1. HABERLER

  2. RÖPORTAJ

  3. 'Savcı TIR'ların MİT'e Ait Olduğunu Biliyordu'
'Savcı TIR'ların MİT'e Ait Olduğunu Biliyordu'

'Savcı TIR'ların MİT'e Ait Olduğunu Biliyordu'

Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu Birinci Daire Başkanı İbrahim Okur, Adana'da durdurulan ilk TIR'ların MİT'e ait olduğunu savcının olay yerine gittiği zaman öğrendiğini, ikinci olayın ise baştan itibaren bilindiğini söyledi.

18 Şubat 2014 Salı 21:07A+A-

HSYK’da hakim ve savcıların tayinini yapmakla görevli Birinci Daire Başkanı İbrahim Okur, CNN Türk’te Taha Akyol'un sorularını yanıtladı. Okur, HSYK değişikliği, MİT TIR’larının durdurulması, savcıların görev değişikliği ve kendisine yöneltilen suçlamalar hakkında konuştu.

Okur, Adana’da üç MİT TIR’ının durdurulması ve aranmak istenmesiyle ilgili olarak savcıların yetkilerinin dışına çıktığını söyledi.

"İlk TIR olayında olay yerine gittiğinde bu TIR'ların MİT'e ait olduğunu savcı arkadaşımız öğrendi, ikinci TIR olayında ise öncesinden itibaren savcının bunu bildiğini gösteren elimizde kanıtlar var." 

“MİT kanununun 26. Maddesine göre MİT mensuplarının haklarında soruşturma yapılması Başbakan’ın iznine tabidir. Soruşturma nedir? Bunun cevabını CMUK veriyor... Arama da soruşturmaya dahildir. Kanun koyucunun iradesine uymak zorundayız. Savcı, bu aracın MİT’e ait olduğunu tespit ettikten sonra, şüphesi varsa, Başbakanlığa bunu bildirmek zorunda. Kaldı ki, basına yansıyan görüntülerden devletin bir kurumunun fertlerinin, devletin bir başka kurumunun fertlerine kötü muamele diyebileceğimiz davranışları var. Bu kabul edilemez bir durum. Burada da yürütme organının bu kadar tepki vermesine neden olan açıkçası şu hükümler karşısında savcılarımızın görev sınırlarını zorlaması."

Normal koşullarda savcıların aramaya katılmadığını söyleyen İbrahim Okur, "İlk savcıyı başka bir yere tayin ettik. İkinci TIR olayında da savcımızın özel yetkilerini kaldırdık. Önce kurallara biz uyacağız. Eğer bunu başka bir amaçla yaptığımız görüntüsü veriyorsak, hem yargıyı yıpratırız, hem de bu tür problemler yaşanmasına neden oluruz." ifadesini kullandı.

"HSYK'nın ciddi sakıncası yok"

İbrahim Okur, onay için Cumhurbaşkanı’na sunulan HSYK düzenlemesi ile ilgili olarak “Şu anda yasalaşan teklifin çok ciddi sakıncaları olmadığını düşünüyorum. Mahsurlu yönleri var. Ama Meclis'e ilk sunulan teklifle karşılaştırırsak, yargı bağımsızlığından söz edilemeyeceğini söylemek biraz abartılı olur” dedi.

Savcılar hakkındaki soruşturmalar

Okur, operasyonlarını başlatan Zekeriya Öz ile Celal Kara ve Muammer Akkaş hakkında HSYK'nın yürüttüğü soruşturmanın sürdüğünü belirtti. Dosyadan almalar ve yer değişiklikleri ile ilgili de şunları söyledi. 

“Soruşturma yürüten savcılara dokunmama gibi bir prensibimiz var. Bana göre Muammer Akkaş’ın soruşturmadan alınması doğru bir tasarruftu. Muammer Akkaş, İstanbul Başsavcısı’na bilgi vermediği ve yarım saatte karar aldığı için alındı. Yargıya duyulan güvende zaten zarar var. Bunu büyüttüğüne karar verdik.

 

Etiketler : , , , ,

HABERE YORUM KAT