1. HABERLER

  2. ÇEVİRİ

  3. Sisi, Siyonist çetenin Refah’ı ele geçirmesine karşı ne yaptı?
Sisi, Siyonist çetenin Refah’ı ele geçirmesine karşı ne yaptı?

Sisi, Siyonist çetenin Refah’ı ele geçirmesine karşı ne yaptı?

Mısır, İsrail'in Refah sınır kapısını ele geçirmesini kınadı ve bunun Gazze Şeridi'nde kapsamlı bir ateşkese ulaşma çabalarını rayından çıkardığı uyarısında bulunmakla yetindi.

08 Mayıs 2024 Çarşamba 16:00A+A-

HAKSÖZ HABER

Mısır Salı günü İsrail'in Gazze Şeridi'ndeki Refah sınır kapısını ele geçirmesini kınarken, Refah'a yönelik yaklaşan kara harekâtı öncesinde Gazze sınırındaki Kuzey Sina'da ordunun hazırlık seviyesini yükselttiğine dair basında çıkan haberler de teyit edilmedi. 

Mısır Dışişleri Bakanlığı Salı günü bir açıklama yayınlayarak İsrail'in Refah'taki operasyonlarını ve ardından Mısır sınırındaki hayati önem taşıyan geçidi ele geçirmesini kınadı.

Açıklamada şu ifadelere yer verildi: "Bu tehlikeli hamle Gazze Şeridi'nin ana can damarı, yaralı ve hastaların tedavi olmak üzere çıkış yapabilecekleri ve Gazze'deki Filistinli kardeşlerimize insani yardım malzemelerinin ulaşabileceği güvenli bir çıkış noktası Refah’a bağımlı olan 1 milyondan fazla Filistinlinin hayatını tehdit etmektedir."

Açıklamada Mısır'ın İsrail'i ateşkes çabalarını tehdit eden daha fazla gerilimden kaçınmak için "azami itidal" göstermeye çağırdığı belirtildi. Bakanlık ayrıca "tüm etkili uluslararası tarafları müdahale etmeye, mevcut krizin tırmanmaması için baskı yapmaya ve diplomatik çabaların arzu edilen sonuçlara ulaşmasına izin vermeye" çağırdı.

Mısır parlamentosu ise Salı günü yaptığı açıklamada "tehlikeli bir tırmanışa yol açan ve müzakere sürecini baltalayan her türlü eylemden başta İsrail hükümeti olmak üzere ilgili tüm tarafları sorumlu tuttuğunu" söyledi.

Salı günü erken saatlerde İsrail ordusu Refah'ın doğu kesimlerinde ilerleyerek "Hamas teröristlerini ve altyapısını ortadan kaldırmaya yönelik terörle mücadele operasyonu" kapsamında Refah sınır kapısının Filistin tarafında "operasyonel kontrol" kurdu.

Resmi WAFA haber ajansına göre İsrail'in Refah'a yönelik ağır bombardımanında gece boyunca onlarca Filistinli hayatını kaybetti.

İsrail, uluslararası aktörlerin ve insani yardım kuruluşlarının insani riskler ve Filistinlilerin Mısır'ın Sina bölgesine kitlesel akını konusundaki uyarılarına rağmen Refah'ta büyük bir kara harekâtı planlıyor.

İsrail-Hamas savaşının başladığı 7 Ekim'den bu yana yaklaşık 1,4 milyon Filistinli Gazze'nin kuzey ve orta kesimlerindeki evlerinden kaçarak Mısır sınırı yakınlarındaki Refah'a yığılmış durumda.

Mısır daha önce Refah'a kara harekatı düzenlenmesi halinde İsrail'le olan barış anlaşmasını askıya alacağı uyarısında bulunmuştu. Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah El Sisi, Gazze'deki Filistinlilerin Sina'ya yerleştirilmesi girişimlerini defalarca reddetti.

Mısır 1973 yılında İsrail ile barış anlaşması imzalayan ilk Arap ülkesiydi.

Reuters'in geçtiğimiz Şubat ayında Mısır güvenlik kaynaklarına dayandırdığı haberine göre Mısır ordusu geçtiğimiz aylarda Sina'nın kuzeydoğusuna onlarca tank ve zırhlı personel taşıyıcı konuşlandırmıştı.

Middle East Eye haber sitesi Pazartesi günü Mısır askeri istihbaratının geçtiğimiz haftalarda Sina'daki kabilelerle bir araya gelerek İsrail'in Refah'ı işgal etme planını hayata geçirmesi halinde üstlenecekleri rolü tartıştığını duyurdu.

Üç Sina aşiret kaynağı ve bir Mısırlı güvenlik kaynağına dayandırılan habere göre Mısır istihbaratı aşiretlere ordu ile birlikte çalışarak Kuzey Sina'daki köy ve merkezlere "Filistinlilerin sızmasını" engelleme talimatı verdi.

İsrail'in son 24 saat içinde Refah'ta gerçekleştirdiği eylemler, Gazze'de ateşkes sağlanması için Mısır, Katar ve ABD'nin arabuluculuğunda yürütülen görüşmeleri tehdit ediyor.

Kaynak: Middle East Eye

HABERE YORUM KAT

1 Yorum