1. HABERLER

  2. ÇEVİRİ

  3. Tunus'ta pahalılıktan şikayet edenleri hapis cezaları bekliyor!
Tunus'ta pahalılıktan şikayet edenleri hapis cezaları bekliyor!

Tunus'ta pahalılıktan şikayet edenleri hapis cezaları bekliyor!

Tunus’un otoriter Cumhurbaşkanı Kays Said yayınladığı kanun hükmünde kararname ile ülkedeki gıda sorunları hakkında “yanlış haber ve bilgilerin” yayılmasına aracılık eden spekülatörleri 10 ila 30 yıl arasında hapisle cezalandırabilecek.

07 Nisan 2022 Perşembe 16:14A+A-

Fatih Demir-HAKSÖZ HABER

Tunuslu gazeteci Elizia Volkmann’ın Al Monitor için kaleme aldığı makaleye göre Tunus’ta Kays Said meşruiyet arayışlarını sürdürürken ekonomik olarak yıpranan iktidarını da ayakta tutmaya çalışıyor.

Tunus cumhurbaşkanı, yiyecek istifleyen spekülatörlere karşı bir savaş yürüttüğünü söyleyerek yeni bir kararname yayınladı. Yeni yayınlanan kanun hükmünde kararnamede gıda kıtlığı ve tedarik zinciri hakkında “yanlış haber ve bilgilerin” yayılmasını yasaklayan bir madde yer alırken kararnamedeki maddeye aykırı davranan 'spekülatörler' hapisle cezalandırılacaklar.

Uluslararası Af Örgütü, Tunus'ta devam eden gıda kıtlığı hakkında Tunus cumhurbaşkanlığının yayınladığı kanun hükmünde kararnamenin Tunusluların, liderlerini eleştirme ve ona karşı çıkma özgürlüğünü tehdit ettiğini söyledi.

Tunusluların, un, pirinç ve yağ kuyruklarına girdiği görüntüler Şubat ayından beridir sosyal medyada yayınlanıyor ve Tunus Cumhurbaşkanı Kays Said hakkında eleştirilere sebep oluyor.

Ramazan’ın hemen öncesinde Tunuslular siyasi ve ekonomik istikrarsızlıktan dolayı endişe ediyorlar ve durumdan duydukları memnuniyetsizliği basın araçları üzerinden ifade ediyorlardı.

Tunus Devlet Başkanı Kais Said'in de gıda kıtlığına tepkisi 9 Mart'ta spekülasyona savaş açtığını duyurmasıyla başladı.

20 Mart'ta tarihinde de Said bir kararname ile mallar üzerinde spekülasyon yapanların için daha yüksek cezalar almasını sağlayacak bir kanun hükmünde kararı duyurdu.

Bu karara göre eksikliği çekilen herhangi bir ürün hakkında yorumda bulunur ve iktidar tarafından spekülasyon yaptığınız anlaşılırsa 2022-14 sayılı Kanun Hükmünde Kararname'ye göre 10 ila 30 yıl hapis cezası alabilirsiniz. Said’in bu kararnamesi sonucunda da ülkedeki kıtlığı, ekonomik sorunları ve iktidarın hatalarla sorunları konuşmanızın önüne geçilmiş olur!

Bu yeni kararnameye göre devlet destekli ürünleri stoklayan ve daha sonra daha yüksek fiyatlarla satmayı planlayan gıda kartellerinin de ömür boyu hapis cezası alacağı ifade ediliyor.

Tunus’ta günlük haberler, polisin un ve irmik çuvalları ve diğer gıda ile yerli ürünlerle dolu depolara baskın düzenlediği sahnelerle kaynıyor.

Ticaret Bakanlığı'nın Facebook sayfası, un çuvalları, diğer gıda maddeleri ve yumurta ve sebze gibi çabuk bozulan yiyeceklerle dolu depolara yapılan polis baskınlarının bir arşivini sunuyor.

Tunus basını, tonlarca un, yağ ve şekere yapılan bu toplu el koymalara rağmen mağaza raflarının yeniden doldurulmadığını aktarıyor.

Ülkedeki Toptancılar Sendikası da polisin silahlı baskınları ve tutuklamalarından şikayetçi olduğu bir basın açıklaması yayınladı.

Uluslararası Af Örgütü'nün Ortadoğu ve Kuzey Afrika'dan sorumlu bölge müdür yardımcısı Amna Guellali de yaptığı açıklamada, “Tunus zaten uzun süredir devam eden bir ekonomik ve mali kriz yaşıyor. Ülkedeki insanların, gıda güvenliği ve mal tedariki de dahil olmak üzere kendilerini etkileyen sorunları kovuşturma korkusu olmadan eleştirmek ve tartışmak için özgür olmaları her zamankinden daha önemli.” dedi.

Koronavirüs pandemisi başladığından beri Tunus ekonomisi de diğer ülkeler gibi bir baskı altında tedarik sorunları yaşıyor. Ancak Tunus'un zaten durgun olan ekonomisinin sert bir şekilde etkileyen olayların içerden kaynaklandığı da biliniyor. Özellikle yönetimi tek başına kontrolüne alan ve diktatörlük tavırları ile dikkat çeken Kays Said’in yönetim organlarını tasfiye etmesi ülkedeki siyasi ve ekonomik otoriteyi önemli ölçüde etkiledi.

Tunus dinarı değer kaybederken, enflasyon ve işsizlik haftalık bazda artış yaşamaya devam ediyor. Geçen yıl 25 Temmuz'da iktidarı ele geçirdikten sonra Said, esnaf ve gıda perakendecilerinin fiyatlarını düşürmesini talep eden büyük bir gösteri ve kampanya başlatmıştı. Ancak, gıda ve enerji fiyatları düşmediği gibi artışını devam ettirdi. Bu yıl içerisinde de Said aldığı kanun hükmünde kararnameler ile olası eleştiri ve baskıyı ortadan kaldırmak için hapis cezasını uygulayacak.

Kaynak: Al Monitor

HABERE YORUM KAT