1. HABERLER

  2. HABER

  3. Sivas Cellâdı Tavil, Aziz Nesin'le YÖN'daş İmiş!
Sivas Cellâdı Tavil, Aziz Nesinle YÖNdaş İmiş!

Sivas Cellâdı Tavil, Aziz Nesin'le YÖN'daş İmiş!

Sivas olaylarında slogan atanları idamla yargılatan Yargıtay 9. Ceza Daire Başkanı Demirel Tavil'in Nesin'le dostluğu maziye dayanıyor.

19 Mayıs 2012 Cumartesi 12:00A+A-

Slogan atanları idamla yargılanması için Sivas davasını esastan bozan Yargıtay 9. Ceza Dairesi’nin Başkanı Demirel Tavil, Sivas olaylarının asıl tahrikçisi olan Aziz Nesin’le birlikte YÖN bildirisine imza atanlar arasında imiş!

KENAN KIRAN’ın haberi:

Ankara 1. Nolu DGM’nin protestodan mahkûm ettiği vatandaşların cezasını; Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’nı cebren tağyir, tebdil ve ilgadan dolayı Türk Ceza Kanunu’nun 146/1’inci maddesi hükmünce ölüm cezasına çarptırılmaları yönünde yargılanmaları için bozan dönemin Yargıtay 9. Ceza Dairesi’nin Başkanı Demirel Tavil’in yeni bir skandalını ortaya çıkarıyoruz.

TAVİL VE NESİN, YÖN BİLDİRİSİNE 
BİRLİKTE İMZA ATMIŞ

Demirel Tavil’in, 27 Mayıs darbecilerine destek veren, 27 Mayıs’ta devrimin tam olarak yapılmadığını düşünerek, sosyalist bir darbe yapabilmek için çalışmalara başlatılmasını savunan YÖN bildirisine imza attığı ortaya çıktı. Demirel Tavil’in, imza attığı YÖN bildirisinde Sivas olaylarının asıl tahrikçisi olan Aziz Nesin’in de ismi yer alıyor! 

Demirel Tavil, Sivas olaylarında Aziz Nesin’in tahrikine dikkat çeken ve sanıkları protestodan mahkûm eden Ankara 1 No’lu Devlet Güvenlik Mahkemesi’nin kararını esastan bozdu ve sanıkların idamla yargılanmasını sağladı!

ANKARA DGM: AZİZ NESİN 
OLAYLARIN ÇIKMASININ MÜSEBBİBİ 

Ankara 1 No’lu Devlet Güvenlik Mahkemesi (DGM); Aziz Nesin’in Salman Rüşdi’nin Şeytan Ayetleri adlı eserini sahibi olduğu Aydınlık gazetesinde yayınlamasının ardından Sivas’ta halkın tahrik edildiğini ve Aziz Nesin’in olayların çıkmasına neden olduğuna dikkat çekmişti.

Mahkeme Heyeti; Sivas olaylarında Aziz Nesin’in tahrikini gerekçe göstererek cezalarda indirim uyguladı ve 124 sanıktan 26’sına 15’er yıl hapis cezası, 60 sanık hakkında 2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’na muhalefet suçundan 3’er yıl hapis cezası, 37 sanığın beraatine ve eski Sivas Belediyesi Meclis üyesi Cafer Erçakmak hakkındaki dava dosyasının ayrılmasını kararlaştırdı.

“NESİN, MÜSLÜMAN HALKI 
HAKSIZ ŞEKİLDE TAHRİK ETTİ”

Ankara DGM, Sivas olaylarında “Müslüman halkı haksız şekilde tahrik ettiği, böylece olayların çıkmasının müsebbibi olduğu” gerekçesiyle Aziz Nesin hakkında suç duyurusunda bulunmuştu.
Ankara DGM’nin suç duyurusunda; “Olayın müştekisi Aziz Nesin’in Bakanlar Kurulu’nun 24 Ağustos 1989 tarih 1989/14.479 sayılı kararnamesinde yazarı Selman Rüşdi olan ‘Şeytan Ayetleri’ isimli kitabın Türkiye’ye sokulması ve dağıtılmasını yasakladığı, Türkiye’de bu yasağa rağmen adı geçen kitabı Aydınlık Gazetesi’nde yayınladığı ve bu kitabın içeriği itibarıyla Müslümanların Peygamberi ve eşlerine karşı tahkir ve tezyif edici ibarelerin bulunması sebebiyle tüm Müslüman halkın bu yayından dolayı haksız şekilde tahrik ettiği, böylece olayların çıkmasının müsebbibi bulunduğu anlaşıldığından...” ifadeleri yer alıyor.

Suç duyurusunda, Aziz Nesin’in, Türk Ceza Kanunu’nun (TCK) 159 ve 175. maddelerini ihlal suçundan 9 yıla kadar hapis talebiyle yargılanması istendi.  

TAVİL’İN BAŞKANI OLDUĞU DAİRE 
SANIKLARIN İDAMLA YARGILANMASINI İSTEDİ

Demirel Tavil’in başkanı olduğu Yargıtay 9. Ceza Dairesi; Ankara 1 No’lu Devlet Güvenlik Mahkemesi’nin kararını bozdu ve sanıkların eyleminin TCK’nın idam cezası öngören “devletin anayasa ve temel nizamlarını bozmaya kalkışmak” hükmünü içeren 146-1. maddesi kapsamına girdiğini savundu.

Üyeleri; Seyfi Oktay’ın Başkanı olduğu HSYK tarafından değiştirilen Ankara 1 No’lu Devlet Güvenlik Mahkemesi, ikinci kararında, 33 sanığı idam cezasına mahkûm ederken, 4 sanığı 20’şer yıl, 1 sanığı 15 yıl, 27 sanığı 7 yıl 6’şar ay, 2 sanığı 5’er yıl ağır, 1 sanığı ise 2 yıl hapis cezasına çarptırdı.

YÖN HAREKETİ DARBECİLERE DESTEK VERDİ

Dönemin Yargıtay 9. Ceza Dairesi’nin Başkanı Demirel Tavil ve Aziz Nesin’in birlikte imza attığı YÖN bildirisi, YÖN hareketinin anayasası olarak tanımlanıyor.

Türkiye’de 27 Mayıs’la birlikte ülke genelinde etkili olmaya başlayan solun en etkin grubu YÖN hareketiydi. 

Adnan Menderes’in Başbakan olması ile Milli Şef döneminin baskıcı uygulamalarının rafa kaldırılmasını hazmedemeyen YÖN hareketinin fikir babaları, 27 Mayıs darbecilerine destek verdiler. 27 Mayıs’ta devrimin tam olarak yapılmadığını düşünen YÖN’cüler, sosyalist bir darbe yapabilmek için çalışmalara başladılar. Bir bakıma 27 Mayıs darbesinin ürünü olan YÖN hareketi ilk defa 1961 senesinde yayına başlayan YÖN dergisi çevresinde örgütlenmeye başladı. YÖN dergisinin ilk sayısında yayınlanan YÖN Bildirgesi’nin altına imza atanlar, hareketin çekirdek kadrosunu oluşturdular.

YENİ AKİT

 

 

HABERE YORUM KAT