1. HABERLER

  2. HABER

  3. Türkiye'deki Suriyelilere "Kamplara Gelin" Çağrısı
Türkiye'deki Suriyelilere "Kamplara Gelin" Çağrısı

Türkiye'deki Suriyelilere "Kamplara Gelin" Çağrısı

Polis Akademisi Uluslararası Terörizm ve Sınıraşan Suçlar Araştırma Merkezi (UTSAM) Müdürü Doç. Dr. Süleyman Özeren, 205 bin 655 Suriyelinin Türkiye'de çadırkent ya da kamplarda yaşadığını bildirdi.Serik ilçesine bağlı Belek beldesindeki bir otelde düzenl

07 Aralık 2013 Cumartesi 13:30A+A-

Polis Akademisi Uluslararası Terörizm ve Sınıraşan Suçlar Araştırma Merkezi (UTSAM) Müdürü Doç. Dr. Süleyman Özeren, 205 bin 655 Suriyelinin Türkiye'de çadırkent ya da kamplarda yaşadığını bildirdi.

Serik ilçesine bağlı Belek beldesindeki bir otelde düzenlenen 5. Uluslararası Terörizm ve Sınıraşan Suçlar Sempozyumu kapsamında düzenlenen oturumda konuşan Doç. Dr. Özeren, Türkiye'de yaşayan Suriyeliler hakkında yapılan çalışmayı anlattı. 

Hatay, Şanlıurfa, Adıyaman, Gaziantep, Kilis ile 9 ilçede çadırda kalan, kent merkezlerinde yaşayan ve sınır hattında Türkiye'ye girmek için bekleyen Suriyeliler üzerine çalıştıklarını belirten Özeren, ayrıca Suriye'deki çatışmaların Türkiye'yi ne derece etkilediğini de incelediklerini ifade etti. 

Suriye'de yaşanan iç savaş nedeniyle Türkiye'ye gelen Suriyelilerin Şanlıurfa, Kilis, Gaziantep, Kahramanmaraş, Hatay, Adana, Adıyaman, Osmaniye, Malatya ve Mardin'de hazırlanan kamplarda yaşadıklarını söyleyen Özeren, "Bugün itibarıyla 205 bin 655 Suriyeli, Türkiye'de çadırkent ya da kamplarda kalmaktadır. Suriyeliler, 10 ilimizde misafir edilmekte ve en fazla 61 bin 459 rakamıyla Şanlıurfa'da Suriyeliler kalmaktadır" dedi.

Türkiye'deki konaklama tesislerinin dünya standartlarının çok üstünde olduğuna işaret eden Özeren, bundan dolayı Ürdün'deki Suriyelilerin de Türkiye'ye gelmeye çalıştıklarını bildirdi. Süleyman Özeren, sınır hattında yaşayan Suriyelilerin ise Türkiye'de yaşayanlar kadar şanslı olamadıklarını, onların kapalı alanlarda toplu halde hayatlarını sürdürmeye çalıştıklarını anlattı.

KAMP DIŞINDAKİLERE "KAMPLARA GELİN" ÇAĞRISI

Diğer taraftan Afet ve Acil Durum Yönetimi (AFAD) Başkanı Fuat Oktay, sokakta kalan Suriyeliler için kamplarda 40 bin kişilik rezerv alan ayırdıklarını söyledi.

Oktay, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Birleşmiş Milletlerin (BM) Türkiye'deki Suriyeli sayısının yıl sonu itibariyle 1 milyon civarında olacağını tahmin ettiğini anımsattı. 

Türkiye'deki konaklama tesislerinde 200 bin, kamp dışında ise 450 bin civarında Suriyelinin barındığını belirten Oktay, misafirlerin ihtiyaçlarının giderilmesi noktasında büyük gayret gösterildiğini ifade etti.

Soğuk havalarda hiçbir Suriyelinin dışarıda kalmasını istemediklerini dile getiren Oktay, şunları kaydetti:

"Park, bahçe ve sokaklardaki Suriyeliler için kamplarımızda 40 bin kişilik rezerv alan ayırdık. Hiç kimsenin bu sıkıntıları çekmesini istemeyiz. Şehirlerimizde de görüntü kirliliğine müsaade etmek istemedik, hem de bu insanlarımıza 'sokakta' kaldılar muamelesi yapılmasını arzu etmiyoruz. Başbakan Yardımcımız Beşir Atalay'ın imzasıyla tüm valiliklerimize bir genelge göndermek üzereyiz. Dışarıda kalanları ısrarla kamplarımıza davet ediyoruz, kamplarımıza almak istiyoruz. Biz aylardır aynı çağrıyı tekrarlıyoruz."

"CİMRİ DAVRANIYORLAR"

Kamplardaki şartların diğer ülkelerdekilerin ötesinde olduğunu ve BM'nin verdiği hizmetin de üzerinde olduklarına dikkati çeken Oktay, uluslararası camianın taşın altına elini koymak durumunda olduğunu ifade etti.

Uluslararası camianın yardımlar konusunda cimri davrandığını belirten Oktay, "Türkiye gövdesini taşın altına koymuştur ama elini cebine atma noktasında ne yazık ki biraz cimri davranan uluslararası camia var" dedi.

"HİZMET STANDARTLARIN ÜSTÜNDE"

Konaklama tesislerinde barınma ve beslenmenin yanı sıra eğitim ve sağlık hizmetlerinin de sunulduğuna vurgu yapan Oktay, şöyle devam etti:

"Çocuklarımız her türlü eğitimlerinin karşılandığı, son derece güzel tesislerde ciddi eğitim alıyorlar. Tam donanımlı sağlık ocaklarında poliklinik hizmeti veriliyor. Buna önem veriyoruz çünkü özellikle devlet hastanelerimizden ziyade sağlık hizmetini buralarda sunmayı arzuluyoruz. Onun da dışında yardımlarımız, yetişkin kurslarımız var. Hizmetlerimiz uluslararası standartların oldukça üzerinde."

Türk milleti ve Türk devleti adına ellerinden gelen her türlü gayreti sarf ettiklerini kaydeden Oktay, "Ne kadar iyi hizmet verirsek verelim nihayetinde burası bir kamp ve hiç kimse burada uzun süre yaşamayı arzu etmez. Dileğimiz iç savaşın sona ermesi ve bu insanların vatanlarına dönmeleridir" diye konuştu.

HABERE YORUM KAT