1. HABERLER

  2. KÜLTÜR SANAT

  3. “Ulustan Ümmete” Programında 2. Hafta
“Ulustan Ümmete” Programında 2. Hafta

“Ulustan Ümmete” Programında 2. Hafta

“Ulustan Ümmete” programında bu hafta “Ümmetten Ulusa Düşmek” konusu müzakere edildi. (VİDEO)

24 Kasım 2012 Cumartesi 01:14A+A-

HAKSÖZ-HABER

Hilal TV’deki “Ulustan Ümmete” programında 22 Kasım Perşembe gecesi “Ümmetten Ulusa Düşmek” başlığı altında Osmanlı Devleti’nin çöküşü, 19. yüzyılda Müslüman coğrafyaya dönük ümmeti parçalayıcı iç zaaflar, İslam’dan yabancılaşma ve Avrupa merkezli dayatmalar ele alındı. Kur’an’ın önerdiği “ümmet” ve Avrupa’nın oluşum sürecine ait ve Müslüman halklara dayatılan seküler temelli “ulus” kavramlarının ele alındığı programa Hamza Türkmen, Abdurrahman Dilipak, Kazım Sağlam ve Kenan Alpay katıldılar.

Programın ilk bölümünde katılımcılar Türkiye Cumhuriyeti kurulurken M. Atatürk’ün “Ümmetten Bir Millet Yarattık” deyişini veya icraatını ele alıp değerlendirdiler.

Programın ikinci bölümü, ulus toplumlara ve sınırlara bölünen ümmet vakıasının hazin ve dramatik durumunu; ayrıca Müslümanlar olarak özlenen idealleri dile getiren Grup Yürüyüş’ün “Ben İnsanım” ezgisiyle başladı. Bu bölümde özellikle dikkat çeken konu, Hindistan ve Mısır Müslümanlarının ümmetin selameti ve Hilafetin kurtarılması için Ankara’ya yolladıkları yüz binlerce altının, amacından saptırılarak nasıl yeni ve seküler bir ulus ve ulusal ekonomi oluşturulmak için kullanıldığı meselesiydi.

Programda yayınlanan veterelerle ilgili soru şuydu: “Müslümanların rüzgarı Birinci Dünya Savaşı sonrasında kesildi ve ümmet hepten parçalanmaya başladı. Batılı işgal güçleri coğrafyamızdan çekilirken geride ulus devletler bıraktı. Yeni oluşturulan ulusların ve ulus ideolojilerin dağılan ümmet bakiyesinin parçalanmasında fonksiyonları nedir?” Bu soruyu Ahmet Ağırakça, Mustafa İslamoğlu, Selahaddin Eş Çakırgil ve Musa Üzer cevapladılar, katılımcılar da ayrıca değerlendirdiler.

Program biterken Hamza Türkmen,  Mehmet Akif’in 1918 yılında ümmetçe çöküşümüzü, Batı karşısındaki mağlubiyetimizi dile getirdiği “Umar mıydın?” şiirini okudu.

Ulustan Ümmete programının gelecek hafta 29 Kasım Perşembe akşamındaki konusu:“Ulus ve Ulusçuluklar” olacak. Hamza Türkmen’le birlikte diğer katılımcılar: Abdurrahman Arslan, Doç. Dr. Ahmet Yıldız ve Kenan Levent.

İŞTE PROGRAMIN BU HAFTAKİ KAYITLARI:

1. BÖLÜM

2. BÖLÜM

3. BÖLÜM

4. BÖLÜM

HABERE YORUM KAT

4 Yorum