Dünya ve İslam Dergisi

Yazarın Tüm Yazıları >

Sunuş

Haziran 1991A+A-

Rahman ve Rahim Allah'ın Adıyla

Bu sayımızda, arkadaşımız İ. Aksu, son zamanlarda yalnızca Türkiye'nin değil, Orta Doğu'ya ilişkin tüm gündemlerin de demirbaş konusu olan Kürt sorununun, ulusallık ve ulusal sorun temelinde ortaya çıkışını inceliyor.

Bu sayımızın ağırlığını, geçen sayımızda belirttiğimiz gibi İran İslam Devrimi'nin başarıya ulaşmasından sonraki dönemde kimi yönleriyle İran'ı ele alan çeviriler oluşturuyor.

Hannah Batatu'nun makalesinde özellikle Şii kökenli müslümanlara dayanan Irak İslamî hareketinin yapısal özellikleri, mezhebi yaklaşımları ve zayıflıkları, iki İslami örgüt baz alınarak irdeleniyor. İdeolojik ve siyasî açıdan Irak İslamî hareketinin bir bütün olarak davranabilmesinin önünü tıkayan bir çok engel bulunduğu, Irak'taki son gelişmelerle bir kez daha kanıtlanmış durumda. Irak İslamî hareketinin zafere ulaşabilmek için mutlaka bu engelleri aşmak zorunda olduğu ise mutlak bir gereklilik.

Ayrıca bu sayımızda işbirlikçi ve zalim Suudi rejimine karşı mücadele eden Selefi ve Şii kökenli olmak üzere iki farklı muhalif odağın ele alındığı iki ayrı makalenin çevirilerini de bulacaksınız.

Son aylarda Türkiye kamuoyunun gündemini çokça meşgul eden Terörle Mücadele Kanunu'na ilişkin yorumumuzu Gündem başlığı altında okuyabilirsiniz.

Yine 163. maddenin kaldırılması ile birlikte müslüman çevrelerin gündeminde tartışılmaya başlanan "İslamî Parti" konusuna ilişkin bir açıklamamız da bu sayımızda yer almaktadır.

Sekizinci sayımızda tekrar birlikte olmak dileğiyle...

 

BU SAYIDAKİ DİĞER YAZILAR