1. HABERLER

  2. KİTAP

  3. Yakınlarının dilinden Allah Resulü (sav): Dost
Yakınlarının dilinden Allah Resulü (sav): Dost

Yakınlarının dilinden Allah Resulü (sav): Dost

Eğitimci-yazar Zehra Türkmen'in farklı bir metotla yazmış olduğu "Dost" adlı siyer çalışması Temmuz Kitap etiketiyle raflardaki yerini aldı.

27 Nisan 2024 Cumartesi 15:00A+A-

HAKSÖZ HABER

Allah Resulü'nün (sav) hayatını okumak Müslümanların başta Rableriyle ardından diğer Müslüman kardeşleriyle ilişki biçimlerini anlamak açısından çok önemli bir yerde duruyor. Hadis-i şeriflerden sonra siyer çalışmaları özellikle asri dönemde mesajı unutturulmaya çalışılan Allah Resulü'nü önce hatırlamak ardından ise anlamak için büyük bir boşluğu dolduruyor. 

Eğitimci-yazar Zehra Türkmen'in farklı bir metotla yazmış olduğu "Dost" adlı siyer çalışması Temmuz Kitap etiketiyle raflardaki yerini aldı. Eserde Hz. Muhammed (s.a.v.)'in en yakınında bulunan isimlerin anlatımıyla kronolojik olarak kolay okunabilir bir siyer çalışması hedeflendi.

Hz. Muhammed'in dedesi Abdülmutalib ile başlayan anlatı; annesi Amine, süt annesi Halime (r), amcası Ebu Talib ve eşi annemiz Hz. Hatice (r) ile devam ediyor. Hz. Aişe (r) validemizin anlatımıyla biten eserde, Hz. Muhammed (s.a.v.)'in en yakınında yer almış 32 dostu, yakını onu anlatıyor.

Allah Resulü Hz. Muhammed’in en yakınında yer alan onlarca güzide ismin anlatımıyla kronolojik olarak ilerleyen bu siyer çalışması Hz. Muhammed (s)’in yanı sıra ona en yakın olan isimlerin hayatından da önemli kesitler sunuyor.

dost-onkapak.jpg

Kitabın arka kapağında şu ifadeler yer aldı:

Elinizdeki kitapta müminlerin dostu olan Allah Resulü’nün hayatını, onun dostlarının dilinden okuyacaksınız. Aişe annemiz, “Onun ahlakı Kur’an’dı” diye ifade etmişti. Dostluk algısının zamanı aşkın evrensel ahlaki değerleri de Kitab-ı Kerim’in aydınlattığı kurallarla sosyalleşmişti.

Dost, Allah için birbirini sevendi. Dostluğun en güzel yansıması Resul’ün insanlarla ve ashabı ile kurduğu ilişkiyle berraklaşmış, model olarak dostluk meclisleri için en güzel örneklik oluşmuştu. 

Resulullah, İslami değerleri yaşayıp tanıklaştıran kadın, erkek, yaşlı, genç, akraba, arkadaş, köle, hür salihlerden olan her inanmış insanla dosttu ve onlarla kalbî bağlılığı vardı. Onun sayıları gittikçe çoğalan dostları hayatı hak ölçülerle, adalet ve takva üzere yaşamanın; zulüm, şirk ve haksızlıklarla mücadele örnekliğinin de paydaşlarıydı.

Allah Resulü Hz. Muhammed’in en yakınında yer alan onlarca güzide ismin anlatımıyla kronolojik olarak ilerleyen bu siyer çalışması Hz. Muhammed (s)’in yanı sıra ona en yakın olan isimlerin hayatından da kesitler sunuyor.

HABERE YORUM KAT

9 Yorum