1. HABERLER

  2. ETKİNLİK

  3. Özgür-Der Gençliği Reyhanlı’yı Ziyaret Etti (FOTO)
Özgür-Der Gençliği Reyhanlı’yı Ziyaret Etti (FOTO)

Özgür-Der Gençliği Reyhanlı’yı Ziyaret Etti (FOTO)

Gençler Suriye halkına elbise yardımı yapmak ve ziyarette bulunmak amacıyla Hatay’ın Reyhanlı bölgesine gitti.

30 Aralık 2012 Pazar 15:56A+A-

İstanbul’dan hareket eden Özgür-Der Üniversite Gençliği’nden bir grup iki yıldır zalim Baas diktasının zulmüne uğrayan Suriye halkını ziyaret etti. Topladıkları çeşitli giyim eşyalarını dağıtılmak üzere Reyhanlı’da ziyaret ettikleri İHH’ya teslim eden grup yine İHH yetkilileri ile yaptıkları görüşmelerden sonra bu yetkililer vasıtasıyla Suriyeli mültecilerin bulunduğu bölgelere misafir oldular.

“SURİYE’NİN BİRÇOK BÖLGESİNDE MUHALİFLER KONTROLÜ ELE GEÇİRDİ”

Reyhanlı’da ilk olarak İHH şubesini ziyaret eden ve burada yetkililerle görüşen Özgür-Der Üniversite Gençliği Suriye’deki son durum ve mültecilerin sıkıntıları ile ilgili bilgi aldılar. İHH yetkilileri gençlerle yaptıkları görüşmede Suriye’nin tüm bölgelerinde çatışmaların yaşandığını ve de birçok bölgede muhaliflerin büyük başarılar elde ettiğini Allah’ın izniyle yakın zamanda Hama ve Halep gibi büyük beldelerin de muhalif güçlerin kontrolüne geçeceğinin işaretini verdiler. Esed birliklerinin kara savaşında başarısız olduğunu fakat uçakları ile bombardımanlar yaptığını ifade eden yetkililer yardım götürmek için Suriye’nin içlerine gittiklerinde çok kere bu bombardımanlara tanık olduklarını ve yardım kuruluşu mensubu olmalarına rağmen keskin nişancıların ateşlerine maruz kaldıklarını belirttiler.

“SURİYE HALKI ULUSLARARASI BİR GÜCE KARŞI DİRENİYOR”

İHH yetkilisi Suriye’deki muhaliflerin direnişinden söz ederken Esed’in durumuna da dikkat çekti. Artık savaşın Esed’in lehine dönmesinin imkanının bulunmadığını ifaden eden yetkili meselenin Baas diktasından çıktığını kaydetti. Çin, Rusya, Lübnan ve İran üzerinden gelen askerlere ve savaş malzemelerine karşı savaşan Suriye halkının uluslararası bir güce karşı direndiğini söyledi.

“BÖLGEDE BAŞKA YARDIM KURULUŞU YOK”

Görüşlerini aktarmaya devam eden İHH yetkilisi Suriye’de çok fazla yardıma ihtiyacın olduğunu ve maalesef Özgür-Der gibi bazı kurum ve vakıfların dışında bu konuda açık bir desteğin olmadığını ifade etti. Türkiye geneli koordine edilen son yardım kampanyasından umutlu olduklarını ve kampanya ile elde edileceklerin hızlı bir şekilde Suriyelilere ulaştırılması gerektiğinin altını çizdi.

“YARDIMLARIN YÜZDE 70’İ TÜRKİYE’DEN”

Türkiye’den giden ihtiyaç malzemelerinin toplam yardımların yüzde 60-70’lik bir bölümü oluşturduğunu ve yine dünya üzerinden giden yardımların da yüzde 90’lık bir kısmının Türkiye üzerinden geçtiğini vurgulayan İHH yetkilisi yardımların Suriye’deki ihtiyacın çok az bir bölümünü karşıladığının altını çizdi. Türkiye’nin açtığı çadır kentlerde ikamet eden Suriyeli mültecilerin daha rahat bir durumda olduğunu söyleyen yetkililer Suriye’nin içinde kalan, Atimah gibi sınır bölgelerindeki çadırlarda kalan ve Reyhanlı gibi sınır beldelerine kaçıp kalacak yer bulamayan Suriyelilerin çok büyük sıkıntı çektiklerini vurguladı.

"REYHANLI HALKI KAPILARINI SURİYELİLERE AÇTI"

Suriye ile sıfır noktasında bulunan Reyhanlı ilçesinde yaşayan halkın kapılarını Suriye halkına açtığını zaten bir bölümü akrabaları olan Suriyeli insanlara yardım etmeye çalıştıklarını ifade eden İHH yetkilileri bunun yanında bazı insanlarında durumu fırsatçılığa çevirip evlerini fahiş fiyattan kiraya vermeye çalıştıklarını söyledi. Yine de halkın genelinin mağdur Suriye Halkı’na olabildiğince yardım elini uzattığı gözlemlendi.

