1. YAZARLAR

  2. Haksöz

  3. Mehdi-Turabi Görüşmesi Yeni Bir Yapılanmanın Habercisi mi?

Mehdi-Turabi Görüşmesi Yeni Bir Yapılanmanın Habercisi mi?

Haziran 1999A+A-

Sudan'da son zamanlarda yaşanan gelişmeler Sudan'ı yakından takip edenler tarafından ilgiyle izleniyor. Ve pek çok kişinin zihnindeki soru şu: Ümmet Partisi Başkanı Sadık el-Mehdi ile Ulusal Kongre Genel Sekreteri Turabi arasında Cenevre'de gerçekleşen görüşmelerin hükümetle muhalefetin çıkarlarının ortaklaştırılması yönünde bir başlangıç mı olacak ve bu durum, muhalefetin hükümet içerisinde var olması sonucunu mu doğuracak yoksa Ümmet Partisi, İslami Cephe'nin başkanı ile ailevi yakınlığı olduğu bilinen başkanları vasıtasıyla bu görevi kendine mi has kılacak?

Bu ayın sonunda çeşitli grupların başkanlarının katılacağı bir toplantı yapılacak ve Mehdi, Turabi ile yaptığı görüşmenin sonuçlan hakkında bilgi verecek.

Demokratik İttihat Partisi Dış İşleri Yürütme Bürosu sorumlusu Muhammed Mutasım istikrarın tesisinin gerçekleştirilmesi içinse İslami Cephe'nin hükümetten feragat etmesini ve demokratik seçimlerin yapılmasını şart koşuyor. Ve Cephe'nin demokrasi yerine kullanmış olduğu siyasi yetkilerin Sudan'daki tüm grupların ittifakıyla gözden geçirilmesini öngörüyor.

Mevcut görüşmeler karşısında Demokratik İttihat Partisi'nin tavrının ne olduğu yönündeki soruya karşılık olarak ise Mutasım, Mısır'ın, Demokratik İttihat Partisi üzerinde uyguladığı baskıları sürekli gündeme getirmelerine işaret ederek, aslında hile ve oyunlarıyla tanıdıkları İslami Cephe'ye güvenmediklerini söyledi. Mısır'la Demokratik İttihat Partisi arasında karşılıklı anlayışa dayalı bir görüş birliğinin olduğunu ve son zamanlarda Mübarek'le Demokratik İttihat Partisi Başkanı Muhammed Osman Mirgani arasında gerçekleştirilen görüşmenin bunu perçinlediğini söyledi. Kendilerinin Sudanlı diğer gruplardan soyutlanarak Mısır'la olan bu ilişkiyi kendilerine has kılmak istemediklerini bilakis diğer grupların da Mısır'la ilişkilerinin iyileştirilmesi için çalıştıklarını söyledi. "Mısır'la ilişkilerin tüm gruplara yayılması ve geliştirilmesi iki ülke arasındaki istikrarın garantisidir" dedi. Ulusal demokratik birliğin oluşmasının, Sudan'ın kuzeyiyle güneyiyle birliğinin sağlanmasına güneydeki savaşın sona erdirilip barışın ikame edilmesine bağlı olduğunu söyledi.

Ümmet Partisi ise kendi inisiyatifinde gerçekleşen bu buluşmayı basın sözcüsü Hasan Ahmet Hasan'ın ağzından şu şekilde yorumladı: Ümmet Partisi öncülüğünü yaptığı bu girişimi Ulusal Demokratik Birliğin kararları ve özellikle de Sudan muhalefetinin 29 Aralık 1998 de yayınladığı bildirgeyi diyalogun temel unsuru olarak görmekte ve bunlara dayanmaktadır.

Sadık el Mehdi, görüşmelerden rejimin muhalefetle diyalogu, belirli ölçülerde sürdürme isteğinde olduğu izlenimini elde ettiğini ve bu yöndeki bir bildirgeyi Ulusal Birlik Başkanı sıfatını taşıması sebebiyle Osman Mirgani'ye sunduğunu söyledi.

Hasan Ahmet Hasan yine Sadık el Mehdi'nin Libya ve Mısır sorumlularıyla telefonla görüştüğünü Sudan'la gerçekleştirdiği görüşmenin benzerlerini gerçekleştirmeye çalıştığını söylediğini ve görüşmelerin yapıldığı Cenevre'den dönüşünde Libya'ya uğrayıp Kaddafi ile görüştüğünü, bundan sonra da Mısıra geçerek Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek ile görüştüğünü belirtti.

Sadık el-Mehdi dönüşünden hemen sonra Demokratik İttihat Partisi Başkanı Mirgani'yi Kahire'deki evinde karşıladı. Yapılan görüşmede Mirgani iki parti arasındaki işbirliğinin ülkede istikrarın sağlanması ve demokratik kurumların yerleşmesi için zaruri olduğunu belirtti.

BU SAYIDAKİ DİĞER YAZILAR