1. HABERLER

  2. ÇEVİRİ

  3. Beyaz Saray “intifada” kavramını “nefret söylemi” olarak yaftaladı!
Beyaz Saray “intifada” kavramını “nefret söylemi” olarak yaftaladı!

Beyaz Saray “intifada” kavramını “nefret söylemi” olarak yaftaladı!

ABD üniversitelerinde eylemler sürerken Beyaz Saray akıl dışı açıklamalarını sürdürüyor!

02 Mayıs 2024 Perşembe 18:00A+A-

HAKSÖZ HABER

Rhode Island'daki Brown Üniversitesi'ndeki Filistin yanlısı protestocular, okul yetkililerinin İsrail'in Gazze'deki savaşıyla bağlantılı şirketlerden fonların çekilmesi konusunu görüşmeyi kabul etmelerinin ardından Salı günü kamplarını dağıttı.

Protestocular, Gazze savaşının başlamasının imzalanan antlaşmaların iptali konusunda okul idaresinin gerim atmasını kazanım olarak değerlendiriyor.

Brown Üniversitesi haricinde üniversite yönetimleri ise protestolara karşı çatışmacı bir yaklaşım benimsedi. Amerika Birleşik Devletleri genelinde, öğrencilerin üniversitelerinden İsrail ile bağlantılı şirketleri mali olarak desteklemeyi ve İsrail üniversiteleriyle işbirliği durdurmalarını talep etmeleri nedeniyle son iki hafta içinde 1.000'den fazla gösterici tutuklandı.

Geçtiğimiz salı günü Columbia Üniversitesi rektörünün New York polisini kampüsteki bir binayı ele geçiren grup da dâhil olmak üzere protestocuları tutuklamaya çağırmasının ardından hareketin ulusal çapta ilk kez dikkat çektiği Columbia Üniversitesi'nde gösteriler ateşli bir noktaya ulaştı.

Beyaz Saray salı günü “barışçıl olmayan” şeklinde tanımladığı gösterileri kınadı ve özellikle Columbia'daki son protestoya ve protestocuların Arapça “isyan” anlamına gelen "intifada" terimini kullanmalarına atıfta bulunarak bunu "nefret söylemi" olarak nitelendirdi. Beyaz Saray daha önce de kampüslerde "Yahudi öğrencileri ve Yahudi toplumunu hedef alan şiddet ve fiziksel sindirme çağrıları" dedikten sonra öğrenci eylemlerini kınamıştı.

Kaynak: NY Times / Haksöz

HABERE YORUM KAT

1 Yorum