1. HABERLER

  2. ETKİNLİK

  3. "Vicdanların Felç Olduğu Yer: Suriye" Paneli Yapıldı
"Vicdanların Felç Olduğu Yer: Suriye" Paneli Yapıldı

"Vicdanların Felç Olduğu Yer: Suriye" Paneli Yapıldı

Suriye'de yaşanan vahşete dikkati çekmek üzere "Vicdanların Felç Olduğu Yer Suriye" konulu panel düzenlendi.

22 Haziran 2014 Pazar 13:42A+A-

Ali Emiri Efendi Kültür Merkezi'ndeki etkinlik, Uluslararası Doktorlar Birliği ve İHH İnsani Yardım Vakfı tarafından organize edildi.

Panelde konuşan Rabia Platformu Genel Koordinatörü Cihangir İşbilir, Suriyelileri, başka ülkelerden buraya gelen mülteciler gibi göremeyeceklerini belirterek, "Böyle görürsek zihnimizi formatlamamız lazım" dedi.

Bu konuya, sınırları göz ardı ederek yaklaşmanın gerekli olduğunu kaydeden İşbilir, "Bizi 3 yıldır jeopolitikle, jeoekonomik bazı kaygılarla, jeostratejik bazı mütalaalarla uyutmak istiyor bir grup entelektüel, sözüm ona. Ama ortaya sadece 'jeotrajedi' çıkıyor. 3 yıldır Suriye'de Suriyelilerin dışında pek çok aktör savaşa müdahil oldu. Bölgesel ve küresel anlamda değişmeyen aktörler olmakla beraber bazı değişken faktörler de oldu. Ama insani trajedi hiçbir zaman azalmadı, arttı" diye konuştu.

cihangir-isbilir.jpg

İşbilir, çeşitli kurumlar tarafından düzenlenen ve kötüye kullanılan yardım kampanyalarına da dikkati çekerek, "O kampanyalara göre bugün 10 milyar doların Suriyelilere ulaşması gerekiyor ama ulaşmıyor. Krizlerden nasıl kar elde ettiklerini bir kez daha görmüş olduk. İnsani yardımı bile yolsuzluk aracı olarak kullandılar. Çok büyük bir insani yardım yolsuzluğu yapıyorlar. İdari masraf olarak yüzde 60 kesinti yapıyorlar" ifadelerini kullandı.

Göçmenlere sistematik olarak tehcir politikası uygulandığını da ifade eden İşbilir, Suriye halkının bilerek göç ettirildiğini kaydetti.

İşbilir, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Çünkü Suriye'de demografik yapı da bozulmak isteniyor. Suriye'de kendi çıkarlarını korumak için yeni bir siyasi yapı öngören kesimler, göçleri bu şekilde zorluyorlar. Tehcir politikası uyguluyorlar. Biz bütün bunları bir tarafa bırakarak, 'sadece Türkiye'deki değil, Lübnan, Ürdün, Kuzey Irak ve Mısır'daki mültecilere ne yapabiliriz?' diyerek çalışmaları artırmamız gerek. Türkiye'deki Suriyeliler için de hiç gitmeyeceklermiş gibi projeler geliştirmemiz, üretmemiz lazım."

Uluslararası Doktorlar Birliği Başkanı Mevlüt Yurtseven de Suriye konusunda sadece vicdanların felç olmadığını belirterek, Suriye'yle ilgili gözlerin kör, kulakların sağır olduğunu dile getirdi.

mevlut-yurtseven-001.jpg

İslam coğrafyasının tarihinde hiç olmadığı kadar büyük bir saldırı altında olduğunu da aktaran Yurtseven, "Sadece dışarıdan değil, içeridekiler de dışarıdan daha şiddetli ve zalim bir şekilde bu saldırıya ortak oluyorlar. Dünyadaki sıcak çatışmaların yüzde 98'i İslam coğrafyasında. Filipinler'den Bosna'ya, Arakan'dan Moritanya'ya kadar. Bütün bu coğrafyada Müslümanlar tarih boyunca görmedikleri kadar büyük saldırı altındalar. Bu saldırıyı sadece dış düşman yapmıyor" şeklinde konuştu.

Yurtseven, savaşlarda, ölü sayısının en az 4-5 katı kadar da yaralı olduğunun ve ölenlerin çoğunun genç olduğunun altını çizerek, "Yaralananların yarıya yakını bir uzvunu kaybettiği için, bundan sonraki hayatında bir başkasının desteğine ve yardımına muhtaç olarak hayatını sürdürebilecek insanlar. Bunlar, fiziksel ve psikolojik rehabilitasyona ihtiyacı olan insanlar" dedi.

Çocuk felcine de dikkati çeken Yurtseven, önlem olarak düzenli aşılamanın gerektiğini ifade etti.

Özgür-Der Genel Başkan Yardımcısı Kenan Alpay da Türkiye'nin Suriye konusundaki duruşunu değerlendirerek, "Türkiye belki de tarihinde hiç olmadığı kadar, onurlu bir dış politika yürüterek despotik iktidarların ve emperyalist ülkelerin değil, masum halkların, mağdur edilen, işkence edilen, yerlerinden ve yurtlarından edilen insanların yanında durdu. Suriye meselesine başından bu yana insani ve ahlaki anlamda sahip çıktı" diye konuştu.

kenan-alpay-001.jpg

Alpay, Suriye'nin arkasında Rusya olduğu için Birleşmiş Milletler nezdinde bir kınama yayınlanmamış olduğunun da altını çizdi.

Suriye'de yaşananlar sonucunda 200 bin insanın hayatını kaybettiğini anlatan Alpay, bunun bir kıyım olduğunu kaydederek, "Bu kıyım maalesef gündemde değil. Türkiye'de bile Müslüman topluluklar; ahlaktan, insaftan, insanlıktan, merhametten bahseden insanlar dahi, alışveriş, dizi veya futbol çılgınlığına tutulmuşlar. Başka bir şey yok. Öbürleri de Türkçe olimpiyat var, onun peşine takılmışlar" diye konuştu.

Etkinlik öncesi Kur'an-ı Kerim okundu, Suriye konulu video gösterimi yapıldı ve fotoğraf sergisi açıldı.

Kaynak: AA

 

HABERE YORUM KAT