1. HABERLER

  2. ETKİNLİK

  3. Şehid Sedat Yenigün Adana’da Anıldı (FOTO)
Şehid Sedat Yenigün Adana’da Anıldı (FOTO)

Şehid Sedat Yenigün Adana’da Anıldı (FOTO)

Adana'da düzenlenen programda Şehit Sedat Yenigün ve şehitler anıldı.

25 Şubat 2013 Pazartesi 13:15A+A-

Adana merkezli Asımın Nesli Eğitim ve Kültür Derneğinin düzenlediği Şehit Sedat Yenigün’ü anma ve Şehadet Gecesi’ne ilgi büyüktü.

Hacı Ali DOĞAN’ın sunumuyla başlayan program Fahrettim TAK hocanın Kur’an-ı Kerim tilavetiyle devam etti. Programa davet edilen Başbakan Recep Tayyip ERDOĞAN, Milli Eğitim Bakanı Nabi AVCI ve eski İçişleri Bakanı İdris NaimŞAHİN dernek yetkililerine çektikleri telgraflar okundu. Çekilen telgraflarında böyle özel bir güne yoğun programlarından dolayı katılamadıklarını belirtirken, emeği geçen herkese teşekkür ettiklerini belirtiler.

Programın açılış konuşmasını Asımın Nesli Derneği Başkanı Av. Hüseyin Turgut BAHAR yaptı. Dernek olarak amaçlarının eskimeyen yeniyi unutturmamak olduğunu dile getiren BAHAR şunları söyledi. “Geçtiğimiz yıl Metin YÜKSEL’i andık. Şubat ayı baharın habercisidir, yeryüzünün canlanmasının hazırlıkları bu ay da meydana gelir. Biz Müslümanlar için ise Şubat ayı şehitler ayıdır. Yeniden dirilişimizin sembolleri olan şehitlerimiz şubat ayında çok olması bir tesadüf değildir. Tüm dünya yeni bir dirilişe hazırlanıyor. Şehidimiz Sedat Yenigün Şubat ayında şehit olmasa da biz onu şehitlerin ayı olan Şubat’ta anmak istedik.” Dedi konuşmasının devamında “Şuan ülkemizde insanların iradelerine el konulduğu 12 Eylül ve 28 Şubat dönemi ile ilgili araştırma komisyonları kurulmuştur. Biz Asımın Nesli olarak yetkililerden yeni bir komisyon kurulmasını, Ülkemizde sağ- sol çatışması çıkarılmak istendiği dönemde insanları Vahiy’in aydınlığına çağıran ve kardeşler olduklarını hatırlatan SEDAT YENİGÜN’leri, METİN YÜKSEL’leri , ERDOĞAN TUNA’ları, kimin ne için şehit ettiklerinin de araştırılmasını istiyoruz.” Dedi.

Gecenin konuşmacısı Hamza TÜRKMEN ilk inen surelerde Rasulullah (sav)’ın sıfatının şahit olduğunun altını çizerek devam etti.

Bizler yaşayan şehidler olursak, canını feda etmiş şehidleri anmanın bir anlamı olur. Bu yolda en iyi örneğimiz ise peygamber efendimizdir. Sedat Yenigün, Türkiye’de uyutulan insanları uyandırmak için gayret eden bir insandı. O öğrendiği doğruların yaşanması için uğraşırdı. Cihad dediğimiz şey aslında, zihinsel engellerin önündeki barikatlara karşı da direnmektir. Ümmet üst kimlik olarak İslam’ı fakat ulus ise seküler ulusçuluğu kabul eder. Mü’minler kardeştir, biz kardeşliğimizi gösterirsek amacımıza ulaşır ve kazanabiliriz. Namaz, ‘Rabbim emir ve görüşlerine hazırım demektir. Bu bilince sahip olanlar şehit olabilir. ‘Sedat Yenigün’ü katıldığım okumalarda tanımıştım. 70’li yılların bilinçli ıslah edicilerinden biriydi. Gece gündüz nasıl bilinçli modeller oluşturabiliriz diye çalışıyordu. Derin devlet, İslami uyanışın temellerinin atılmasını istemediği için 5 Temmuz 1980 günü onu şehit etti. Biz tatlı su balıkları gibiyiz çünkü bilinçli ıslah edicimiz yok. Mesela Tunus’ta meydanlara çıkacak tecrübemiz yok. Sedat, adanmışlığını ispat etti… “

Sedat Yenigün’ün oğlu Halil İbrahim Yenigün, aslında babam enişteniz sayılır o evliliğini Adana'da yapmıştı diyerek başladığı konuşmasında “Şehadet hakikate şahitlik etmektir. Babam şehid edildiğinde 2 yaşındaydım. Kafamda farklı sorularla büyüdüm ve sürekli yap-boz parçaları gibi sorularımı birleştirmeye çalıştım. O bir fikir insanı, ayrıca aktivistti. Cemil Meriç’in de ifade ettiği gibi coşkun bir gönül ve ahlak sahibiydi. Onun önderliğinde yayınlanan Milli Gençlik dergisinde Abdullah GÜL, Ali BULAÇ, Şükrü KARATEPE’nin yazıları yayınlanmış. Ayrıca Tayyip ERDOĞAN’ın da abisi konumundaymış babam. Ali Bulaç, ‘Sedat Yenigün olmasaydı ben ilk kitabımı yazmazdım diyor.”

Halil İbrahim Yenigün, babası Sedat Yenigün hakkında şimdiye kadar bilinmeyen bazı özel anılardan bahsettiği konuşmasında, Şehit Sedat Yenigün'ün çok zaman Adana'da bulunduğunu belirtti.

Şehit Sedat Yenigün'ün Adana'daki ABD Üssünde yeni Müslüman olan bir asker olan Zeyd Salim Şakir ile yaptıkları görüşmeleri ve sonrasını anlatan Yenigün, o zamanlar yeni müslüman Zeyd'in şuan ABD'deki en önemli İslami şahsiyetlerden biri olduğunun ve bunda babasının telkinlerinin altını çizdi.

Programın bitiminde sahneye çıkan Grup Yürüyüş, direniş ezgilerini seslendirdi. Yeni çıkacak albümün de müjdesini veren Yürüyüş, sahneye davet ettiği çocuklarla birlikte ‘Unadikum’ parçasını seslendirerek programını bitirdi

Şehid Sedat Yenigün’ü anma gecesi, sunucu Hacı Ali Doğan’nın Şehit Sedat yeni gün nezdinde tüm şehidler için, programa katılan tüm şehadet aşıkları ile birlikte yaptığı dua ile sona erdi.

sedat_yenigun-20130225-01.jpg

sedat_yenigun-20130225-02.jpg

sedat_yenigun-20130225-03.jpg

sedat_yenigun-20130225-04.jpg

grup-yuruyus-adana.jpg

sedat_yenigun-20130225-05.jpg

sedat_yenigun-20130225-06.jpg

sedat_yenigun-20130225-07.jpg

sedat_yenigun-20130225-08.jpg

sedat_yenigun-20130225-09.jpg

 

HABERE YORUM KAT

1 Yorum