1. HABERLER

  2. KÜLTÜR SANAT

  3. Suriyeli kadın mültecileri konu alan “Yeni Baştan” belgeseli yayımlandı
Suriyeli kadın mültecileri konu alan “Yeni Baştan” belgeseli yayımlandı

Suriyeli kadın mültecileri konu alan “Yeni Baştan” belgeseli yayımlandı

Genç Yönetmen Taha Ovacı'nın "Yeni Baştan" adlı Suriyeli kadın mültecileri konu alan belgeseli sosyal platformlarda yayınlandı.

23 Ağustos 2020 Pazar 12:57A+A-

Suriye’de 9 yıldır devam eden savaş nedeniyle ülkesinden ayrılmak zorunda kalan mültecilerin sayısı 5.6 milyonu aşmış durumda. Yaklaşık 3.6 milyon kişi ile dünyada en çok mülteci ağırlayan Türkiye’de ise 18 yaş üstü 900 bine yakın Suriyeli kadın mülteci bulunmaktadır.

BM raporlarına göre, her biri ayrı meslek ve beceri sahibi olan bu kadınlar, iş bulma sürecinde; ayrımcılık, tecrübelerine uygun istihdam edilememe ve güvenli çalışma ortamı bulmakta zorluk çekme gibi sıkıntılarla karşılaşmaktadırlar. Ayrıca, bu problemlerin Suriyeli kadınların yoksulluk sınırında yaşamalarına sebep olduğu da belirtilmektedir.

Yeni Baştan belgeseli, “Get me on Board” isimli proje kapsamında İstanbul'da yaşayan yirmi beş Suriyeli kadın ile gerçekleştirilen mülakatlar sonucu hazırlandı. Yaşadıkları her türlü acı ve zorlu yaşam tecrübelerine rağmen, ayaklarının üzerinde duran ve aileleri için mücadele eden kadınların hayat hikayeleri anlatılmış, toplum nezdinde örnek olması ve duyarlılık oluşturması hedeflenmiştir.

Türkiye'de kadın haklarını savunduğunu iddia eden kesim için hiç bir zaman konuşulmayan Suriyeli kadınların hikayesinin dünya mazlumları için önemli bir örneklik teşkil ettiğini belirtmemiz gerekir. Suriyeli muhacir kardeşlerimizin hayat hikayesinin bir örnekliğini anlatan genç yönetmen Taha Ovacı'yı bu değerli belgeseli ile tebrik etmek gerek.

https://youtu.be/uDpwHXZcDlo

 

HABERE YORUM KAT

4 Yorum