1. HABERLER

  2. KİTAP

  3. PKK'nın Acımasız Yüzü: 'Çocuk İnfazları'
PKK'nın Acımasız Yüzü: 'Çocuk İnfazları'

PKK'nın Acımasız Yüzü: 'Çocuk İnfazları'

Marksist, Stalinist ve totaliter bir örgüt olan PKK, zorla kaçırdığı ya da kandırarak saflarına kattığı çocukların örgütten kaçmasını ajan, provokatör ve işbirlikçi gibi suçlamalar yaparak infaz ediyor.

13 Temmuz 2019 Cumartesi 18:51A+A-

YAHYA FIRAT / HAKSÖZ-HABER

PKK, 1990'lı yıllarda ilan ettiği "zorunlu askerlik" yasasıyla özellikle Doğu ve Güneydoğu bölgesinde ergenlik çağında kişilik arayışında olan çocukları "yiğitlik", "mertlik" ve "fedakarlık" gibi temaları kullanarak psikolojik etkileme yöntemleriyle kandırıp silah altına aldı. Kandıramadığı çocukları ise tehdit, baskı yoluyla ya da kaçırarak saflarına dahil etmeye çalıştı.

Kürtleri yanına çekmek için bölgedeki her aileden bir çocuğun saflarında ölmesini sağlayarak devlet ile halkın arasının açılması hedefini her zaman diri tutan PKK, bu amaçla her dönemde zorla veya kandırarak silah altına aldığı çocukları da çatışmalarda ön saflarda bulundurdu.

Resmi rakamlara göre bin 446, gayri resmi rakamlara göre ise 4 bin 500 çocuğu ailelerinden kaçırarak silah altına alan PKK, çocukların örgütün kirli yüzünü görmesi ve dağ şartlarına dayanamaması sonucunda kaçışını ise acımasız infazlarla cezalandırıyor.

İnsan Hakları İzleme Örgütü'nün 2016'da hazırladığı raporda, PKK örgütünün 15 yaşın altında olan 9 kız ve erkek, 14-15 yaşlarında yaklaşık 58 çocuk militanı silah altına aldığı kaydedildi.

Avrupa'daki bazı medya organlarına göre ise PKK, şu an 8-9 yaşlarındaki çocuklar dahil olmak üzere yaklaşık 3 bin çocuğa silah kullanımı ve patlayıcı madde yapımı eğitimini veriyor.

PKK'nın Suriye'deki kolu olan YPG, “Zorunlu Askerlik Yasası” ya da “Savunma Görevini İfa Yasası” adıyla 6 aylık zorunlu sözde askerlik yasası ilan ederek çocuk yaştaki militanları çatışmalarda kullanmak için silahlandırıyor.

İnsan Hakları İzleme Örgütü, 47 ayrı raporda PKK'nın 10-12 yaşındaki çocukları zorla silah altına aldığını ortaya koyuyor.

Yazar Aytekin Yılmaz’ın İletişim Yayınları’ndan çıkan “Onlar Daha Çocuktu” kitabı PKK ve diğer sol örgütler tarafından yapılan çocuk infazlarına dikkat çekiyor.

Yılmaz, çocuk yaşta savaşmaya mecbur bırakılmış ve dağ şartlarına dayanamayıp kaçan, dağda ya da hapiste alınan infaz kararlarına kurban gitmiş çocukları kendi tanıklığı üzerinden ele alıyor.

1990’larda örgütten dolayı hapis yatan Yılmaz, o dönem zorla dağa kaçırılan ya da romantik söylemlerle kandırılıp PKK ve sol örgütlerin saflarına katılan çocuk militanların örgütten ayrılma teşebbüsünün çok acımasızca cezalandırılmasına şahitlik etmiş.

Dağda yakalanıp anında infaz edilen çocukların sayısının kayıt altına alınmadığı için bilinmediğini ifade eden Yılmaz, yakalanmış ya da itirafçı olmuş örgüt üyelerinin hapiste yaptıkları düzmece mahkemelerle çocukları uykularında boğduklarını belirtiyor.

Yılmaz, 17 bin faili meçhul cinayetin hala aydınlanmadığını ifade ettiği kitabında, PKK’nın kendi içinde yaklaşık 15 bin infazının olduğunun altını çiziyor. Yılmaz, dağdaki çatışmalarda hayatını kaybedenlerin %40’nın 18 yaşın altında olanlardan oluştuğunu öne sürüyor.

Yılmaz, yaptığı araştırmalar sonucunda 1990-2000 yılları arasında PKK, DHKP-C, TİKKO ve MLKP tarafından yaklaşık 40 iç infazın gerçekleştiğini belirtiyor. Yılmaz, bu infazların 10 tanesinin çocuk yaşta olan militanlardan oluştuğunu söylüyor.

Örgüte dahil olan çocukların ihanet, ajanlık ve işbirlikçi düşünceleriyle hareket etmeyip sadece zorlu şartlara dayanmaması sonucunda çok acımasız infazlarla cezalandırıldığını kaydeden Yılmaz, PKK ve sol örgütlerin bu kirli yüzünün görmezden gelindiğini, sözde insan hakları savunucularının yaşanan bu çocuk istismarına ses etmediğini ileri sürüyor.

Aytekin Yılmaz’ın “Onlar Daha Çocuktu” kitabı PKK’nın çocukları yetişkinler gibi silah altına alıp istismar etmesi gerçeğini gözler önüne seren bir mahiyete sahip. Örgütün katı Marksist ve Stalinist yöntemleriyle küçük bir muhalefeti bile çok acımasızca cezalandırmasını kendi şahitliğiyle yazan Yılmaz, suskunluğuyla mahkûm edilmiş çocukların hikayesini yazmış.

HABERE YORUM KAT

2 Yorum