1. HABERLER

  2. HABER

  3. Srebrenitsa İçin Bir İnsanlık Projesi: 8372
Srebrenitsa İçin Bir İnsanlık Projesi: 8372

Srebrenitsa İçin Bir İnsanlık Projesi: 8372

Genç Boşnaklar Derneği, İkinci Dünya Savaşı'nda Avrupa'da yaşanmış en büyük insanlık dramı olan Srebrenitsa için anlamlı bir proje başlattı

22 Haziran 2011 Çarşamba 11:52A+A-

Merkezi Ankara'da bulunan Genç Boşnaklar Derneği, İkinci Dünya Savaşı'nda Avrupa’da yaşanmış en büyük insanlık dramı olan Srebrenitsa katliamının on altıncı yılına dikkat çekmek amacıyla, “8372…” isimli bir projeyi hayata geçirmeye hazırlanıyor. Proje kapsamında, Srebrenitsa’da gerçekleştirilen soykırımda katledilen silahsız ve sivil Müslüman Boşnak erkeğinin sayısına denk gelen 8372 adet kullanılmış ayakkabı toplanarak sergilenecek.

Üyeleri, eğitim görmek üzere, Bosna ve Sancak’tan Türkiye’ye gelen öğrencilerden oluşan Genç Boşnaklar Derneği, 2010 yılında Almanya’nın Berlin şehrinde yapılan “Utanç Direği” [Pillars of the Shame] isimli projeden ilham almış. Hazırlanan projenin asıl amacı; Sırp Çentiklerin, General Ratko Mladiç öncülüğünde gerçekleştirdiği katliamları ve Birleşmiş Milletler ve uluslararası toplumun katliamlardaki suç ortaklığını bir kez daha tüm dünyaya hatırlatmak. Böylece, Srebrenitsa’da yaşanan olayların dünya’nın hiçbir yerinde, hiç bir kimse için tekrarlanmamasını temin etmek.

"8372…" projesinin ilk adımı, siyasiler, sanatçılar, medyatik kişiler ve üniversite öğrencileri gibi Türkiye’deki farklı çevrelerden 8372 çift kullanılmış ayakkabı toplamak. Kullanılmış ayakkabı bağışlamak isteyenlerden, bağışladıkları ayakkabılarla birlikte çekilmiş, birer fotoğraf da alınacak. Toplanan 8372 ayakkabı, 9-10 Temmuz 2011 tarihleri arasında Taksim Meydanı’nda, Birleşmiş Milletler’in İngilizce kısaltması olan, “UN” şeklinde sergilenecek. Sergilenen 8372 ayakkabı, Temmuz 1995’de Srebrenitsa’da katledilen ve şuana kadar kimliği tespit edilen insanları sembolize edecek. Ayrıca, dünya üzerinde resmen tanınan bağımsız ülke sayısına karşılık gelen, 192 adrese barış mesajı gönderilecek. Barış mesajı yazılı 192 balon, 10 Temmuz 2011 tarihinde, Taksim Meydanı’nda gökyüzüne bırakılacak.

SREBRENİTSA’DA YAŞANANLAR

Bilindiği üzere İkinci Dünya Savaşı'nın ardından Avrupa'da yaşanan en büyük insanlık suçu, Temmuz 1995’de Srebrenitsa’da gerçekleştirildi. Ratko Mladiç komutasındaki Sırp Ordusu; Sırp siyasi lider Radovan Karadziç, eski Yugoslavya Ordusu-JNA Generali Momcilo Perisiç, Yugoslavya Devlet Başkanı Slobodan Miloseviç ve Sırbistan İçişleri Bakanlığı’nın doğrudan desteği ve paramiliter "Akrepler" (Scorpions) grubu öncülüğünde korkunç bir soykırıma imza attı.

Srebrenitsa’da gerçekleştirilen soykırımlar, bölgede yaşayan Müslüman nüfusu ortadan kaldırmayı amaçlıyordu. Bu doğrultuda, yaşları 12 ile 77 yaş arasında olan 8372’den fazla sivil silahsız Boşnak erkek, Sırp Çentikler tarafından acımasızca katledildi. Üstelik tüm bu katliamlar, BM Güvenlik Konseyi’nin 819 ve 824 sayılı kararlarıyla, “Güvenli Bölge” ilan edilen Srebrenitsa’daki silahsız sivil insanları korumak üzere bölgede görev yapan, Birleşmiş Milletler Hollanda Koruma Gücü-UNPROFOR’un gözleri önünde gerçekleştirildi.

KATLİAM VAR, FAİLİ YOK!

Srebrenitsa’da gerçekleştirilen katliamlardan yıllar sonra, Eski Yugoslavya içinUluslararası Ceza Mahkemesi-ICYT, bu kanlı girişimin soykırım olduğunu kabul etmiş ancak Sırbistan ve Sırp Cumhuriyeti’ni bu katliamların faali olarak nitelemekten kaçınmıştı. Mahkemenin bu kararından cesaret alan Sırp Cumhuriyeti ve Sırbistan’daki siyasi ve sosyal çevreler de, Srebrenitsa'da Müslümanların katliamının üzerinden 16 yıl geçmesine rağmen, hala soykırımı inkâr etmeye devam ediyorlar.

                                

On altı sene önce, sadece üç gün içinde, binlerce Srebrenitsalı kadın kocasını, binlerce Srebrenitsalı anne oğullarını, binlerce Srebrenitsalı kadın babasını veya dedesini kaybetti. Binlerce Srebrenitsalı Boşnak evlerini terkedip, hayatlarını evlerinden uzak başka yerlerde sürdürmeye mahkum oldu. Binlerce Boşnak, kendini Bosna-Hersek sınırları dışında buldu. Butün bu zulüm ve katliamların tek bir sebebi vardı: O insanların Müslüman olmaları...

BEGİÇ: DESTEK BEKLİYORUZ!

 “8372…” projesi hakkında görüşlerine başvurduğumuz Genel Koordinatör Enisa Begiç, “1995 yılında Srebrenitsa’da gerçekleştirilen katliamların arkasındaki isimleri ortaya çıkarmak ve yaşananların unutulmamasını sağlamak yalnızca Boşnakların görevi değildir. Bu tüm insanlığın omuzlarındaki bir vazifedir. Bu sebeple, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarını ve siyasi liderlerini, işkence ve katliamı simgeleyen bir çift ayakkabı bağışlayarak, bu projeye katkıda bulunmaya davet ediyoruz. Srebrenitsa'da yaşananların unutulmaması ve unutturulmaması için, gelin birlik olalım. Biz destek vermek isteyenler, gerekli olan tüm bilgileri www.8372.org adresinden alabilirler” dedi.

YENİ SÖZ

Etiketler : , ,

HABERE YORUM KAT