deprem sonrasında Batı düşüncesinde ontolojik ve epistemolojik anlamda bir kırılmanın yaşandığını, olayları tanrı merkezli açıklamak yerine insan aklına dayanan deney ve gözlemle açıklamanın önünün açıldığını söyleyen Yılmaz, depremle birlikte batıda insan, alem ve tanrı tasavvurunun değişmeye başladığının altını çizdi.

Bilgi ve bilim dünyası arasındaki farkları anlatan Yılmaz, Batı düşüncesinin hâkim olmaya başlamasıyla bilim dünyasının tezahür ettiğini, şu an ise bilimin dünyasında yaşadıklarını belirtti. Yılmaz, İslam düşüncesinin ise bilgi üzerinde şekillendiğini ifade etti.

ankara-20240428-03.jpg

Tarihin insanın maruz kaldığı en barbar çağa sahne olduğunu vurgulayan Yılmaz, “Çünkü bu çağ insana, insanın zihnine müdahale ediyor. Bu çağ, alışkanlıklarımıza, neslimize, nefsimize, her şeyimize müdahale ediyor.” dedi.

Müslümanların sağlıklı kalabilmesi için yaşadıkları çağdan kendini zihinsel olarak soyutlaması gerektiğini söyleyen Yılmaz, “Allah’ın hesaba katılmadığı bir dünyada yaşıyoruz. Ancak, bu yorumlanmış dünyada Müslümanca bir şeyler söylememiz lazım.” ifadelerini kullandı.

ankara-20240428-04.jpg

Şu an ki dünyanın hakikat dünyası olmadığını, gerçeklik dünyası olduğunu belirten Yılmaz, Müslümanların gerçeklik dünyasında hakikati araması gerektiğini vurguladı.

Yılmaz, hayattaki en büyük hakikatlerden birinin ölüm olduğunun altını çizerek, salih amelin önemine dair örnekler verdi.

Programın sonunda Yılmaz, dinleyiciler için kitaplarını imzaladı.

HABERE YORUM KAT