“HALK ESED REJİMİNİN DÜŞECEĞİNDEN EMİN”

Yetkililerle görüşme yaptıktan sonra getirdikleri yardım eşyalarını dağıtılmak üzere İHH’ya teslim eden gençler sınırı geçmek için bekleyen Suriyeli kardeşlerini görebilmek için Atimah bölgesine hareket ettiler. Buradaki manzaraya şahit olan ve konuyla ilgili bilgi alan gençler sonrasında Suriyeli mültecilerin Suriyeli doktor ve çalışanlar tarafından tedavi gördüğü ve eski bir pansiyon olan Dar-ü Şifa’yı ziyaret etti. Burada 11 yaşında olan ve bacağını Suriye’de yakınlarına düşen bir bomba sebebiyle kaybeden yetim Malik’le tanışan gençler Suriyeli abi ve kardeşleriyle görüştüler. Gerçekleştirilen hastane ziyaretinde odaların tamamında Kur’an bulunması ve insanların Esed rejiminin düşeceğinden emin konuşması, gelecekten umutlu olması ziyaret eden gençleri sevindirdi.

“15 KİŞİ -  1 ODA - ELEKTRİK, SU ve PENCERE YOK”

Dar-u Şifa’dan sonra son olarak yer bulamayıp sokakta kaldıkları için kaba bir inşaata yerleşmek zorunda kalan 15 kişilik bir aileye gıda malzemesi götüren gençler buradaki tablo karşısında üzüntülerini gizleyemediler. Öğrenciler, İHH gönüllülerinin açıklamalarıyla, ısıtma ve aydınlatma sistemi bulunmayan, suları olmayan ve pencereleri naylonlarla örtülmüş bir odada yaşayan bu aile gibi birçok mağdurun olduğunu, çocukların yetim kaldığını, insanların cami gibi yerlerde konakladığını öğrendiler.

“ZİYARETLER BİZE MORAL VERİYOR”

Gerçekleştirdikleri ziyaretlerin ve yardım faaliyetlerinin ardından İstanbul’a dönen Özgür-Der Üniversite Gençliği üyeleri belli aralıklarla faaliyetlere yardımcı olmak üzere özellikle sınır bölgelerine tekrar gideceklerini belirttiler. Ve kendileri gibi yardımcı olabilecek kardeşlerinin de ziyarette bulunmalarının hem kendilerinin durumu daha iyi algılayabilme hem de acılarla boğuşan insanlara yardımcı olabilme adına faydalı olabileceğini söylediler.

Gençlerin gelişinden memnun kalan bölgedeki İHH gönüllüleri bu tip ziyaretlerin hem kendilerine hem de bölgeye sığınan Suriye halkına moral ve güç verdiğini belirtti.

Haksöz Haber – Gökhan Ergöçün

ozgurder_universite_gencligi_reyhanli_yardim_ihh_ziyaret.jpg

Gençlerin İHH Ziyareti

ozgurder_universite_gencligi_reyhanli_yardim_ihh_ziyaret-(2).jpg

Getirilen yardım malzemeleri depoya bırakılırken.

ozgurder_universite_gencligi_reyhanli_yardim_ihh_ziyaret-(3).jpg

Getirilen yardım malzemeleri depoya bırakılırken.

ozgurder_universite_gencligi_reyhanli_yardim_ihh_ziyaret-(4).jpg

Getirilen yardım malzemeleri depoya bırakılırken.

ozgurder_universite_gencligi_reyhanli_yardim_ihh_ziyaret-(5).jpg

Sınırın Suriye tarafından bulunan Atimah bölgesindeki çadırlarda sınırı geçmeyi bekleyen 13 bin kişiden oluşan çadır kampı.

ozgurder_universite_gencligi_reyhanli_yardim_ihh_ziyaret-(6).jpg

Suriye'de bombardıman sırasında bacağını kaybeden 11 yaşındaki Malik.

ozgurder_universite_gencligi_reyhanli_yardim_ihh_ziyaret-(7).jpg

Gençler Dar-u Şifa ziyaretinde.

ozgurder_universite_gencligi_reyhanli_yardim_ihh_ziyaret-(8).jpg

Gençler Dar-u Şifa ziyaretinde.

ozgurder_universite_gencligi_reyhanli_yardim_ihh_ziyaret-(10).jpg

15 kişilik bir ailenin yaşamak zorunda kaldığı elektriksiz, susuz ve penceresiz kaba inşaat.

ozgurder_universite_gencligi_reyhanli_yardim_ihh_ziyaret-(11).jpg

Gençler Suriyelilere ailelere yardım ediyor.

ozgurder_universite_gencligi_reyhanli_yardim_ihh_ziyaret-(12).jpg

15 kişilik bir ailenin yaşamak zorunda kaldığı elektriksiz, susuz ve penceresiz kaba inşaat.

ozgurder_universite_gencligi_reyhanli_yardim_ihh_ziyaret-(13).jpg

İHH'nın çadır kampları için kullandığı sağlık tırı.

ozgurder_universite_gencligi_reyhanli_yardim_ihh_ziyaret-(14).jpg

İHH'nın çadır kampları için kullandığı gezici aşevi.

HABERE YORUM KAT

6 Yorum